Enflasyonu düşürmek için uygulanan soğutma politikası şirketleri zorluyor. Yüksek faiz ortamında üretici ve tüketicinin finansmana ulaşamaması birçok sektörde küçülmeye neden oldu.
Nilüfer Gözütok Ünal / Eylül 2024 sayısından
Kârlılıktan ve yatırımlardan fedakarlık ederek ayakta kalmaya çalışan sektörler için şu ana kadar oluşan fatura oldukça ağır. Bu yılın ilk 7 ayında 1.554 şirket konkordato ilan etti. Birçok sektörde ise istihdamda ve kapasitede kayıplar yaşanıyor.
Sanayi üretiminde bu yıl mayıs ayında başlayan daralma, haziranda da hızlanarak devam etti. Yıllık bazda üretim yüzde 4,7 daraldı. Oysa beklenti yüzde 0,4’tü. Böylece üretimde son 16 ayın en büyük düşüşü gerçekleşti.
Tahminler 2024’ün son çeyreğinde ekonomide iyileşmenin başlayacağı yönündeydi. Temmuz itibarıyla yıllık enflasyonun baz etkisiyle görülen düşüşe rağmen hala yüzde 61,78 olması, planlanan iyileşmenin yakın olmadığını gösterdi. Tablo böyle olunca neredeyse her sektör daralma riskiyle karşı karşıya. Sektör şirketleri de bu süreçte ayakta kalmak için fedakarlık yapmaya; kârdan, yatırımlardan ve istihdamdan zorunlu olarak vazgeçmeye devam ediyor. Gelişmelerden en olumsuz etkilenen iki sektörden biri olan tekstil ve inşaatta ise durum daha da ileri boyutta.
* Araştırmanın tamamını BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?