‘Anadolu Markaları’nın son durağı Kayseri oldu

Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde, Vodafone Türkiye ve Fibabanka ana sponsorluğunda hayata geçirilen “Anadolu Markaları” toplantılarının 2017’deki son durağı Kayseri oldu.

19.12.2017 17:12:000
Paylaş Tweet Paylaş
‘Anadolu Markaları’nın son durağı Kayseri oldu

Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde, Vodafone Türkiye ve Fibabanka ana sponsorluğunda hayata geçirilen “Anadolu Markaları” organizasyonunun 2017 yılındaki dördüncü ve son durağı Kayseri oldu. İl il düzenlenen etkinlikler serisiyle Anadolu işletmelerine, dijitalleşen dünyada fark yaratması sürecinde rehberlik edilmesi hedefleniyor. Her ilin kanaat önderleri ve başarılı markalarının yer aldığı etkinlikler boyunca Anadolu'nun yükselen markalarını ödüllendirecek "Anadolu Markaları Yarışması" da tanıtılıyor.

Kayseri’nin önde gelen markaları ile KOBİ’leri bir araya getiren organizasyon Kayseri Hilton Otel’de yapıldı. Etkinlik; Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş, Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Onur Gargılı, Fibabanka Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gencal ve Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi’nin açılış konuşmaları ile başladı. Ardından Mindshare Türkiye CEO’su Bülent Yar, “Markalaşma Yolculuğunda Değişen Medya Ortamının Rolü” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Yar’ın ardından Dijital Dönüşüm Derneği Başkanı İsmail Hakkı Polat da KOBİ’lere yönelik olarak “İşinizi Dijital Dönüşüm ile büyütün” başlıklı bir konuşma yaptı.

“Anadolu Markaları”nın Kayseri toplantısında kent iş dünyasının liderlerini biraraya getiren de bir panel gerçekleştirildi. Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Taşlat Yeşiloğlu’nun moderatörlüğünde ve “Kayseri’yi Yön Verenler” başlığı ile gerçekleştirilen oturumda Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, Hasçelik Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özkaya, BRN Yatak Yönetim Kurulu Başkanı Berna İlter ve Kilim Mobilya CEO’su Mesut Yiğit Kayseri ekonomisi ve 2018 planlarına ilişkin açıklamalarda bulundular.

Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop:

“Hükümetin KGF kredileri ile 250 milyar TL’ye kadar verdiği destekler ve bazı alanlardaki vergi indirimleri ile çok canlı bir yıl geçirdik. 2016’da yüzde 54, 2017’yi yüzde 61 büyüme ile kapatıyoruz. 2018 için yüzde 51 büyüme hedefimiz var. Turquality belgemizi aldık. Bu belge ile 2018’de yurtdışı faaliyetlerimizi artıracağız. 2 ülkede 55 mağazamız var şu anda. Burada da yüzde 51 büyüme öngörüyoruz. Uluslararası bir marka olma hedefimiz var. 2018 için kapasitemizi artırma hedefimiz var. Üretimi artırırken en önemli hedefimiz katma değerli üretime daha fazla ağırlık vermek olacak. Bu düşünceyle yurtdışındaki benzer firmaları inceliyoruz. Buralarda bizim 100-200 kişi ile yaptığımız üretimi 10-20 kişi ile esnek üretim modelleri ile yaptıklarını gördük. Bizim de bu rekabeti devam ettirmemizin yolu buradan geçiyor.”

Kilim Mobilya CEO’su Mesut Yiğit:

“2017 bizim için gayet güzel geçti. Sektörümüzde ya yok yılı oluyor ya da çok yılı oluyor. 2017 bu açıdan limitlerin test edildiği bir yıl oldu. Bu yıl yeni bir iş modeli geliştirmemiz gerektiğini net bir şekilde görmüş olduk. Döviz fiyatlarındaki yükseliş, emtia fiyatlarındaki dalgalanma ile birlikte siparişlerin çok fazla artması ‘yapalım mı yapmayalım mı” noktasına geldik. 20178’de yüzde 40 büyüdük ama eski iş modellerimizin bizi geleceğe taşıyamayacağını da gördük. Kilim olarak endüstri 4.0 ve mobil teknoloji çözümlerine yatırım yapma kararı aldık. 42 yıllık bir firmayız ve mobilya sektörünün en eski 3 markasından biriyiz ama çağın gerisinde kalmamak adına dijitalleşme sürecinin planlanmasında danışmanlık almaya başladık. 2018 ve 2019 yılında altyapımızı güçlendireceğiz. Ardından iki tane beş yıllık plan ile tam olarak dijitalleşmiş olacağız. Artık klasik perakendecilik hacim yaratmaya devam etse de karlılık giderek düşüyor. Bu alanda yeni iş modelleri yaratmak gerekiyor. Biz de bu amaçla tamamen dijital ve otomasyona dayalı bir fabrika kurmayı hedefliyoruz. Bu sayede sistemimiz yaklaşık 7 kat hızlanacak. Bunların yanı sıra şu anda üretim tesislerimiz 4 ayrı kampüste dağınık bulunuyor. Bunları tek bir kampüs çatısı altında toplayacağız.”

İncesu OSB ve Hasçelik Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özkaya:

“Hasçelik Grubu olarak piyasa ihtiyaçlarının biraz daha önünce olmaya çalışıyoruz. Pek çok ürünü piyasaya ilk çıkaran ve tanıtan markayız. Bu anlamda kendi sektörümüzdeki trendleri belirliyoruz. Irak ve Suriye pazarının yitirilmesi sonrasında, bu pazarların alternatiflerini Kuzey Avrupa’da bulduk. Bu sayede ihracatımızda hiç gerileme yaşamadan 2017’yi geçirdik. 2016’da 145 milyon dolarlık ihracatımız, bu yıl 165 milyon dolara çıktı. Endüstri 4.0 inkar edilemeyecek bir değişim. Ancak bizim halihazırdaki yatırımlarımızı bir tarafa koyup yeniden yatırım yapacağız diyemeyiz. Hiçbir firma da bunu göze alamaz. Bu bir süreç. Nasıl endüstri devrimleri Avrupa’da 200 yıl sürdüyse, Endüstri 4.0’da yapmamız gereken şu: Değişime uygun adımları atmak ve elemanlarımızı sürekli değişen teknolojilere adapte etmek. Türkiye’de en büyük üç üreticiden biri olduğumuz Seramik alanında robotik üretime geçtik. Ancak bu noktada, Endüstri 4.0^’a adaptasyon konusunda çalışanların eğitilmesi çok önemli. Aksi takdirde, yurtdışından teknolojiyi getirseniz de o teknolojinin kültürüne vakıf olamıyorsunuz.”

BRN Yatak Yönetim Kurulu Başkanı Berna İlter:

“2018 itibariyle Uzak Asya ve Afrika ülkeleri gibi dünya ortalamasının zerinde büyüyen bölgelere yoğunlaşacağız. Gelecek yıl ayrıca daha çok e-ihracatta büyümek istiyoruz. Tüm Kayserili şirketler bu alanda daha fazla boy göstermeli diye düşünüyorum. Turquality belgemizi de 2018’de almayı hedefliyoruz."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz