Türkiye’de salça pazarının büyüklüğü, iç pazarda yıllık 150 bin ton, dış pazarda ise 100 bin ton olmak üzere ortalama 250 bin ton civarında. Bu da yaklaşık 500 milyon dolar cirosal büyüklüğe denk geliyor. 2008 yılında 350 bin tonluk rekor üretimin olduğu pazarda, bir sonraki yıla 95 bin tonluk stok fazlası kalmıştı. 2009 yılında ise yıllık üretim miktarı olan 250 bin ton yine de üretildi. Dolayısıyla sektörde stoklar nedeniyle düşük fiyat sıkıntısı yaşanıyor. 2010 öngörülerinin ise iyimserlikten uzak olduğunu söylemek mümkün. Pazardaki en önemli sıkıntının haksız rekabet, denetimsizlik, düşük tüketici bilinci olarak sıralayan Salça İhracatçıları ve İmalatçıları Derneği (SİİD) Başkanı Murat Savaşkan, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Önceki yıllardan stokta kalan mallar ın düşük fiyatlara satılması sebebiyle beklentilerimizin altında bir ilk çeyrek geçti. 2010 yılında domates ekiminin 2009 sezonuna göre yüzde 30 eksik olması söz konusu. Türkiye ortalama 250 bin ton mal üretmelidir. 100-110 bin ton civarında ihracat yapabiliyoruz. İç piyasada ise 140- 150 bin ton yıllık tüketim var. Dolayısıyla her yıl 250 bin ton üretim ve buna bağlı olarak domates ekiminin gerçekleşmesi gerekiyor. Hava şartları, dünya stok rakamlar ı ve Türkiye’deki domates ekiminin azlığı göz önüne alınırsa yıl sonuna ilişkin çok parlak beklentilerim yok.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?