Sektörün umudu devlet teşviğinde

Sektör, genel olarak yeniliklerin ön planda olduğu ve ürün çeşitliliğinin kontrollü artırıldığı bir sezon geçirdiği 2013 yılında, yüzde 11 civarında büyüdü.

4.05.2014 15:37:380
Paylaş Tweet Paylaş
Sektörün umudu devlet teşviğinde
(El örgü ipliği)


YENİLİK YILI

El örgü ipliği sektörü, 2009-2013 yılları arası istikrarlı bir büyüme gösterdi. Bunda iç pazarın daralması ve sektörün dış pazara yönlenmesiyle birlikte görülen ihracat artışı etkili oldu. 2013 yılında iç pazar denge içinde seyrederken yurtdışı pazarda ivme yükseldi.  Sektör, genel olarak yeniliklerin ön planda olduğu ve ürün çeşitliliğinin kontrollü artırıldığı bir sezon geçirdiği 2013 yılında, yüzde 11 civarında büyüdü.

DESTEK BEKLİYOR
Sektörün iş yaptığı alanın "niş pazar” olması, hava şartlarının etkisi, devlet teşvik ve desteğinin olmaması sektörün eksileri arasında yer alıyor. Sektörün dünyadaki imajının, yerel imajından farklı ve itibarlı olmasına rağmen ihracatçının yurtdışı pazarlarda önünü açacak düzenlemelerle desteklenmemesi de sektörün önünü kesen eksiler arasında.

İhracatının büyük kısmını dünya markalarına "private label” kapsamında gerçekleştiren sektör, kendi markalarıyla ihracatını artırmaya odaklanmış durumda.

DIŞARIYA YÖNELECEK
El örgü ipliği sektörü, önümüzdeki dönemde de ihracatı ana odak olarak konumlandırıp üretimini bu yönde şekillendirecek. Gerekli destekler verildiği takdirde hızla büyümeyi öngören sektör, 2014 yılında 170 bin dolarlık ihracat hedefliyor.

Sektörün öncü şirketlerinden Kartopu'nun Genel Müdürü Kemal Karabel, "Yabancı markalarla işbirlikleri, şirket birleşmeleri, marka satın alma,yurtdışında ve yur-tiçinde dağıtıcı ağımızı genişletmek, sektö-rel dernek kurmak 5 yıllık hedeflerimiz arasında yer alıyor” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz