Her saniye 3 yeni siber tehdit!

McAfee Labs Tehditler Raporu: 2016 yılı 4. çeyrekte dakikada 176, saniyede 3 yeni siber tehdit ortaya çıktı.

12.04.2017 13:46:160
Paylaş Tweet Paylaş
Her saniye 3 yeni siber tehdit!
Dünyanın önde gelen siber güvenlik şirketlerinden McAfee’nin siber güvenlik dünyasının nabzını tuttuğu McAfee Labs Tehditler Raporu yayınlandı. Nisan 2017 raporu özellikle siber güvenlik sektörünün tehditlere karşı daha güçlü bir koruma sağlayabilmesi için istihbarat paylaşımının önemine değiniyor.

Rapor aynı zamanda 2016 yılına damgasını vuran DDoS saldırılarından sorumlu Miari botnet’lerine odaklanıyor. Tehditlerin yayılımına dair verileri de açıklayan rapora göre; 2016 yılında fidye yazılımları %88, mobil zararlı yazılımlar %99 oranında arttı. Yılın 4. çeyreğinde McAfee, her bir dakikada 176, saniyede 3 yeni tehdidin ortaya çıktığını tespit etti.

Yayınlanan yeni raporu değerlendiren McAfee Labs Başkan Yardımcısı Vincent Weafer, güvenlik endüstrisinin kurumlar, ürün ve hizmet sağlayıcılar arasında ve hatta sağlanan ürün ve hizmet portfolyoları içerisinde bile tehditlere dair istihbarat ve kritik bilgileri paylaşmada önemli zorluklarla karşı karşıya olduklarına değindi. Weafer; “Birlikten güç doğar. Sektörün yaşadığı bu zorluklara çözüm sunmak, siber güvenlik ekiplerini tehditleri tespitte otomasyon sağlamaları ve alınan aksiyonları yönetmeleri anlamında güçlendirecek ve günün sonunda kazanan güvenlik endüstrisi olacaktır” dedi.

İstihbarat ve bilgi paylaşımının önemine değinen Weafer; “Sayıları her geçen gün artan sofistike saldırılar, yüksek güvenlik özelliklerine sahip sistemlerin elinden kurtulabiliyor ve birbirinden kopuk sistemler başka bir durumda durdurulabilecek tehditlerin sızmasına izin veriyor; bunun nedeni bilgiyi paylaşmamaları. Tehdit istihbarat paylaşımı bize birbirimizin deneyimlerinden öğrenme fırsatı sunar, böylece siber dünyadaki büyük resmi görebilir, buna göre iç görüler elde ederek güvenlik sistemlerimizi çok daha güçlü bir şekilde kullanabiliriz” dedi.

Rapordan derlenen bilgiler ise şöyle:

*2016 yılı toplam mobil zararlı yazılım sayısı %99 arttı.

*Fidye yazılımı toplamda %88 arttı.

*Windows tehditlerine kıyasla halen sayıları az olmasına rağmen yeni Mac OS zararlı yazılım örnek sayısı, zararlı reklam yazılımları nedeniyle 4. çeyrekte %245 arttı. 2016 yılı toplamında ise artış %744’e ulaştı.

* 4. çeyrekte ilk 10 botnet tarafından yayılan spam e-posta mesaj sayısı, %24 azalarak 181 milyon adet oldu. Bu botnet’ler, 2016 yılında 934 milyon spam mesaj ürettiler.

*McAfee, 4. çeyrekte 197, yılın tamamında ise 974 halka açıklanan güvenlik olayı tespit etti. Güvenlik olayları, değerli bilgilerin bütünlüğünün, gizliliğinin ya da ulaşılabilirliğinin bozulmasıdır. Bu olayların bir kısmı bilgi sızıntıları kaynaklıdır.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz