"Not artırmasınlar, istemiyoruz"

Nurettin Canikli, "Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından not artış beklentimiz yok" dedi.

4.07.2017 15:27:140
Paylaş Tweet Paylaş
"Not artırmasınlar, istemiyoruz"
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, CNN Türk'te katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Canikli, bankaların uyguladığı faiz oranlarına yönelik bir soru üzerine, yüksek faiz oranlarıyla istenilen büyüme rakamlarının tam olarak yakalanamayacağını söyledi.

Üretimin önündeki en büyük engellerden birinin faiz olduğuna dikkati çeken Canikli, "Bu enflasyon için de geçerli. Burada sadece bankalar değil, kim yetkiliyse herkesin üstüne düşeni yapması gerekir. Bu noktada bankaların da önemli rolleri var. Sıkıntı şuradan kaynaklanıyor; Bankalar mevduat kapma yarışına giriyorlar, faizi yükseltiyorlar. Bunun hiç kimseye faydası yok. Bunu yaptığımız zaman mevduat ve kaynak miktarı artacak mı? Artmayacak, sadece yer değiştirecek. Dolayısıyla böyle bir yarış yanlıştır. Mevduatı kapmak için faiz oranlarının yükseltilmesi sonucunu doğuracak bir politikaya kesinlikle izin veremeyiz." dedi.

"Not artırmışlar, eksiltmişler çok ilgilenmiyoruz"

Yüzde 5'lik büyüme beklentilerinin bütün makro göstergelere olumlu yansıdığına işaret eden Canikli, "Türkiye şu anda dışarıda çok talep edilen bir ülke. Türkiye'ye 2017 yılında doğrudan yatırımcı ve portföy yatırımcısı olarak 8 milyar dolar civarında hatta daha da fazla para girdi. Yabancılar, uluslararası sermaye, çok yoğun bir şekilde Türkiye'ye yatırım yapmaya devam ediyor. Kredibilitesinde hiçbir sıkıntı yok, her geçen gün de artıyor. İşin garibi ne biliyor musunuz? Derecelendirme kuruluşlarının şu anda Türkiye'ye verdikleri not 'yatırım yapılabilir' seviyesinin altında olmasına rağmen... Bunlar iktisat tarihinde, dünya siyaset tarihinde yaşanacak hadiseler değildir." diye konuştu.

Canikli, kredi derecelendirme kuruluşlarının bu notları değiştirip değiştirmeyeceği hususuyla ilgilenmediklerini ve bunu önemli görmediklerini dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Canikli, şunları kaydetti:

"Derecelendirme kuruluşları, özellikle en sıkıntılı dönemimizde, her taraftan saldırılarla karşı karşıya kaldığımız bir dönemde rasyonel olmayan gerekçelerle ekonomimize sabotaj amacıyla notlarımızı düşürdüler. Biz bunun kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Onlar Türkiye ile ilgili not artırmışlar, eksiltmişler çok ilgilenmiyoruz. Hatta, böyle kalsın artırmasınlar, istemiyoruz. Onlara rağmen CDS'lerimiz (credit default swaps - kredi risk primi) şu anda 180'lere düşmüş durumda. CDS'lerimiz 15 Temmuz'dan önceki seviyelerin de altına, 2005'teki düşük seviyelere indi."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz