'Ödemeler dünyasında ürünler yeterli değil'

Fintek şirketi PaybyMe Yönetim Kurulu Başkanı Batuhan Çolak, ödemeler dünyasında mevcut ürünlerin yeterli olmadığını, pek çok yeni ürünle ekositemi büyüteceklerini belirtiyor.

17.09.2024 16:54:360
Paylaş Tweet Paylaş
'Ödemeler dünyasında ürünler yeterli değil'

Özlem Aydın Ayvacı - CAPİTAL

PaybyMe, işletmeler için yeni nesil ödeme yöntemlerini kesintisiz ve esnek şekilde sunmayı misyon edinmiş bir ödeme servis sağlayıcısı. Mobil ödeme alanında yenilikçi bir şirket olarak 2010 yılında faaliyetlerine başladı. Mobil ödeme alanında Avrupa’da pazar liderlerinden. 

Bugün 4 kıtadan, 30 binden fazla işletmenin milyonlarca kullanıcısından en yeni, kesintisiz ve kolay yöntemlerle ödeme alınmasını sağladıklarını belirten PaybyMe Yönetim Kurulu Başkanı Batuhan Çolak, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Kendinizi ödeme şirketi değil de teknoloji şirketi olarak tanımlıyorsunuz? Neden?

Şirketimiz, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn gibi 12 farklı ülkede mobil operatörler üzerinden 1 milyondan fazla bireysel müşteriye ödeme yapma imkanı sağlıyor. Ayrıca, özel olarak tasarladığımız API sayesinde platformumuzu müşterilerimize ve sektörün ihtiyaçlarına uygun olarak devamlı geliştiriyor, her zaman en güncel ve yenilikçi çözümleri sunuyoruz. Tamamen ulusal ama küreselde ses getirecek bir marka yaratmaya çalışıyoruz ve bunun heyecanı içindeyiz. Kısaca teknoloji bizim her şeyimiz ve kendimizi ödeme kuruluşu değil teknoloji şirketi olarak görüyoruz. Yeni ürünler üreterek müşteriye daha kolay, maksimum güvenli hizmet vermek temel hedefimiz. Bu çerçevede geliştirdiğimiz ürünlerimizi kendi POS cihazlarımızda kullanıyoruz. NarPOS ve Tahsildar yatırımlarımızı bu çerçevede görmek gerekir.

Yeni teknolojilerle birlikte ödemeler dünyasında yeni trendler nedir?

Yükselen trend fintekler, finansal teknolojilerin kullanımıyla geleneksel finansal hizmetleri dönüştürme etkisiyle öne çıkıyor. Özellikle ödeme yöntemlerindeki hızlı dönüşüm, e-ticaret işletmelerinin rekabet gücünü artırıyor ve müşteri deneyimini iyileştiriyor. Geleneksel banka kartları ve kredi kartlarına alternatif olarak, mobil cüzdanlar, dijital ödemeler ve hatta kripto paralar gibi yenilikçi ödeme çözümleri sunuyorlar. Bu, müşterilerin ödeme süreçlerini daha hızlı, daha güvenli ve daha kullanıcı dostu hale getiriyor. FXC Intelligence'dan elde edilen veriler, yalnızca 2023 yılında sınır ötesi ödemeler sektörünün toplam pazar büyüklüğünün yaklaşık 190,1 trilyon dolar olduğunu gösteriyor.

Grand View Research tarafından hazırlanan güncel bir rapora göre, küresel  mobil cüzdan pazar büyüklüğünün 2030 yılına kadar 51,53 milyar dolara ulaşacağı ön görülüyor. Türkiye’de de tablo benzer. Statista verilerine göre 2023 yılında Türkiye’de yapılan dijital ödeme işlemlerinin toplam değeri yaklaşık 76 milyar dolara ulaştı. 2027 yılına kadar 137 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Kullanıcı tarafındaki bu ilgi yatırım tarafında da karşılığını buluyor. ABD New York merkezli analiz firması CB Insights’ın Q1 2024 State of Venture raporuna göre, 2024 ilk çeyrekte öz sermaye anlaşmalarında gerçekleşen yüzde 15’lik artış, yatırımcıların fintek çözümlerine, özellikle de ödeme teknolojilerine ilgi göstermeye devam ettiğini gözler önüne seriyor.

Tüm bunlara baktığımız zaman biz de PaybyMe olarak yazılım departmanımızı daha da geliştirdik. Diğer şirketlerden farklı olarak kendi yazılımını yapabilen tek firmayız. Biz bunları başarı olarak görüyoruz, açıkçası bayağı da yol katettiğimize inanıyoruz.

Mobil ödeme sektöründe 2023 yılı nasıl geçti, 2024 hedeflerinizde neler var?

Fintek sektöründe ödeme çözümleri alanında rekabet yeni oyuncularla artarken, bu durum en çok kullanıcıların hayatını olumlu anlamda etkiliyor. Mobil ödemenin yeni ürün geliştirme alanında Türkiye’de öncü çalışmalar yapan PaybyMe, tecrübesi ve sunduğu yenilikçi ürünler ile finansal teknolojilerin e-ticarete olumlu etkilerine en iyi örneklerden biridir.  

Sektörün işlem hacmi olarak en büyük oyuncularından birisi olmak ve büyük bir finansal ekosistem yaratmak istiyoruz. Bu amaçla ödeme kuruluşu ekosistemini yatayda kesen çok sayıda fintek girişimine yatırım yaptık ve bu girişimlerin hepsini, yeni PaybyMe ekosisteminin bir parçası olarak konumlandırıyoruz.

Aslında biz tüm platformu finansal bir holding haline getirip küresel bir marka yaratmak istiyoruz. PaybyMe de bu gördüğümüz stratejinin en önemli ayaklarından bir tanesi bizim için. Amiral gemimiz PaybyMe diyebiliriz. Bu vizyonumuz çerçevesinde 2023 yılında bir önceki yıla göre işlem hacminde 10 kat büyüme kaydettik. Aynı başarıyı 2024’te de katlayarak sürdürmek için çalışıyoruz. PaybyMe olarak yeniden atağa geçtiğimiz 2023 yılında mobil ödemeler, para transferi ve sanal POS ürünlerimizle 8 milyondan fazla işlemi başarıyla tamamladık ve yılı, 3 milyar TL’nin üzerinde işlem hacmiyle kapattık.

Finans sektörünün en hareketli ve dinamik alanlarından biri olan ödemeler dünyasında mevcut ürünlerin yeterli olmadığını düşünüyoruz. SoftPOS’umuzu devreye aldık, Mobil POS, Tahsilat Platformu, Hibrit Ödeme çözümlerimizi yılın ilk yarısında bitirdik. E-para ve cüzdan tarafında ise lisans genişlemesi sürecimizi takiben yeni cüzdan projelerini sunacağız. Ayrıca Restoran Otomasyon ve Bayi-Alt Bayi Tahsilat Platformu ürünlerimizi de bu yıl tanıtacağız.

Yurt dışında önemli başarılara imza atan bir yapı olarak kısa ve uzun dönemde ekonomik hedefleriniz nelerdir?

Biliyorsunuz fintekler, AI, Blockchain ve veri bilimi gibi teknolojileri geleneksel finans anlayışıyla entegre ederek şirketleri daha hızlı ve verimli hale getiriyor. Ödemeler, krediler, hisse senedi alım satımı, sigortalama ve kredi puanlaması gibi birçok işlemi gerçekleştirmeye kolaylık getiriyor. Biz de tüm bu teknolojiler ışığında sektörün hacim olarak en büyük oyuncusu olmak ve büyük bir finansal ekosistem yaratmak istiyoruz. Bu amaçla çok sayıda fintek girişimine yatırım yapıyoruz. Bu girişimlerin hepsini, yeni PaybyMe ekosisteminin bir parçası olarak konumlandırmayı hedefliyoruz.

Ödeme sistemleri sektöründe 14 yıldan bu yana devam eden varlığımızı, yeni vizyonumuz ve güçlü kadromuzla devam ettiriyoruz. Ödemeler dünyası, birçok farklı ihtiyacın olduğu bir dünya. Sadece sanal POS ve benzeri ürünlerimizle değil; dijital, hibrid ve fiziksel ödeme çözümlerimizle müşterilerimiz ve ortaklarımız için katma değer yaratmayı sürdüreceğiz. E-para hizmetlerinden dijital finans ve para transfer platformlarına, solo iş operasyonlarından güçlü bir fintek ekosistemi yaratmaya kadar üç ana başlık altında yenilikçi adımlar atacağız.

En önemli ve öncelikli hedefimiz olarak döviz ihracatı yaparak Türk ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Özellikle Türk cumhuriyetleri bizim önceliğimiz. Türk cumhuriyetleriyle birlikte ortak bir finansal dünya kurarak tüm finansal işlemlerin kolaylaştırılmasını sağlama ve para transferleriyle döviz ihracatında birlikte hareket etme misyonu taşıyoruz. Bunun dışında 4 kıtada faaliyet gösteren bir yapı olarak Asya ve Afrika’da da yaygınlığımızı hızla artırıyoruz.

Başlıca ürün ve hizmetleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

PaybyMe olarak başta mobil ödeme olmak üzere fiziki POS, sanal POS, Android POS gibi bütün ödeme yöntemlerini kullanabilecek tüm ürünlere sahibiz şu an. Daha doğrusu tahsilat kabiliyeti olan her yerin ilgisini çekebilecek kapasitedeyiz ve bunlara da bu ürünleri sunmaktan gururluyuz, mutluyuz. Müşterilerimize daha kolay ve güvenlikli hizmet sağlıyoruz. Biz PaybyMe olarak burada önce güvenliğe önem veriyoruz ve müşterilerimizin işlerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda ödeme sistemlerinde geçen tüm ürünlere sahibiz diyebilirim.

Son teknolojileri hızla uygulayan bir şirket olarak API platformumuzu, müşterilerimizin ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda devamlı olarak geliştirerek her zaman en güncel ve yenilikçi çözümleri sunuyoruz. Ekosistemimize baktığımız zaman da NarPOS ile restoran yönetim platformu ve Tahsildar ile de bayi ve alt bayi yönetim platformu yatırımlarımızla farklı sektörlerde hızlı büyüme yaklaşımına sahibiz. Son olarak; e-para, cüzdan ve global para transferi ile bir e-para şirketine dönüşmek olan yeni iş modelimizle geleceğin fintekleri arasında ilk sırada yer alabilmek için çalışmalarımız sürdürüyoruz.

PaybyMe'nin gelecekteki stratejik hedefleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ana stratejilerimizden bir tanesi de fintek yatırımları yaparak bir ekosistem kurmak. Bunun için de son 10 yıldır dünya çapında binlerce müşterimizin farklı ve rekabetçi pazarlarda, sektörel ihtiyaçlara göre, alternatif ödeme yöntemleri ile sorunsuzca ödeme alması için çalışıyoruz. PaybyMe olarak bugün gelinen noktada 4 kıtadan, 30.000’den fazla işletmenin milyonlarca kullanıcısından en yeni, kesintisiz ve kolay yöntemlerle ödeme toplamasını sağlıyoruz ki bu da bizim tecrübemizin en önemli göstergesi. Öte yandan yatırımcıların PaybyMe’ye yoğun bir ilgisi olduğunu görüyor ve önümüzdeki 5 yıl içinde şirketi global borsalarda halka arz etmeyi hedefliyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz