Başarı hikayelerini anlattılar

“Anadolu Markaları” toplantısında konuşan İzmir’in önde gelen iş insanları, başarı hikâyelerini ve yeni yatırım planlarını İzmirli KOBİ’lerle paylaştı.

26.09.2017 16:50:000
Paylaş Tweet Paylaş
Başarı hikayelerini anlattılar

Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde Anadolu işletmelerine ilham olma hedefiyle düzenlenen “Anadolu Markaları” projesinde yeni dönemin ilk organizasyonu Vodafone Türkiye ve Fibabanka sponsorluğunda İzmir’de gerçekleştirildi. Swissotel İzmir’de kentin önde gelen markaları ile KOBİ’leri bir araya getiren Anadolu Markaları İzmir toplantısı kapsamında düzenlenen “İzmir’e Yön Verenler” panelinde Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, Sun Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci ve Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak başarı hikâyelerini, dijitalleşmeye bakışlarını ve yeni yatırım planlarını İzmirli KOBİ’lerle paylaştı.

“İzmir’i sütün başkenti yaptık”

Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, şunları söyledi:

“Son beş yılda 800 milyon liralık yatırım yaptık. 21 şirketimiz var ve 24 fabrikada üretim yapıyoruz. Doğrudan 7 bin 500 istihdamımız var. Geçen yılki ciromuz 4,5 milyar TL. Altı şirketimiz ise halka açık. Yeni yatırımlarımızı genel olarak boya ve gıda sektöründe yapacağız. Geçen yıl yaptığımız büyük yatırım olarak, sektöründeki dördüncü tesisimizi Bursa’da açacağız. Ayrıca Urfa’daki süt fabrikamız, İzmir’deki Pınar Süt modelinin Güneydoğu’ya uyarlamış olduk. Yaşar Topluluğu 72 yaşında bir topluluk. Pınar Süt kurulduğunda, İzmir Türkiye’nin süt başkenti oldu ve bunun la birlikte çok büyük ve önemli bir sektör doğdu. Yem fabrikamızı önümüzdeki yıl modernize edeceğiz. Ayrıca organik süt ve organik et yatırımlarımız olacak.”

“Savunma sanayinde teknik tekstil ihracatına başlayacağız”

Sun Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, şunları söyledi:

“Tekstil, hazır giyim ve moda endüstrisine kumaş üretiyoruz. Bu yıl girdiğimiz yeni bir alan ise savunma sanayi. Teknik tekstilde bu alanda ihracata başlayacağız. Mümkün olduğunca kendi işlerimizde rekabetin daha az olduğu alanlara gitmeye çalışıyoruz. Daha katma değerli, Ar-Ge ve tasarım yoğun ürünlere yöneldik. Bu sayede son yıllarda yüzde 8-10 ortalama büyüyoruz. Öte yandan yurtdışında yatırım yapmayı planlıyoruz. Özellikle Asya’da Uzakdoğu’da bir ayağımız olmasını istiyoruz.2018 ortasına doğru bu yatırımımızı faaliyete geçirmek istiyoruz. Giysi endüstrilerindeki tekstillerde bile artık çok ciddi AR-GE ve teknik tekstil teknolojisi var. Bu alanda, özellikle koruyucu tekstil alanında çok ciddi çalışmalarımız var. Bu alanda farklılık yaratmadan işleri büyütmek, küresel bir şirket olmak mümkün değil.”

 

“Beş yılda 250 milyon TL yatırım yapacağız”

İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci, şunları söyledi:

“Son 10 yıldır ortalama yüzde 13 büyüyoruz. Bu yılda büyümemiz bu civarda olacak. Önümüzdeki yıllarda büyüme oranını artıracağız. Jant ve akü üretiyoruz. Bu yıl 9,5 milyon adet jant üreteceğiz, kapasitemiz ise 11 milyon adet. Akü tarafında İnci Akü markasıyla yola devam ediyoruz. Burada Japon ortağımızla yeni yatırımlara hazırlanıyoruz. Stratejik olarak ortaklarla büyümeyi önemsiyoruz. Böylelikle hem farklı tecrübelerden yararlanıyoruz hem de riski dağıtabiliyoruz. Önümüzdeki 5 yılda Japon ortağımızla 250 milyon TL’lik yeni yatırım planlıyoruz. Cuma günü de birlikte yeni fabrikamızın temelini açacağız. Endüstri 4.0 konusunda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Farklılaşmanın en önemli koşulu yeni ürün geliştirmek. Bu da AR-GE gücünden geçiyor. Biz 3-D jant üretimini yapmış bulunuyoruz. Şu anda modelleri geliştiriyoruz. Akü de ise geleceğin teknolojisi çok farklı olacak. Pazarlama ve müşteriye ulaşma çok önemli.”

“İnşaat sektörünün lideri olmayı hedefliyoruz”

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, şunları söyledi:

“Biz şu anda toplam 11 proje üzerinde çalışıyoruz. Bunların toplam yatırım değeri yaklaşık 3,5 milyar TL’nin üzerinde. Basmane çukuru projemizde gelecek yıl 300 milyon dolar yatırım yapacağız. Bu proje bizim için çok önemli bir proje. Önümüzdeki yıl 1 milyon metrekare inşaata başlıyoruz. Bu yatırımların toplam değeri yine 3,5 milyar TL olacak ve 3 bin kişinin istihdamını sağlayacak. Önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde sektörümüzde lider olmak hedefindeyiz. Olaya sadece bina yapmak olarak bakmıyoruz, bir yaşam biçimi inşa ediyoruz. Dolayısıyla tasarım bizim için çok önemli. Çin’de 40 katlı bir bina 15 günde bitirilebiliyor. Ama bu binanın tasarımı 4 yılı buluyor. Bizim farklılaşmamızdaki en büyük etkenlerden biri de tasarıma uzun vakit ve kaynak ayırmak.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz