Yıldızı parlıyor

Türkiye yazılım pazarı, 2008-2012 arasında yüzde 33 büyüdü.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yıldızı parlıyor
Yazılım

İHRACATI KATLADI
Sektörün teknolojik gelişme potansiyeli ihracatına da yansıdı. 2010yılında 201 milyon dolar, 2011 yılında 265 milyon doları olan yazılım ihracatı, 2012 yılında yaklaşık 500 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ekonomi Ba-kanlığı'na göre ihracatın 2013 sonunda 1 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Türkiye yazılım ve buna bağlı hizmet sektörünün dünyadaki payı ise yaklaşık 2 milyar dolar düzeyinde. TÜBİTAK-MAM verilerine göre Türkiye'de 1.603 yazılım geliştirme firması faaliyet gösteriyor.
KRİZE DİRENİYOR
Avrupa'da devam eden kriz, yazılım sektörünün ihracat pazarlarını çeşitlendirmeyi zorunlu kılıyor. İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET), bu amaçla farklı coğrafyalarla yazılım şirketlerini buluşturduğu çalışmalarına hız verdi. Ekonomi Bakanlığı'nın da desteğiyle UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Tebliği) Yazılım Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı Projesi hayata geçirildi. Üç yıl sürecek projede, yazılım sektörünün ihtiyaçları analiz edilecek ve sonuçlar doğrultusunda eğitim, danışmanlık ve pazar araştırması çalışmaları yürütülecek.
KOBİ’LERLE BÜYÜYECEK
Türkiye nüfusunun yarısının 29 yaş altında olması, internet kullanım oranlarının yüksekliği, mobil uygulamaların ve sosyal medyanın yaygınlaşma hızı gibi etkenlerin yazılım sektörünü büyüteceği tahmin ediliyor. Türkiye'de 1,5 milyonun üzerindeki KOBİ'nin bilişim teknolojilerinden daha fazla yararlanacak olması da yazılımın yıldızını parlatıyor. TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, "Mühendis gücü ve nitelikli eleman bakımından Avrupa'da ikinci sıradayız. 2013 yılında tahmini olarak yüzde 10 civarında bir büyüme bekliyoruz” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz