Gross marketlerin sayısı neden artıyor?

Tüketicinin fiyat odaklı alışverişe yönelmesi, gıda perakende sektöründe gross (toptan) market yarışı başlattı.

30.10.2024 13:38:320
Paylaş Tweet Paylaş
Gross marketlerin sayısı neden artıyor?

Migros ve Bizim markaları gross market işine girerken, yerel zincirler ise gross marketleri Anadolu’ya yaymak için harekete geçti.

Büyüklüğü 1 trilyon TL’yi aşan organize gıda perakende sektöründe, değişen tüketici trendleri doğrultusunda rekabet yeniden şekilleniyor. Yüksek enflasyon döneminde tüketicinin fiyat odaklı alışverişe yönelmesi, orta-küçük ölçekli restoran ve kafe zincirlerinin sayısının artması gıda perakende sektöründe ‘gross market’ yarışı başlattı. Hem ulusal hem yerel zincirler, ürünleri daha rekabetçi fiyatlarla sunan ve mağazacılıkta operasyonel maliyetleri daha düşük olan gross konseptine yatırıma yöneldi.

Büyük ve rekabetçi toptan satış yapan market anlamına gelen gross marketlerin geçmişi Türkiye’de 1989 yılına kadar gidiyor. Tespo tabelasıyla Marmaris’te açılan ilk gross marketin ardından Alman Metro’nun girdiği pazar, son dönemdeki ekonomik dalgalanmaların da etkisiyle tekrar hareketlendi. Aynı zamanda bireysel müşterilere yönelik satış yapan gross marketlerin sayısı hızla artmaya başladı.

* Ekonomist'in 13-26 Ekim tarihli sayısında yer alan Ayşegül Sakarya Pehlivan imzalı haberi BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ



Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz