Kırmızı et üretimi, 2012 yılında yüzde 20,5 oranında arttı.
Kırmızı et2012’DE YÜZDE 20 BÜYÜDÜ
2012 yılı, sektörde 2009 krizinden sonra yapılan yatırımların geri dönüşlerinin alınmaya başlandığı bir yıl oldu. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren hayvan varlığı iç piyasaya yeter hale gelmeye başladı. Buna bağlı olarak karkas et gümrük vergisinin yüzde 100'e çıkarılmasıyla ithalat yavaşladı. Üretimdeki bu artışla yılın son aylarından itibaren karkas et fiyatında düşüş ve istikrar sağlandı.
ODAĞI MALİYET
2013'te kırmızı et sektörünün çözmesi gereken konuların başında hayvancılık maliyetlerini düşürmek geliyor. Bunun da başlıca gereği en önemli girdi kalemi olan yem maliyetlerini düşürmek. Sektör 2012'nin son çeyreğinde yaşadığı saman ihtiyacı krizini bu kış ithalatla giderdi. Orta vadede bu sorunun çözümü için ucuz yem bitkilerinin üretiminin artırılması gibi tedbirlere ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca meraların verimli kullanımı için uzun zamandır gündemde olan yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi gerekiyor.
BÜYÜME BEKLENİYOR
Son yıllardaki hibe ve uygun kredi imkanlarıyla yapılan yatırımların geri dönüşleriyle 2013'te üretimin yüzde 9 büyümesi bekleniyor. Sektör bir yandan üretimi artırırken, bir yandan da tüketimi artırmayı hedefliyor. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Türkiye, AB ülkelerinin 3'te 1'i kadar et tüketiyor. Et Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Mustafa Bılıkçı, "Uzun vadede sektör, yurtdışına ihracat yapar hale gelebilecek. Türki Cumhuriyetler ve Arap ülkelerinden talep var. Pazar büyüyecek” diyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?