"Terör tehdidi azalsın, TL değerlenir"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Terör tehdidi azalsın, Suriye'de biraz normalleşme ki başlayacak, lira değerlenir.

7.03.2017 15:48:200
Paylaş Tweet Paylaş
"Terör tehdidi azalsın, TL değerlenir"
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı beklentisine ilişkin, "Bu zaten kısa vadede fiyatlandı ama orta vadede, eğer ABD'deki para politikasındaki normalleşme yani faiz artışı hızlanarak devam ederse, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için tabii ki olumsuz olur." dedi.

Şimşek, CNN Türk'te katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Almanya'da referandum etkinliklerine izin verilmemesine yönelik bir soru üzerine Şimşek, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.

İktidarın, muhalefetin, toplumun tüm kesimlerinin kurallara uygun olarak söz konusu ülkede birtakım etkinlikler yapabilmeleri gerektiğini dile getiren Şimşek, "Türkiye'nin kendi tartışmalarını Almanya'nın gündemine taşıtmak istemiyor denilebilir ama zaten oradaki programlar genellikle kapalı ortamlarda, çok düzenli, derli toplu yapılıyor. Aynı tavrı Almanya'dan bölücü terör örgütüne yönelik de isteriz, arzularız." diye konuştu.

"Batı ile yaşanan gerginlik, Türkiye'ye yabancı sermaye girişini engeller mi Türkiye olumsuz etkilenir mi? " şeklindeki soru üzerine Şimşek, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı terör gibi yaşamsal tehditler ile kısa vadeli birtakım ekonomik çıkarların aynı düzeyde ele alınamayacağını söyledi.

"Batı'dan kopmuyoruz, kopmayacağız"

Portföy yatırımının bu tür olaylara çok bakmadığına işaret eden Şimşek, ocak ve şubat aylarında portföy yatırımların yönünün küresel ve Türkiye'ye yönelik olarak pozitife döndüğünü bildirdi.

Daha uzun vadeli yatırım kararlarının ise o ülkenin potansiyeli ile ilişkili olduğunu anlatan Şimşek, dönemsel tartışmaların etkili olacağını düşünmediğini söyledi.

Şimşek, "Biz Batı'dan kopmuyoruz, kopmayacağız çünkü Batı ile iyi ilişkiler bizim menfaatimize ama bu ilişkilerin de belli bir düzeyde olması gerekiyor. Bizim menfaatlerimiz veya bize yönelik tehditler gündeme geldiği zaman bizim tavrımız çok nettir, çok açıktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Hayır' ekonomiyi kalıcı olarak olumsuz etkiler"

Referandum sonuçlarının ekonomiyi nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, her sandığın sonuçları itibarıyla kısa vadeli bir belirsizlik olduğunu, referandum sonucuyla bu belirsizliğin ortadan kalkacağını ifade etti. Orta uzun vadede en kritik konunun yönetimde istikrar olduğunu vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin yönetimde istikrar sağladığı dönemlerde sorunları çözebildiğini ve güçlü bir şekilde ilerleyebildiğini kaydetti.

Mevcut sistemin ciddi bir şekilde krizlere gebe olduğuna, sistemin mutlaka düzeltilmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, referandumdan 'hayır' çıkması halinde ekonominin kalıcı olarak olumsuz etkileneceğini, kısa vadede yeni belirsizlik kaynağı çıkacağını belirtti.

Şimşek, "16 Nisan'da 'evet' çıkarsa kalıcı olarak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, yeni Meclis, yeni yargıyla Türkiye'nin önü açılacak." ifadesini kullandı.

"Terör tehdidi azalsın, lira değerlenir"

Fed'in, bu ay ortasında faiz artıracağına yönelik bir beklenti olduğu hatırlatılarak, bunun Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, "Bugün itibarıyla piyasa beklentilerine bakarsanız, martta bir faiz artışı yüzde 90'ın üzerinde, yüzde 100'e yakın fiyatlanmış durumda. İlk faiz artışı muhtemelen piyasada fiyatlandığı için dolar da küresel olarak son 7 haftanın zirvesinde. Bu anlamda zaten kısa vadede fiyatlandı. Ama orta vadede, eğer ABD'deki para politikasındaki normalleşme yani faiz artışı hızlanarak devam ederse, bu Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için tabii ki olumsuz olur." diye konuştu.

Risk iştahının küresel büyüme ile gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme performansıyla ilişkili olduğuna işaret eden Şimşek, "Piyasadaki fiyatlamayı söylüyorum, bu sene 2 veya 3, gelecek sene sonuna kadar da 4 veya 5 faiz artışı öngörülüyor. Bu aslında çok aşırı hızlı bir faiz artışı değil,yönetilebilir. Terör tehdidi azalsın, Suriye'de biraz normalleşme ki başlayacak, lira değerlenir. Çünkü o turizmi, ticareti, dış dengeyi olumlu etkiler ama en önemlisi bunlardan bağımsız Türkiye'nin risk primini olumlu etkiler. Mesela referandumda 'evet' çıksın, olumlu etkiler. Çünkü, Türkiye'nin önü açık, 'bir miktar belirsizlik vardı, aradan çıktı' denilir." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz