CEO'ların favori şarapları

Türkiye’de kırmızı şarabın daha çok sevilmesini Türk damak tadına ve yemek kültürüne bağlıyor.

1.02.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
CEO'ların favori şarapları
Türkiye’de her 100 kişiden 70’i kırmızı şarap, geri kalanı beyaz şarap içiyor. Yurtdışında ise yüzde 55’i kırmızı, yüzde 45’i beyaz şarap içmeyi tercih ediyor. Uzmanlar Türkiye’de kırmızı şarabın daha çok sevilmesini Türk damak tadına ve yemek kültürüne bağlıyor. İş dünyasının şarap tercihi de Türkiye genelindeki bu tablodan çok uzak değil. Birçok iş insanı tatlı, ince nüanslı, yumuşak şaraplar yerine sert ve kuvvetli kırmızı şarapları daha çok tüketiyor. Şarap, yaşayan tek içki olarak tanımlanıyor. Bu nedenle içkiler arasında birçok kişi için en favori içecek. Şarapseverler, şarabı farklı bir yere koyuyor. Onu yaşam tarzı, hayata bakış ve hayatın temposu içinde keyifli yudumlar olarak tanımlıyorlar. Şarap gerçekten de tarihinden yapımına, zaman içinde geçirdiği aşamalara kadar gerçekten özel bir içecek. Peki Türkiye’de en çok hangi şaraplar tercih ediliyor? Yapılan çeşitli araştırmalara göre kırmızı şarap tercihlerde bir numara. Bu konudaki rakamlar, dünya ortalamalarıyla karşılaştırınca oldukça dikkat çekici. Türkiye’de her 100 kişiden 70’i, kırmızı şarap içerken geri kalanı beyaz şarap tüketiyor. Yurtdışında ise yüzde 55 oranında kırmızı, yüzde 45 oranında beyaz şarap içiliyor. Uzmanlar, Türkiye’de, kırmızı şarabın daha çok tercih edilmesini Türk damak tadına ve yemek kültürüne bağlıyor. Türkiye’nin ilk şarap yazarı ve Gusto Dergisi Yayın Yönetmeni Mehmet Yalçın, “Baharatlı tatlarla kuvvetli, sert kırmızı şaraplar birbirini tamamlıyor. Kırmızı şarapta buruk tat veren tanen maddesi, Türk damak tadına çok uygun” diyor ve ekliyor: “Çayda olduğu gibi şarapta da buruk tatları seviyoruz.” Bundan dolayı Türkiye’de en çok Fransız Bordeaux şaraplarıyla yerlilerde Öküzgözü ve Boğazkere üzümleriyle yapılan kupajlar tüketiliyor. Yumuşak, tatlı şaraplar ise çok fazla tercih edilmiyor.~

ÖNE ÇIKAN YERLİLER
İş dünyasının şarap tercihi de Türkiye genelindeki bu tablodan çok uzak değil. Birçok iş insanı tatlı, ince nüanslı, yumuşak şaraplar yerine sert ve kuvvetli kırmızı şarapları daha çok sevdiğini söylüyor. MCT Danışmanlık Yönetici Ortağı Tanyer Sönmezer, bir Pinot Noir tutkunu olduğunu açıklıyor. Bu türü şarap dünyasının blues ya da cazı olarak nitelendiren Sönmezer, “Dünyanın en değerli şarapları da aslında bu tarz üzümlerden yapılıyor. Yerli şarap olarak bence Doluca’nın Alçıtepe’si açık ara Türkiye’nin en iyi şaraplarından bir tanesi. Son dönemde beğendiğim şaraplardan bir diğeri ise Prodom. Ayrıca yeni büyüyen bağlardan Paşaeli’nin özel serilerini seviyorum” diye konuşuyor. Sofra CEO’su Yaşar Büyükçetin’in yerli şaraplardaki tercihi, beyazlarda Sarafin Fume Blanc ve Sauvignon Blanc. Büyükçetin, kırmızılarda Kayra
Vintage, Alçıtepe, Büyülübağ, Kayra Imperial Syrah ve Sarafin Merlot’nun kendisi için Türkiye’de nefis içimleri olan şaraplar olduğunu söylüyor. Silk&Cashmere CEO’su Ayşen Zamanpur da yerli beyaz şaraplarda en çok Angora, Ancyra ve DLC Sultaniye-Emir’i beğeniyor. Neo Mobile Türkiye Genel Müdürü Mustafa Işık Uman da tam bir yerli şarapsever. Kavaklıdere Egeo Cabernet Sauvigon, Kavaklıdere Prestige Boğazkere 2007 ve Kalecik Karası Vinkara da onun favori yerli şarapları arasında yer alıyor.

SEVİLEN YABANCILAR
Yabancı şaraplar arasında da kırmızı öne çıkıyor, MCT Danışmanlık Yönetici Ortağı Tanyer Sönmezer’in yabancı şaraplarda sevdiği 3 bağ: Lynch Bages, Pontet Canet ve Longueville, Sönmezer, bunların üçünün de Grand Cru Classé grubu olduğunu belirtiyor. Sofra CEO’su Yaşar Büyükçetin’in yabancılarda tercihi Fransız ve İtalyan şarapları, Büyükçetin, İtalyanlar’da Gaja Barbaresco, Barolo Monfortino ve Banfi Brunello’nun, Fransızlar’da ise Cotesdu-Rhone Rouge, Haut-Medoc ve Bordeaux şaraplarının mükemmel seçimler olduğunu söylüyor. Silk&Cashmere CEO’su Ayşen Zamanpur. İsviçre’ye her gittiğinde Le Murettes içtiğini anlatıyor. “Çok keyifli bir şarap. Duyduğum kadarıyla 1800’lerden beri aynı aile üretiyormuş. Amerika’da da Terlato Pinot Grigio’yu çok severek içerim” diyor. Neo Mobile Türkiye Genel Müdürü Mustafa Işık Uman’ın favorisi İspanyol şarapları. Bugüne kadar en sevdiği şarap ise Marques De Riscal Rioja (2007). Bu şarabın fiyat performans oranının beklenmedik kadar iyi olduğunu belirten Uman, beğendiği diğer şarapları da şöyle sıralıyor: “Cote Imaz Reserva Rioja (2005) aromatik ve biraz daha iddialı. Casa Emma Riserva (Chianti Classico) de gerçek şarapseverler için her zaman ikinci sınıf olarak görülebilir ama benim için çok güzel bir şarap.”~

İDEAL ORTAMLAR
İş insanlarının ne sıklıkta ve nasıl ortamlarda şarap içmeyi tercih ettiklerine gelince... Birçok isim sosyal içici olduğunun altını çiziyor. Bu kapsamda MCT Danışmanlık Yönetici Ortağı Tanyer Sönmezer, haftada 3 ya da 4 gün birkaç kadeh içtiğini belirtiyor. Bunun özellikle yabancı misafirlerin ve müşterilerin yoğun olduğu dönemde arttığını da sözlerine ekliyor. “Şarap benim için anı büyütme ve sevdiğim kişilerle birlikte olma yani paylaşma içeceği” diyen Sönmezer’in şarap içmekten en keyif aldığı mekanların başında da Sunset var. “Diğer taraftan Vogue’un da şarap kavı iyidir” diyor. Şarabın dozunda ve zamanında tüketildiğinde çok iyi bir dost olduğunu düşünen Yaşar Büyükçetin de sosyal ortamlarda sert içecekler yerine genel olarak şarap içmeyi tercih ediyor. “Şarabın tadına varabilmek için mekan kadar birlikte olduğunuz ve ortamı paylaştığınız kişiler de çok önemli” diye konuşuyor. Silk&Cashmere CEO’su Ayşen Zamanpur, haftada 3 gece sosyal ortamlarda şarap içiyor. Arkadaş ve ev davetlerinde şarap yudumlayarak yapılan sohbetleri sevdiğini belirten Zamanpur, “Yaz akşamları güneş batımında buz gibi soğutulmuş incecik bir kadehte güzel bir caz müziği ve sevdiklerimle şarap içmek benim için en ideal ortam” diyor. Neo Mobile Türkiye Genel Müdürü Mustafa Işık Uman, haftada 1-1,5 şişe kırmızı şarap tükettiğini söylüyor. “Her ortamda şarap içmenin benim için ayrı bir keyfi var. Formal bir iş yemeğinde, eğlenceli bir aile yemeğinde içebileceğim bir kırmızı şarap mutlaka buluyorum. Futbol izlerken bile bira yerine şarap içmeyi tercih ediyorum. Şarapta mekan olarak öncelikle arkadaşlarımı ve akrabalarımı misafir ettiğim bir ev toplantısı ilk tercihim” diyor.

JEFF ADAMS / TESCO KİPA CEO’SU
URLA'DAKİ ÜRETİCİLERDEN ÇOK ETKİLENDİM
ÖLÇÜLÜ ŞARAPSEVER

İyi şarap içmeyi ve yeni türleri denemeyi seviyorum. Ama ölçülü bir şarapsever olduğumu söylemeliyim. Seyahat esnasında gittiğim yerlerdeki yerel ürünleri deniyorum. Farklı bölgelerdeki değişik lezzetleri keşfetmek benim için gerçekten çok heyecan verici. Hayatımın önemli bir kısmını anavatanım olan Amerika’dan uzakta geçirdiğim düşünülürse oldukça fazla sayıda ve farklı lezzette şarap deneme şansı elde ettiğimi ifade edebilirim.
MANZARA KEYİF VERİYOR
İstanbul’un eşsiz manzarasıyla birlikte içilen şarap, insana daha çok keyif veriyor. İstanbul’a gittiğimde, iyi yemeği güzel manzara ile bir araya getiren yeni mekanlar bulmaya çalışıyorum. Şu anda yaşadığım yer olan İzmir’de ise Kordon’daki restoranları tercih ediyorum. Tesco ziyaretlerim için Londra’da bulunduğumda da gusto-pub’lar gibi yeni yerler denemeye özen gösteriyorum.~
EGE KÖKENLİ İYİ MARKALAR
Petrus şaraplarını beğeniyorum. Bir de Tesco Finest marka Şili şaraplarını seviyorum. Bunlardan başka tabii ki iyi Kaliforniya şaraplarını sevdiğimi söylemeden geçemem. Özellikle bu şaraplar, İzmir’deki iklim ve hava koşulları ile çok güzel gidiyor. Yerel şaraplara örnek olarak, Türkiye ve Ege kökenli çok iyi markalar bulunuyor.
YENİ KEŞİFLERİM
Yakın zamanda Doğu Anadolu’da üretilen ve Öküzgözü üzüm türünden yapılan pek çok şarap keşfettim. Bence bunların da akılda kalan güçlü tatları var. Ayrıca, Urla tarafındaki genç üreticilerden de çok etkilendiğimi eklemeliyim. Aralarında uluslararası ödül sahibi olanlar da var. Bir de Türk beyaz şaraplarının aromatik lezzetleri ve incelikli dokunuşları beni çok şaşırttı.

BÜLENT ÖZAYAZ / VERIFONE
"TERCİHİM KIRMIZIDAN YANA"
SOSYAL İÇİCİYİM

Şarap konusunda sosyal içici olduğumu söyleyebilirim. Yemeklerde ve davetlerde şarap içmeyi tercih ediyorum.
İDEAL ORTAMLAR
Yurtdışı seyahatlerde ve özellikle şarap üreticilerinin kendi tesislerini ziyaret etme fırsatı bulabilirsem bunlar benim için ideal şarap içme ortamları oluyor.
İYİ ŞARABIN TARİFİ
Bana göre en iyi şarap kırmızı, dolgun gövdeli ve uzun bitimli olan şaraptır. Kırmızı ve beyaz şarap arasındaki tercihim de kırmızı şarap yönünde.
EN BEĞENDİKLERİM
Yemekler bence her zaman kırmızı şarapla daha iyi gider. Yazın aperatif olarak da beyaz şarap tüketiyorum. En sevdiğim üç yerli şarap Sarafin Cabernet, Stags Leap ve Cakebread. En sevdiğim yabancı şaraplar da Robert Mondavi ve Opus One.

Yemekte hangi şarap içilir?
AĞIRLIK KIRMIZIDA

Şarap söz konusu olduğunda ilk sorulan sorulardan biri “Hangi yemekle hangi şarabın iyi gittiği” oluyor. Bu noktada iş insanlarının iş yemeklerindeki şarap tercihleri de merak ediliyor. Tabii seçim herkese göre farklı... MCT Danışmanlık Yönetici Ortağı Tanyer Sönmezer, iş yemeklerinde öğle ya da akşam ağırlıklı kırmızı şarap tercih etmekle birlikte zaman zaman beyaz ve Rose’de tüketiyor.~
ÇİN MUTFAĞI
“Aklımıza gelen her yemekle şarap tercih edilebilir” diyen Sönmezer şöyle devam ediyor: “Elbette şarap kültürü olan İtalyan ya da Fransız mutfağında daha yoğun tercih edilmekle birlikte, son dönemde Thai, Çin ve Japon mutfağı ile de yoğun beyaz şarabın tüketildiğini hem müşterilerim hem kendi adıma gözlemliyorum.”
YEMEĞİ TAÇLANDIRMAK
Sofra CEO’su Yaşar Büyükçetin şarabı özellikle yemek sonrası tatlının yanında tüketmek taraftarı. Genel olarak Alman, Avusturya ve İsviçre şaraplarını, hem aperatif hem yemek sonrası tatlı ve meyve ile tüketmenin iyi bir yemeği taçlandırmak gibi olduğunu söylüyor.
TERCİHİ SADE ÜZÜMLER
Neo Mobile Türkiye Genel Müdürü Mustafa Işık Uman’ın şarap tercihi iş yemeğinin niteliğine göre değişiyor. “Eğer kalabalık bir yemekse herkesin değişik damak tadı olabileceğini göz önünde bulundurarak Şiraz ve Kalecik Karası gibi ‘kalın’ üzümler yerine kesinlikle daha sade üzümleri tercih ederim. İyi bir Cabarnet oldukça güvenilir bir seçim. Ancak eğer daha az sayıda kişinin katıldığı özel bir yemekse risk alarak misafirlerime güzel bir Rioja ve Chianti tattırmak isterim. Bu şaraplar yoksa, güzel bir Avusturalya Cabarnet-Shiraz kupajı da denemelerini öneririm” diyor.
 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz