Türk Amerikan iş Adamları Derneği TABA-AmCham ABD ile ticaretin kolaylaştırılması ve vize önündeki engellerin kaldırılması için ABD’ye gidiyor.
ABD ve Türkiye’nin vize başvurularını karşılıklı olarak 8 Ekim’de askıya almasının ardından başlayan sürecin normalleşmesi için Türk Amerikan İş adamları Derneği (TABA-AmCham) ticari lobi atağına kalktı. 1987 yılından beri Türkiye ile ABD arasında ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi adına çaba harcayan dernek; bir heyet ile 6- 9 Kasım tarihleri arasında ABD’nin Başkenti Washigton DC’de olacak. Uzun yıllardır ABD ile ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunan TABAAmCham heyeti Washigton’da pek çok Cumhuriyetci ve Demokrat senatör ile yüz yüze görüşerek Türkiye’nin tezlerini anlatacak. ABD ziyareti öncesi bir açıklamada bulunan TABA-AmCham Genel Başkanı Ali Osman Akat ‘Tüm çabamız süreci bir an önce normalleştirmeye yönelik. Gerek hükümetimizin girişimleri gerekse dernek olarak bizim yürüteceğimiz etkili temaslar sayesinde vize krizinin kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum’ dedi.
"Birbirimizden vazgeçmemeliyiz"
Federal ve Eyalet teşvikleri kapsamında ABD'ye yatırım yapmayı düşünen Türk şirketleri ve iş adamları yaşanan vize krizi nedeni ile karşılıklı yatırım planlarını ertelememesi için başta vize krizinin aşılarak iki ülke arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Son 10 yılda iki ülke arasındaki ticaretin 12,3 milyar dolardan 17,5 milyar dolara çıktığını hatırlatan Başkan Akat, "İki ülke stratejik, politik ve ekonomik olarak birbirinden vazgeçemez, vazgeçmemeli. Biz bu sorunların üstesinden gelebiliriz. Bugünkü sorun konjonktürel. İki ülke ilişkilerinin yarını bugünden daha iyi olacak" diye konuştu.
ABD- Türkiye müttefikliği ve stratejik ortaklığının köklü temellleri olduğu göz önünde bulundurularak ABD Türkiye ticari ilişkilerinin de serbest ticaret anlaşması ile geliştirilmelidir. Bunun ilk adımı olarak orta doğu da savaş bölgelerinden 3 milyon göçmeni barındıran Türkiye de özellikle göçmen çalıştıran sektörlerin ürettiği ürünlere yönelik QIZ kapsamında ABD girişlerinde vergi indirimleri, muafiyetler ve kolaylıklar sağlanabilir. Bu tarz ticareti geliştirecek nitelikli serbest bölgeler kurulabilir.
Akat, ‘Buna inandığımız için biz ABD’deki temaslarımızda sadece vize krizini ele almayacağız. Muhataplarımızla ve senatörlerle ticareti ve karşılıklı yatırımları daha da artırmayı, bu iklimi yaratmanın yollarını konuşacağız’ dedi.
TABA-AmCham, Washigton’daki programlarına, MÜSİAD ile birlikte 7 Kasım Salı sabahı düzenleyecekleri kahvaltılı basın toplantısıyla başlayacak. Basın toplantısının ardından heyet iki gün boyunca Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerle krizin aşılması için temaslarda bulunacak.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?