Durgunluk var ama sürekli olmaz

İlk iki ay faktoring için durgun geçiyor. Yapı Kredi Faktoring’in genel müdürü Coşkun Bulak, bu durgunluğun sürekli olmayacağına inanıyor. Bu yıl sektör önemli gelişmelere gebe. Bulak, ihracat faktoringinde martta kullandırılacak yeni Eximbank kredileriyle büyüme öngörüyor. Fonlamada faktoring şirketleri bankalarla eşit koşullara getirilirse bunun sektörü çok olumlu etkileyeceğini söyleyen yönetici, “Maliyetin ucuzlaması ciddi bir avantaj sağlar. Sektörün yıllık büyümesini en az yüzde 5 artırır” diyor.

2.04.2015 16:25:110
Paylaş Tweet Paylaş
Durgunluk var ama sürekli olmaz
2014, faktoring için başarılı bir yıl oldu. Yıl sonu verilerine göre sektör, yüzde 26,6 büyümeyle beklenenin üzerinde 116,3 milyar TL’lik ciroyu yakaladı. Sektörün lideri Yapı Kredi Faktoring’in genel müdürü Coşkun Bulak’a göre bu büyümede, banka iştiraki büyük faktoring şirketlerinin yurt sathında, özellikle KOBİ’ler için yaptıkları çalışmaların önemli etkisi var. Bulak, bu çalışmalarIn asıl meyvelerinin 5 yıl içinde hacimle alınacağını düşünüyor. Bu yıl ise sektör için çok parlak başlamadı. İlk iki ayda piyasada durgunluk olduğuna dikkat çeken Bulak, yine de 2015’te sektörün yüzde 15 büyüme yakalanacağına inanıyor. Çünkü Bulak’a göre bu yıl sektöre büyüme getirecek pek çok gelişme söz konusu… “İhracat faktoringinde TİM ve Eximbank işbirliğiyle ihracatçılara, belirlenen faktoring şirketleri aracılığıyla ihracat reeskont kredilerine ulaşım imkanı geldi” diyen Bulak, bu kaynağın hangi şirketlere kullandırılacağının son derece önemli olduğunu söylüyor. Fonlama tarafında iyi bir gelişmenin mevcut olduğunu söyleyen yönetici, “Fonlamada faktoring şirketleri bankalarla eşit koşullara getirilirse sektörü çok olumlu etkiler. Önümüzdeki 1-2 ay içinde bu kararın çıkması mümkün.Maliyetin ucuzlaması ciddi bir avantaj sağlar. Bunun hesabını yapmak çok zor. Ancak şunu söyleyebilirim, sektörün yıllık büyümesini en az yüzde 5 artırır” diye konuşuyor. Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Coşkun Bulak, yeni açıklanan 2014 yılı verilerini değerlendirdi ve 2015 beklentileriyle sektörde büyüme getirecek yenilikleri anlattı 
* Yılın ilk aylarındayız. Bu yıl faktoring sektörünü nasıl bir tablo bekliyor? 
* Geçtiğimiz günlerde faktoring sektörünün 2014 sonu verileri açıklandı. Özellikle son çeyrekte görülen yoğun iş hacmiyle sektör, yüzde 15-20 olan büyüme beklentilerinin üzerinde büyüme sağladı. 2013 sonuna göre yüzde 26,6 büyüme yakaladı. Sektörün toplam cirosu 116,3 milyar TL oldu. Bu artış, diğer ekonomi göstergeleriyle karşılaştırıldığında iyi bir artış; faktoring alanındaki potansiyelin daha iyi anlaşıldığını gösteriyor. Bu artışta banka iştiraki büyük faktoring şirketlerinin yurt sathında, özellikle KOBİ’ler için yaptıkları çalışmaların da etkisi var. Bu çalışmaların önümüzdeki 5 yılda pozitif etkilerini göreceğiz. Bu yıl nasıl başladı derseniz, ocak ve şubat aylarında durgunluk var. 
~
* Neden sizce? 
* Bu durgunlukta daha çok dünyadaki çeşitli gelişmeler etkili diye düşünüyorum. Dolar-Euro ilişkisi, petrol fiyatlarındaki gelişmeler etkili… Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesi bekleniyor, aynı şekilde FED’in kararları da bekleniyor. Aslında bizim işimiz işletme sermayesi finansmanı ama yatırım olmayınca işletme sermayesine ihtiyaç da olmuyor. 
* Ne zaman açılma bekliyorsunuz? 
*İş dünyası yatırım kararları ve iş yapma hevesini ancak belli bir süre askıya alabilir. Yatrımlar mutlaka hayata geçecek. Bu durgunluğun sürekli olacağını düşünmüyorum, biz de bu fikirle 2015 iş planımızı yaptık, devam ettiriyoruz. 
* Sektör için bu yıl ne kadarlık büyüme bekliyorsunuz? 
* Bu yıl sektörün yüzde 15 büyümesini bekliyorum. Aslında büyüme, sektörde müşteri sayısının artmasına, bu da faktoring işlemlerinde algı probleminin aşılmasına bağlı. Algı sorunu ne kadar çabuk aşılırsa KOBİ’lere yayılma o kadar hızlı olacak. Kârlılık tarafına bakarsak da 2014 yılı ilk 9 ayda yüzde 25 artışla sektör 563 milyon TL kâr yarattı. Yıl sonunda da sektörün kârı yüzde 31 artışla 653,6 milyon TL oldu. 2015 yılında da bu kâr oranını koruruz diye tahmin ediyorum. 
* Peki büyüme hangi alandan gelecek? 
* 2014 sonu verilerine göre sektörün toplam cirosunun yüzde 82’si yurtiçi, yüzde 18’i ise uluslararası işlemlerden kaynaklandı. Bu yıl da büyüme daha ağırlıklı olarak yurtiçi işlemlerden kaynaklanır.İhracat faktoringinin bu yıl sektör paralelinde yüzde 15 olacağını düşünüyorum. Yalnız Merkez Bankası’nın kısa süre önce aldığı karar önemli. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TLM) ve Eximbank işbirliğiyle ihracatçılara, belirlenen faktoring şirketleri aracılığıyla ihracat reeskont kredilerine ulaşım imkanı geldi. Bu kaynağın hangi şirketlere kullandırılacağı son derece önemli. Biz daha çok KOBİ’lere kullandırmayı planlıyoruz. Büyük firmaların zaten bu kredileri kullanma imkanı var, ancak KOBİ’ler bundan mahrumdu. O nedenle KOBİ’leri destekleyeceğiz. Mart ayında bu krediler kullandırılmaya bağlanacak.
~
* Sektöre bu yıl ya da yakın gelecekte sıçrama yaşatacak bir gelişme var mı? 
* Fonlama tarafında da iyi bir gelişme mevcut… Bankalar yurtdışından sağladıkları kaynaklar için Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) yükümlüğüne tabi değil ama faktoring şirketleri tabi. Bankaların kendi aralarındaki işlemlerde BSMV yükümlüğü yüzde 1 ama bizim bankalardan kullandığımız krediler için yüzde 5 BSMV’ye tabiyiz. Fonlamada faktoring şirketleri bankalarla eşit koşullara getirilirse bu sektörü çok olumlu etkiler. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Finansal Kurumlar Birliği bu çalışmayı ilgili mercilerle yürütüyor. Neticede faktoring şirketleri de KOBİ’yi ve ihracatçıyı finanse ediyor, biz de aynı şartlardan faydalanmalıyız diye düşünüyorum. Bizim bu süreçten beklentimiz olumlu. Önümüzdeki 1-2 ay içinde bu kararın çıkması mümkün diye düşünüyorum. 
* Bu, ne kadarlık bir artı büyüme yaratır? 
* Maliyetin ucuzlaması ciddi bir avantaj sağlar. Bunun hesabını yapmak çok zor. Çünkü faktoring şirketlerinin belirlediği stratejilere, risk iştahlarına bağlı olarak değişir. Ancak şunu söyleyebilirim, sektörün yıllık büyümesini en az yüzde 5 artırır. 
* Son dönemde yurtiçinde de tahsilat ve garanti hizmetleri verilmeye başlandı. Burada son gelişmeler nasıl? 
* Evet, biz buna tedarikçi finansmanı diyoruz. Tedarikçi finansmanı üzerinde çalışan faktoring şirketleri var, biz de yapıyoruz. Burada alacakların sigortası çok önemli… Sigorta şirketleriyle birlikte yapıldığında bu iş hızlanıyor. Bu şekilde çalışan faktoring şirketleri var, ancak biz bir sigorta şirketiyle anlaşamadık. Tedarikçi finansmanı, Türkiye’de daha yeni ve işlemlerde payı düşük… Ama bu alanın büyüyeceğini düşünüyorum, çünkü dünya buraya gidiyor. Dünyada bugün toplam faktoring hacminin yüzde 50’si tedarikçi finansmanından geliyor. Bu yıl Uluslararası Faktoring Birliği’nin (IFC) toplantısında bu konu anayasaya girecek. Türkiye’de yasal olarak mevzuat temliksiz işlem yapmaya izin vermiyor. Bu konuda yasal altyapının hazırlanması lazım. Bunun için de birlik, BDDK ve ilgili mercilerde çalışıyor. Ben ileride sektörde tedarik finansmanında aktif olanların asıl hacmi yakalayacaklarını düşünüyorum. Diğerleri elenecek.
* Ocakta uygulanmaya başlayan Merkezi Fatura Kayıt Sistemi’nin sektöre nasıl etkilerini görüyorsunuz? Hız getirdi mi? 
* Sistem 2 Ocak’tan bu yana çalışıyor. Bu uygulama mükerrer finansmanı sonlandırabilir. Bugün hızdan ziyade operasyonel yük getiriyor. Kuruluşların yaptığı işlemlerde fatura üretimi çok fazla. Şirket olarak kendimizi güvende hissetmeye başladık. Yalnız burada bankalar tarafında bir eksiklik var. Sisteme bankaların da üye olması gerekiyor. Bu konuda BDDK ile görüşülüyor.
~
“KÂRLILIĞIMIZI ARTIRACAĞIZ”
BU YILKİ İŞ PLANI
2014 sonu verilerine göre ciromuzda bir önceki yıla göre yüzde 26,4 büyüme yakaladık. Ciromuz 19,6 milyar TL oldu. Bunun yüzde 85’i yurtiçi, yüzde 15’i uluslararası işlemlerden kaynaklandı. Geçtiğimiz yıl KOBİ’lerin gelirlerimiz içinde payını yüzde 14’ten yüzde 28’e çıkardık. 2014’te yeni 1.145 KOBİ müşterimiz oldu. Bu yıl da toplam 2 bin 800 müşteri kazanmayı planlıyoruz. Bunun 2 bin 177’si KOBİ’lerden olacak. Bu yıl en az sektör kadar, yani en az yüzde 15 büyümeyi planlıyoruz. Zaten baktığınızda sektördeki ilk 4-5 oyuncunun büyümesi sektörün büyümesini belirliyor. 
LİDERLİK SÜRER Mİ? Ciro anlamında 2014 sonunda yüzde 16,9 pazar payımız var, lideriz. Toplam faktoring alacaklarımız da 2,8 milyar TL oldu. Burada da yüzde 12 pazar payına sahibiz. 2015 yılında da bu payımızı korumak istiyoruz. Sadece liderlik deAil kârlılığımızı da artırmak istiyoruz, bu çok zor. Gözü kara şekilde sadece hacme oynamak istemiyoruz, bizim tarzımız değil. Bu yıl kârlılığımızı da artıracağız. 

“SEKTÖRE İLGİ VAR”
İLK 5’İN GÜCÜ
Faktoring sektöründe banka iştiraki olan ilk 4-5 şirket, hacmin yüzde 70’ini gerçekleştiriyor. Sektördeki kalan 70 şirketse hacmin yüzde 30’unu yapıyor. Bu ne kadar doğru bilemiyorum. Ara çok açılıyor. 76 şirketten oluşan bir sektör var ama ilk 4-5 şirket hacmin yüzde 70’ını yapıyor. Bence bu, dışarıdan bakanlar için hoş bir görüntü değil... 
İNCE HESAPLAR 2015 sonuna kadar faktoring şirketlerinin sermaye artırımı gerekliliği var. Sektörden bu sürenin 2016 Nisan ayına ertelenmesi yönünde istek de var. Bu şekilde 2015 dönem kârlarının da sermayeye girmesini istiyorlar. Sektör bunun hesabını yapıyor. Bu kadar ince hesap yapılıyorsa bence problem vardır. Bence bu sermayeye getirilen tavan hala düşük, daha yüksek olmalı. Şirketlerin mali yapısı sağlam olmalı. Son dönemde yabancı firmaların pazara direkt girmek için ilgisi var. Bir iki çalışma kulağıma geldi. İki şirket bizden bu yönde görüş de aldı. 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz