Adana’ya yön verenler, geleceği konuştu

Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde hayata geçirilen “Anadolu Markaları” organizasyonu kapsamında, Adana işdünyasını bir araya getiren “Adana’ya Yön Verenler” paneli yapıldı.

27.10.2017 17:01:000
Paylaş Tweet Paylaş
Adana’ya yön verenler, geleceği konuştu

Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde, Vodafone Türkiye ve Fibabanka ana sponsorluğunda, Özak GYO destek sponsorluğunda hayata geçirilen “Anadolu Markaları” organizasyonunun ikincisi Adana’da gerçekleştirildi. İl il düzenlenen etkinlikler serisiyle Anadolu işletmelerine, dijitalleşen dünyada fark yaratması sürecinde rehberlik edilmesi hedefleniyor. Her ilin kanaat önderleri ve başarılı markalarının yer aldığı etkinlikler boyunca Anadolu'nun yükselen markalarını ödüllendirecek "Anadolu Markaları Yarışması" da tanıtılıyor.

Etkinlik kapsamında Özak GYO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Alp’in moderatörlüğünde; Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, Kilikya Şalgam İçecek Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Nas, Adana Sanayici ve İş Adamları Derneği (ADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ile Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Oğuz Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsrafil Uçurum’un katılımlarıyla düzenlenen “Adana’ya Yön Verenler” paneli yapıldı. Panel katılımcıları, girişimcilik deneyimlerini ve Adana ekonomisinin dinamiklerini izleyicilerle paylaştılar.

Özak GYO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Alp:

“Adana, Türkiye’de önde gelen gelişmiş şehirlerden biri. Tarım sanayi ile birlikte ağır sanayi alanında da birçok marka çıkarmış bir kent. Adana, sanayi bakımından serüvenine devam ediyor. Ama öte yandan kültür sanat ve spor alanında da çok başarılı bir kent. ”

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü:

“Bizim aile firmamız olan Abdioğlu, Türkiye’nin en büyük 500 firmasından biriyiz. Ambalaj üretiminde 35 ülkeye ihracatımız var. Maalesef Türkiyemizin sorunu daha katma değerli ürünlere yönelmek. Yaptığımız cirolarla, çalışan işçi sayımıza baktığımızda bir verimsizlik var Avrupa’ya göre. Bunun nedeni katma değerli ürün üretmekte eksik olmamız. Ayrıca iş emeği yoğun sektörlere ağırlık veriyoruz. Adana ekonomisi olması gerektiği yerde değil ama geriye de gitmiyor. OSB olarak 2017’deki elektrik tüketimimize baktığımızda giderek daha fazla ürettiğimizi görüyoruz. 2015 ve 2016’daki durgunluğu üstümüzden atıyoruz.”

Kilikya Şalgam İçecek Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Nas:

“Bizim asıl geçmişimiz gıda dağıtım şirketimizden geliyor. Biz ikinci kuşak olarak dağıtım pazarlama, gıda ve kozmetik gibi alanlarda faaliyet gösteriyoruz. Her pazarlamacının içinde bir üretim arzusu vardır. Bizim şalgam işine dokuz yıl önce girmemizin arkasında böyle bir duygu vardı. Adana’ya mal olmuş ama Türkiye’de var olmayı sürdürecek bir yapısı var şalgamın. Önce 500 metre yerde üretime başladım ve kendi bölgeme satmaya başladım. Talep gelmeye başlayınca satışlarımız genişlemeye başladım Türkiye’de 9 bölge kurdum, şu an 60’a yakın bayimiz var ve 25 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yalnız bu yıl 9 tane gıda fuarına katıldık. Ama şalgam çok sağlıklı ve üretmesi meşakkatli bir ürün olsa da genelde insanımız daha şekerli içecekleri daha fazla tercih ediyor. Bu noktada pazarlamanın önemi de çok büyük.”

Adana Sanayici ve İş Adamları Derneği (ADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez:

“Adana’da genelde aileler köklü geçmişlere sahipler ve onların yarattığı firmalar ikinci, üçüncü kuşaklarla yola devam ediyor. Biz de bu noktada kentin geleceğini yaratmak adına sosyal dönüşüm projesi hayata geçiriyoruz. Cemalpaşa semtini tarihi dokusuna uygun olarak geleceğe taşıyoruz. Burada beş tane sanat meydanı kuruyoruz. Bu meydanların iki tanesinin sadece kadınlarımıza ayırıyoruz. Yine kent yaşam merkezleri ve aktivite caddelerimiz var. Bu proje ile hem kentsel dönüşüm hem de sosyal dokunun korunmasını amaçlıyoruz. Çukurova geleceğe çok moralli bakıyor. Ama potansiyelimizi kullanma açısından ülke olarak son yıllarda sanki biraz geride kaldık. En önemlisi tarıma bakmamız gerekiyor. Bölgemiz tarımı daha iyi kullanabildiği zaman sanayileşme ve gelişim peşinden gelecektir. ”

Oğuz Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsrafil Uçurum:

“43 yıllık bir aile şirketiyiz. İlk 20 yıl ticaret yaptıktan sonra, son 23 yılımızda sanayicilik tarafındayız. Dünyada tekstildeki markalar zincirinde bilinen en büyük 10 markanın 9’u ile çalışıyoruz. Bu memleketimiz açısından güzel bir şey. Bossa markasını da kendi grubumuza kattık. Bossa kendi alanında dünyanın en bilinen markalarından bir tanesi. Şu anda Türkiye’de 15-20 civarında denim fabrikası var. Bunlar hemen hemen yüzde 80 kapasite ile çalışsa da, ucuz olduğu ithalat engellenemiyor. Biz maalesef Türkiye’de en iyi ürünleri hem tasarlayıp hem üretiyoruz ama dünya markaları çıkaramıyoruz. Adana, sanayileşen ilk şehrimiz diyebiliriz. Zaman içinde Adana’yı geçen şehirler olmuştur ama bu Adana’nın çok geri kaldığı anlamına gelmiyor. Ben tüm iş dünyasını Adana’ya yatırım yapmaya davet ediyorum. Çok önemli avantajlarımız var. 10 yıl içinde Adana’nın eski yatırım zenginliğini yeniden kazanacağını düşünüyorum.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz