Yöneticilerin sağlıklı ve fit olmak için
yaptıkları sporları birçok kez Capital
sayfalarında sizlerle paylaştık. Ancak sağlıklı
bir yaşam için tek başına spor yeterli değil.
Beslenme alışkanları ve stresten uzaklaşmak da sağlık
için olmazsa olmazlardan… Örneğin Zorlu Holding’in
CEO’su Ömer Yüngül, beslenme alışkanlıklarını
düzenlemenin yanı sıra “Kendime iyi davranıyorum”
diyerek stresi hayatının olabildiğince dışında tuttuğunu
söylüyor.
Balık eti ve sebze tercih etmek, zeytinyağı
kullanımını artırmak, şeker ve beyaz ekmeği
hayatlarından çıkarmak yöneticilerin beslenme
alışkanlıklarının genelini oluşturuyor. Bunların dışında
konuştuğumuz isimlerin büyük bir kısmı su tüketimine
özenle dikkat ediyor ve suyu limonla tüketiyor.
Limonun dışında tarçın ve ceviz de suyun içine katılan
besinler arasında yer alıyor. İşte CEO’ların sağlıklı
yaşam reçetelerinin ayrıntıları… “KENDİME İYİ DAVRANIYORUM”
Zorlu Holding’in CEO’su Ömer Yüngül, sağlıklı
yaşamın sadece yeme-içmeden ibaret olmadığını
düşünüyor. İnsanların sağlıksız yaşam sürmesinin
temelinde stres, mutsuzluk ve gerginliğin yattığını
ifade ediyor ve stressiz yaşamanın formüllerini şöyle
anlatıyor:
“Biz iyi olmadığımızda ne iş iyi olacak ne ailemiz
ne de hayattaki diğer şeyler… Ben de negatif
ortamlardan uzak durduğum gibi etrafımda negatif
ortamların oluşmasına izin vermiyorum. Stresimi
boyama kitaplarıyla atıyorum. Oldukça iyi bir boyama
kitabı ve boya kalemi koleksiyonum var.
Etrafıma baktığımda çoğu insanın sağlıksız yaşam
sürmesinin temelinde stres, mutsuzluk ve hobi
edinememenin getirdiği gerginlik var. Üstüne sağlıksız
beslenme eklenince hastalıklar peşinden geliyor. Bu
inançla sağlıklı, kaliteli ve kendime iyi davrandığım bir
yaşam biçimi için gayret sarf ediyorum.”
“SPORU DETOKSLA DESTEKLİYORUM”
Sağlıklı yaşamı destekleyici yöntemlerin başında
detoks programları geliyor. Son dönemlerde çok
rağbet gören detoksu uygulayan isimlerden biri de
Aras Kargo’nun yönetim kurulu başkanı ve CEO’su
Evrim Aras. Diyetisyenin tavsiyesi üzerine detox
programı uygulamaya başladığını ifade eden Aras,
şunları söylüyor:
“Detoks uyguladığım dönemlerde, vücudumun
arındığını ve tazelendiğini hissediyorum. Ayrıca sporu
da sağlıklı ve dengeli besinle desteklemek gerekiyor.
Bunun dışında dengeli, hafif, proteinden
kaçınmayan bir beslenmeyi de eksik etmiyorum.Mümkün olduğu kadar organik beslenmeye, sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye gayret ediyorum”~“BESLENME ALIŞKANLIKLARIM DEĞİŞTİ”
Sağlıklı beslenmeye meraklı olan CEO’lardan bir
diğeri ise DuPont Türkiye’nin ülke müdürü Halide
Aydınlık… Bu konuda sürekli araştırma yapan
iş kadını, farklı bakış açıları kazanmak amacıyla
beslenme uzmanlarını da zaman zaman ziyaret ediyor.
Aydınlık, beslenme düzenini şöyle anlatıyor:
“Uzun süredir yaptığım araştırmalar ve
denemelerim sonucunda, yıllar içinde kendim için en
uygun beslenme alışkanlıklarını elde ettim. Sebze ve
balık ağırlıklı besleniyorum. Yemeklerimin soğuk sıkım
zeytinyağıyla pişmesine dikkat ediyorum.
Gazlı içecekleri hayatımdan çıkardım. Bunların
yerine günde en az 2,5 litre su içmeye özen
gösteriyorum. Vücudumuzun yaklaşık yüzde
CAPITAL 7 / 2016 205
75’nin sudan oluştuğunu
düşündüğümüzde su
tüketiminin tüm yaşamsal
organlarımız için önemini
daha iyi anlıyoruz.”
“SUYUN VE LİMONUN
ÖNEMİ YADSINAMAZ”
Sağlık için su tüketiminin
önemine vurgu yapan
isimlerden biri de Gittigidiyor.
com’un genel müdürü Öget
Kantarcı, “Günde en az 3 litre
su içiyorum. Bu 3 litre suyun
1 litresini limonlu olarak
içmeye özen gösteriyorum.
Limonun, suyun ve yürüyüş yapmanın ise zaten sağlık
açısından faydası yadsınamaz��� diyor.
Sağlıklı beslenmeye özen gösteren HP Türkiye
Genel Müdürü Filiz Akdede ise hamilelik döneminde
organik beslenmeyle ilgilenmeye başladığını söylüyor.
Her sabah aç karnına bir bardak su içiyor ve siyah çay
yerine bitki çayı tercih ediyor.
TNB’nin genel müdürü Aytaç Biter de dengeli
beslenmeyi hayatının bir parçası haline getirmiş
isimlerden. Vücudun her türle besine belirli
dengelerde ihtiyacı olduğunu ifade eden Biter,
“Dengeli beslenmeye ve çeşit kısıtlaması olmaksızın
gerekli miktarlarda tüketmeye özen gösteriyorum.
Rafine şeker tüketimimi kısıtlıyorum. Kendimi
gereksiz diyet stresi içine sokmamayı tercih ediyorum. Beslenme dışında, yoğun iş temposu sonrası evde
çiçeklerimle ilgileniyorum ki bu da günlük stresimi
almakta çok etkili oluyor” diyor.
“DOĞA BİZE ŞİFA SUNUYOR”
“Bir yaşa kadar vücudunuz size bakıyor ama bir
yaştan sonra siz vücudunuza bakmak zorundasınız”
diyen Nurus’un yönetim kurulu başkanı Güran Gökay,
düzenli ve sağlıklı beslenmeyi çok önemsediğini
belirterek şunları söylüyor:
“Protein ağırlıklı bir beslenme uyguluyorum. Sosyal
ortamlar sebebiyle yemeği fazla kaçırdığımda, bir
sonraki gün mutlaka telafi yoluna giderek öğünlerimi
Juicing’le geçiştiriyorum ve gerektiğinde de ara
öğünlerimi Gronala Bar’larla destekliyorum.”
Emsan Genel Müdürü Uğur Kaymak ise sağlıklı
yaşam için uyguladığı yöntemlerini şu sözlerle
aktarıyor:
“Günümüzde bazı ilkel kabilelerde şifalı bitkilerle
tedavi yöntemleri olduğunu biliyoruz. İnsanlık gelişip
şehirleştikçe bu doğal yeteneklerini kaybetmeye
başladı. Bu sefer doğal gıdalar yerine suni gıda ve
ilaçlarla beslenmeler bazı hastalıkları gidermiş gibi
görünse de aslında insan bedenin kendi kendisini
tedavi etmesini önleyerek başka hastalıkların daha
yıkıcı olarak ortaya çıkmasına sebep oluyor. Ben de
genellikle ilaç kullanmak yerine doğanın bize sunduğu
şifalı gıdaları kullanmayı tercih ediyorum. Kendimi
genç, dinamik ve sağlıklı hissediyorum.
DESTEKLEYİCİ BESİNLER TÜKETİYORLAR
Kuru meyve ve besin destekleri de yöneticilerin tercih
ettiği yöntemler arasında. Örneğin Aydınlı Grubu’nun
yönetim kurulu başkanı Ömer Faruk Kavurmacı,
“Her sabah 2 adet hurma ve 1 bardak limonlu su
tüketiyorum” diyor.
Terteks’in yönetim kurulu başkanı Sinan Öncel
ise alfapolik asit ve omega 3 tabletlerini beslenme
düzeninin bir parçası haline getirmiş. Ayrıca içme
suyuna ceviz eklediğini de belirten Öncel, uyguladığı
yöntemler hakkında şunları söylüyor:
“Osman Müftüoğlu’nun tavsiyeleri doğrultusunda
her sabah alfalipoik asit ve omega 3 tableti alıyorum.
