“Anadolu Markaları” Gaziantep’te

Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde hayata geçirilen “Anadolu Markaları” organizasyonunun üçüncüsü Gaziantep’te gerçekleştirildi.

16.11.2017 16:13:000
Paylaş Tweet Paylaş
 “Anadolu Markaları” Gaziantep’te

Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde, Vodafone Türkiye ve Fibabanka ana sponsorluğunda, Coface Sigorta ve Fleetcorp destek sponsorluğunda hayata geçirilen “Anadolu Markaları” organizasyonunun üçüncüsü Gaziantep’te gerçekleştirildi. İl il düzenlenen etkinlikler serisiyle Anadolu işletmelerine, dijitalleşen dünyada fark yaratması sürecinde rehberlik edilmesi hedefleniyor. Her ilin kanaat önderleri ve başarılı markalarının yer aldığı etkinlikler boyunca Anadolu'nun yükselen markalarını ödüllendirecek "Anadolu Markaları Yarışması" da tanıtılıyor.

Gaziantep’in önde gelen markaları ile KOBİ’leri bir araya getiren organizasyon Gaziantep Divan Otel’de yapıldı. Etkinlik; Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, Fibabanka Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sezin Erken ve Gaziantep Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi’nin açılış konuşmalarıyla başladı.

Fleetcorp CEO’su Dr. Barbaros Çıtmacı moderatörlüğünde Finansal Piyasalar Danışmanı ve Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Ağaoğlu, Coface Sigorta Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Emre Özer, Actus Portföy Yönetimi Yatırım Komitesi Üyesi ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Sağman’ın katılımlarıyla düzenlenen   “Ekonomi’ye Genel Bakış” panelinde ise 2018’e doğru dünya ve Türkiye ekonomisinin durumunu konuştu.

“2018 için ihracatta tablo olumlu”

Coface Sigorta Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Emre Özer:

“Sektörlere baktığımızda, Türkiye’nin ana ihracat sektörlerinin hepsi çok iyi durumda şu anda. AB pazarının canlanması ile yüzde 10-11 ihracat artışı var. Önümüzdeki dönemde de aşağı yukarı böyle bir görünüm olacağını düşünüyoruz. Metal sektörü uzun zamandır hasar alan bir sektördü. Ancak son dönemde Çin’den iyi rakamlar gelmesi ve küresel büyümenin artması, bu sektörde iyileşme sağladı. Bir diğer önemli sektör inşaat. Bir tarafta kamu yatırımları inşaat kısmının bir tarafını canlandırıyori ama konut sektörü tarafı çok kötü. Şu anda ekonomide kötü giden sektörler de var. Bunlar döviz girdisi olan ama TL kazancı olan firmalar.”

“Cari açık riski artıyor”

Finansal Piyasalar Danışmanı ve Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Ağaoğlu:

“Küresel ekonomide tüm sorunlar geliyor finansal sisteme kilitleniyor. Daha doğrusu Amerikan Merkez Bankası’na kilitleniyor. Dünyada paranın patronu şu anda Fed. Aralık ayında 25 baz puanlık faiz artışı geliyor. Ayrıca Fed Başkanı geliyor. Önümüzdeki yıl faiz artışı beklentisi is 2-3 puan arasında gidip geliyor. Benim tahminim 2 olacağı yönünde. Türkiye 2008’de bol paranın olduğu zamanda atılması gereken adımları atmakta geç kaldı. Özellikle enerji alanında böyle oldu. Petrol fiyatları yükseliyor, bu da cari açık riskini gündeme getiriyor.”

“2018’de dolar kuru 4 TL’nin üstünde olur”

Actus Portföy Yönetimi Yatırım Komitesi Üyesi ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Sağman:

“Gelişmekte olan ülkeler içerisinde bizim gibi enflasyonu olan kalmadı. Bizim enflasyonumuz yüzde 12’lerde. Eski Kırılgan Beşli’den bir tek biz kırılgan olarak kaldık. Onların şu anda enflasyonu yüzde 2-5 civarında. Faizi biz şu anda 12 puanlarda tutuyoruz. Bugün bu enflasyonu, bu faizle indiremedik. Bugün bu kur yükselişi işe enflasyonun düşmesinin bekleyemeyiz. Kur yükseldikçe enflasyona olan etkisi artacak. Bugünkü faizle bu enflasyonu tutmamız çok kolay gözükmüyor. Şu anki kur seviyelerine baktığımızda gelecek yıl içinde Türkiye’de faiz artışı ihtimali olduğunu düşünüyorum. Dolar kurunda ise gelecek yıl 4 TL üstü bir kur hedefi olacağını tahmin ediyorum.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz