Kahve başta muhteşem kokusu, rengi ve tadıyla tüm zamanların en baştan çıkarıcı içeceklerinden biri... Kimi zaman sabah enerjisi, kimi zaman gün içinde keyifli bir mola, kimi zaman da sohbetlerin en güzel eşlikçisi oluyor.
İş dünyasına baktığımızda da kahve alışkanlığının adeta bir yaşam tarzı haline geldiği görülüyor.
Birçok iş insanı yoğun ve stresli çalışma ortamında kısa kahve molalarıyla kendini zinde tutuyor. Birçoğu evde ve ofiste kahvesini kendisi yapmayı tercih ediyor. İş dünyasının kahve tercihlerinde Türk kahvesi ilk sırada yer alırken, espresso, filtre kahve, macchiato ve Americano da en favoriler arasında yer ediniyor. İşte kahve sever iş insanlarından birkaçının zevkleri, favori kafeleri ve lezzetleri…
POLİTİK BİSTRO’DA KAHVE KEYFİ
Akman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akman için kahve uyarıcı değil sakinleştirici bir etkiye sahip. Hatta kimi zaman kahve içtikten sonra yattığını belirtiyor. Akman, her kahvaltıdan sonra mutlaka az şekerli Türk kahvesi içmek onun için adeta bir alışkanlık. Öğlen ve akşam yemeklerinden sonra da double espresso içmeyi seviyor. “Ancak eğer çok yoğun ve stresli bir gün geçirmişsem akşam yemekten sonra az sütlü filtre kahve veya espresso bana iyi geliyor” diye konuşuyor.
Mekan konusunda Akman’ın tercihi Ankara’da Uğur Mumcu Caddesi’nde yer alan Samm Bistro. Burasının köşke çok yakın olması nedeniyle Ankara’nın politik nabzını en iyi tutan yerlerden biri olduğunu ifade ediyor. “Burada çeşitli parlamenterler, hükümet ile iş yapan tanınmış işadamları, gazeteciler ve sanatçılar ile karşılaşmak mümkün. Aynı zamanda geniş yol cephesi ile sanki Paris’i andırıyor” diyor.
FARKLI AROMALARIN LEZZETLİ HARMANI
Logo Yazılım CEO’su Ali Güven için kahve keyif demek. Güne iyi başlamak için, güzel bir yemek sonrası ya da iyi bir sohbetin yanında kahvenin kendisine eşlik etmesinden muhteşem bir keyif aldığını ifade ediyor. Sağlığına dikkat etmeyip tansiyon probleminden korkmasa daha fazla kahve tüketebileceğini söylüyor. Güven’in sevdiği kahve türü espresso ile macchiato. Evdeki kahve makinesinde, kendi kahvesini hazırlıyor. “Çok özel bir yöntemim olmamakla birlikte birtakım farklı aromaları karıştırmayı severim” diyor. Sabahları yağsız latte, espresso ve machiato içiyor. Dubai seyahatlerinden kalma bir alışkanlık olarak özel “cardamonkakule” Arap kahvesini de yemekten sonra tercih ediyor. “Çok lezzetli fakat yoğun bir kahve. Bu nedenle çok fazla içilmiyor.” diye konuşuyor. Güven’in kahvede tercih ettiği mekanların başında Starbucks, House Cafe, Happily Ever After, Lucca ve Kitchenette geliyor. ~ BOĞAZ’A KARŞI BİR BAŞKA ZEVKLİ
Domino’s Pizza Türkiye Genel Müdürü Aslan Saranga sadece Türk kahvesine hayır diyemiyor. Çocukken bile annesinin sütlü Türk kahvesinin yanında peynirli ve zeytinli sandviç yaptığını anımsayan Saranga, “Bu zıt gibi görünen kombinasyon o zamanlarda bizim için en lezzetli ikiliydi. Şimdi de az şekerli Türk kahvesi içmeyi çok seviyorum” diyor. Türk kahvesinin yanı sıra filtre kahve ve espresso da Saranga için vazgeçilmezler arasında… Evde kahvesini sıklıkla kendisi hazırlayan Saranga, özellikle kahve ölçüsüne ve sütün miktarına dikkat ediyor. Özel bir hazırlama yöntemi olmasa da kahvenin damak tadına uygun olan ölçüsünün kendisi için önemli olduğunu ifade ediyor. “Ne az olmalı, ne de çok olup tadı bozmalı” diye de tercihini dile getiriyor. Saranga, eğer pazar günleri dışarı çıkabilirse İstanbul’un muhteşem Boğaz manzarasına karşı kahvesini yudumlamaktan büyük keyif alıyor.
HER TÜRÜNÜ SEVİYOR
Ata Yatırım Genel Müdürü Bülent Altınel, kahvenin her türünü seviyor. Ama bir sıralama yapması gerektiğinde ilk sırayı Türk kahvesi alıyor. Aromalı kahveleri hem çekirdek hem çekilmiş al��p hazırlamayı tercih eden Altınel, “Aromalı kahveleri daha çok tercih ettiğim için lezzet ön planda oluyor” diyor. Altınel, Türk kahvesini sabah kahvaltıdan ve yemeklerden sonra tüketiyor. “Ancak zaman zaman yemekten sonra Türk kahvesinin yerini espresso ya da machiato alabilir. Benim için aromalı kahve içmenin ideal zamanı öğleden sonra ve geceleri” diyor.
Altınel, kahve içme alışkanlığı değişmese de özellikle aromalı ve espresso türü kahvelere erişim olanaklarının artmasını sevindirici buluyor. “Kahve çekirdekleri çok daha yaygın olarak satılıyor. Buna bağlı olarak öğütme ve filtre makinelerinin de yaygınlaşması kullanım kolaylığı sağlıyor” diye konuşuyor.
KÖPÜKLÜ HAZIRLAYABİLEN CEO
Kahvenin EMC Türkiye, Mısır ve Libya Genel Müdürü Cem Fındıkoğlu’na yaptığı çağrışım keyif. Kahveyi dingin ve sakin ortamların içeceği olarak gördüğünü belirten Fındıkoğlu, “Bu nedenle kahveyi keyifli ve sakin bir ortamda içmek benim için çok önemli” diyor.
Fındıkoğlu’nun da tercihi pek çok iş insanıyla aynı doğrultuda. O da Türk kahvesini tercihlerinde ilk sıraya koyuyor. Ardından espresso ve macchiatoyu da sevdiğini söylüyor. Evde kahve makinesi olduğunu belirten Fındıkoğlu, “Kahveyi çok rahat köpüklü hazırlayabiliyorum. Türk kahvesini yemeklerden sonra tercih ederim” diye konuşuyor. Fındıkoğlu’nun kahve içmekten keyif aldığı mekanlar arasında ilk sırada Gloria Jeans var. Eşiyle yaptığı haftasonu gezilerinde Gloria Jeans, Bebek Kahve ya da Aşşk Cafe’de mola verip, latte ya da macchiato içmekten keyif aldığını belirten Fındıkoğlu, “Yine İstinye Park’ta Türk kahvesi yapan Cafer’i saymadan geçmek istemem” diye de ekliyor.
~ HER RUH HALİNE FARKLI KAHVE
TBWA İstanbul CEO’su Cem Topçuoğlu, kahve kokusunu ve tadını en iyi taşıyan kahveleri seviyor. Bunların içinde iyi hazırlanmış Türk kahvesinin yerinin ayrı olduğunu söylüyor. Topçuoğlu fırsat buldukça kahvesini kendisi hazırlıyor. “Kahve hazırlama dediğinizde aslında hazırlık gerektiren tek kahve Türk kahvesi. Çünkü diğer kahvelerin hemen hemen tamamı endüstrileşmiş durumda. Son zamanlarda bir tek Haremlique markalı Türk kahveleri gerek paketleme, gerek çeşitleme açısından yeni ürünler çıkardı. Türk kahvesi için bu ürünleri tercih ediyorum” diyor.
Topçuoğlu, “Haremlique Türk kahve çeşitleri sunduğu tatlarla gün içinde rahatlıkla içilebiliyor. Canım biraz tatlı isterse çikolatalı, Ege sahillerini özlersem damlasakızlı, Akdeniz için tarçınlı ve damlasakızlı, çalışma azmimi artırmak istersem geleneksel Türk Kahvesi içiyorum” diyor.
GÜNE MUTLU BAŞLAMANIN FORMÜLÜ
Şölen’in patronu İsmail Çoban da en çok Türk kahvesini seviyor. Nescafe ve espresso tercih ettiği zamanların da olduğunu söylüyor. Nadiren de olsa kahvesini kendisi hazırlayan Çoban, “Gün içinde içtiğim kahveye ise mutlaka çikolata eşlik ediyor. Çikolatanın verdiği mutlulukla, kahvenin verdiği keyif bir arada olunca günüm daha da güzel geçiyor” diye konuşuyor.
Callpex Genel Müdürü Oğuz Taşkent ise Türk kahvesini nasıl yaptığını şöyle anlatıyor: “Anadolu’daki illere gittikçe oralarda öğrendiğim yöntemleri birleştirerek kahve yapıyorum. Örneğin Türk kahvesini sadece klasik bakır cezvede ve oda sıcaklığında bir suyla yapıyorum. Kahveyi genellikle kokusunu ve tadını alabilmek için şekersiz hazırlıyorum.”~ YILDIRIM KARAALİ / SATURN OP. SOR. TÜRKİYE GM
“KAHVE EĞİTİMİ ALDIM”
ESPRESSO TUTKUSU Kahvede ilk tercihim öncelikli olarak espresso fakat Saturn Operasyonlardan Sorumlu Türkiye Genel Müdürlüğü görevine atandıktan sonra Türk Kahvesi’nin güçlü tadı ve aromasıyla tanıştım. Benim için espresso yapmak gerçek bir tutku. Mükemmel bir espresso yapmak içinse tecrübe, duyarlılık ve her şeyden önce gerçek kahve tutkusunun gerektiğini düşünüyorum. Hatta bu sebeple Lavazza şirketinin düzenlediği kahve eğitimi üzerine özel bir programa katılmıştım.
EN İYİNİN ARAYIŞI SÜRÜYOR İş hayatı dışında kalan zamanlarımda en iyi espresso’nun nerede içildiğine dair uzun yıllardır süren bir arayışım var. Benim gibi espresso tutkunlarıyla bu bilgiyi paylaşmak için bir gün mutlaka en iyi espressonun nerede içileceğini bulacağıma inanıyorum. Türkiye’de de bu konuda birçok iyi kafe var. Kanyon’daki Gina Restaurant ise espresso içmek şimdiye kadar gittiğim yerler arasında en iyisi diyebilirim.
NORBERT KLEIN / BSH EV ALETLERİ CEO’SU
“Türkiye’de kahve kültürü hızlı gelişiyor”
KÜÇÜK BİR MOLA Kahve yapmak ve içmek beni gün içinde olağan düşüncelerden koparan küçük bir mola ve hoş bir keyif olarak görüyorum. Kahvemi genellikle ofisimizdeki Siemens EQ7 kahve ve espresso makinesi ile yapıyorum. Kendi yarattığımız teknolojinin bize böyle hoş bir şekilde geri dönüş yapması epey keyifli bir deneyim. Makinemiz kişisel kahve ayarlayan bir fonksiyona sahip bu sayede aslında tek tuşla tam istediğim şekilde cappuccino’m hazır oluyor. Kahvem bol süt köpüklü olsun isterim ve EQ7 de bu konuda uzman.
KAHVEMİ OFİSTE İÇERİM Kahvemi genellikle ofiste içerim. Yaklaşık 8 senedir İstanbul’da yaşıyorum. Türkiye’de kahve kültürü çok hızla gelişiyor. Artık sokaklarda adım başı bir uluslararası kahve zincirinin mağazasına rastlamak mümkün. Ancak bir diğer önemli gelişme evlerimizde hazırladığımız kahvelerde yaşanıyor. Piyasaya çıkan profesyonel makineler sayesinde enfes kahveler hazırlamak artık mümkün. Genellikle sabahları güne cappuccino ile başlarım. Gün içerisinde biraz da vaktim varsa espresso ya da latte macchiato gibi kahveleri tercih ederim.
AHMET ŞEFİK ÖNGÜN / GANTEK YKB
“Beklemek de keyfe dahil”
İKRAM ETMENİN ÖZEL BİR YERİ VAR En sevdiğim kahve türü Americano. Kahve keyfinin sadece içmekle sınırlı olmadığını düşünüyorum. Hazırlama esnasında yayılan koku, içime hazır hale gelinceye dek beklemek de kahve keyfine dahil. Bu nedenle kendi kahvemi hazırlamanın ve misafirlerime ikram etmenin özel bir yeri var.
AMERICANO YAPIYORUM Kendi ağız tadıma göre Americano yapıyorum. Aynı zamanda Nescafe’yi de kendime göre hazırlıyorum. Macchiato için de gerekli ekipmanları tamamladım, bunu kendime ve zaman buldukça misafirlerime yapmak keyif veriyor.
SOHBET KAHVESİZ OLMAZ Sohbete eşlik eden kahve daha çok keyif veriyor. Türk kahvesi de bizim kültürümüz. Türk kahvesinin benim gönlümde de yeri ayrı. Kahve içmek için Bebek Kahve, Happily Ever After öncelikli olarak tercih ettiğim yerler arasında.~
GÖKHAN NALBANTOĞLU / SAS TÜRKİYE GM
“Yeni tatlar yaratmaktan keyif alıyorum”
“EN SEVDİĞİM TÜRLER” En sevdiğim kahve türleri arasında Schümli Royal ve Guatemala türü yer alıyor. Sabahları başta olmak üzere gün içerisinde kahvemi kendim hazırlıyorum. Satın aldığım değişik kahve çekirdeklerinden yeni tatlar yaratmaktan keyif alıyorum. Evimde yarı-profesyonel bir kahve makinem var. Göreve başladığımda ofise de yeni bir kahve makinesi aldık, çünkü kahve hazırlamanın ve içmenin günün her saatinde yararlı olduğuna inanıyorum.
ZİNDE VE MUTLU HİSSETTİRİYOR Kahve içmek insanı zinde ve mutlu hissettiriyor. Tadı güzel bir kahve sohbete keyif katıyor. Sadece sabahları değil, günde belirli aralıklarla saat 4’e kadar kahve içiyorum. Sabahları güne başlamak için Latte’yi tercih ediyorum, günün kalanında Americano ile devam ediyorum. Dışarıda Cafe Nero ve Clementine’de kahve içmeyi tercih ediyorum.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?