Ayrıca aç karnına bir gece önceden içinde ceviz
bekletilmiş bir bardak su içiyorum. Kahvaltıda olmazsa
olmazım, gün kurusu kayısı, iç kabuğu soyulmamış
fındık, çörek otu ve keten tohumu. Ayrıca hafif
zeytinyağlı, limonlu avokadoyu da tavsiye ederim.
Çayı da kuru üzüm veya kayısıyla içiyorum.”~“ANNEANNEMİN TARZIBENİ ETKİLEDİ”
HAYRETTİN ÇAYCI / SARKUSAN YÖN. KUR.BŞK.
KAHVALTIDAN ÖNCE
Sağlıklı yaşam için her sabah
ıhlamur veya yeşil çay içerim. Ayrıca her sabah kahvaltıya
başlamadan önce tere, maydanoz, nane gibi yeşillikleri
çiğnerim. Bazen aç karnına marul veya havuç da yerim.
ANNEANNE YÖNTEMİ
Bu şekilde yeşilliklerin antioksidan
özelliklerinden istifade ediyorum. Bu yöntemleri anneannem
uygulardı. Vejetaryen gibi beslenirdi. 95 yaşına kadar
da sağlıklı yaşadı. Anneannemin bu yaşam tarzının beni
etkilediğini söyleyebilirim.
“BEYAZ EKMEĞİHAYATIMDAN ÇIKARDIM”
DAVUT DOĞAN DOĞANLAR HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Doğanlar Holding’in yönetim kurulu başkanı Davut Doğan,
sağlıklı yaşam reçetesini şu şekilde sıralıyor:
* Haftada 1-2 kez saunaya girerek rahatlıyorum.
* Günde 3 litre su tüketiyorum.
* İçtiğim suyun içine mutlaka 3 parça tarçın çubuğu ve
limon parçası koyuyorum.
* Şekeri hayatımdan çıkardım. Çay ve kahvede sıfır şeker…
* Beyaz ekmeği de hayatımdan çıkardım. Günde 2 dilim
kepek ekmeği yiyorum.
“BAZI FORMÜLLERİ TAKİP EDİYORUM”
CENK KIVILCIM / CISCO TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ
“Vücudumun yağlanmasını kontrol altında tutmak için bazı
formüller takip ediyorum. Yağlanmaya sebep olan da geç
saatlerde aşırı yemek oluyor. Öğlen salata ve beyaz et
yemeye gayret edince akşam çok yemek yeme riskini,
ikindi atıştırmalarıyla bertaraf ediyorum. Diyetisyenim Müge
Güzey’in tavsiyeleriyle uygulamaya başladığım yöntemler
ise şöyle:
l 7d7 Supper Müsli’yi 4 kaşık light yoğurt ve ufak bir muzla
birlikte tüketiyorum. 7d7 Nişantaşı’ndaki eczanelerden
bulunabilir. 7d7 çok lifli bir protein kaynağı ama lezzetine
alışmak zaman alabilir.
l İkinci alternatifim ise Wasa Sandviçleri ve ayran. Ancak
bu ürünün domateslisini tüketmiyorum, çünkü beyaz undan
yapılıyor. Müsliye göre daha lezzetli bir seçim olduğunu
söyleyebilirim.
”CEO’LARA ÖZEL TÜYOLAR
Yoğun iş hayatı, karar verme süreçleri, yurtiçi ve yurtdışı
seyahatleri derken CEO’ların sağlıklı bir yaşam reçetesi
sürdürmesi her zaman çok kolay olmuyor. Diyetisyen
ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, CEO’lara kolayca
uygulayabilecekleri şu önerilerde bulunuyor:
KAHVALTIDA AVOKADO
Avokado, içerdiği sağlıklı
yağlarla hem kalp sağlığını korur ve geliştirir hem uzun
süre tok kalmaya yardımcı olur. Kahvaltıda tüketilen diğer
besinlerin de vücutta daha etkili kullanılmasını sağlar.
ANTİOKSİDAN MEYVELER
Antioksidanlar, yaşlanma
sürecini yavaşlatır ve vücudumuzu toksinlerden arındırır.
Günde 1 avuç böğürtlen, yaban mersini, kiraz gibi koyu
kırmızı-mor meyvelerden tüketmek her sabah zinde
uyanmanıza yardımcı olacak.
1 FİNCAN MATCHA ÇAYI
Zen Budistlerinin sakin kalmak
için tercih etti Matcha çayının yaratıcılığı desteklediğini
bilimsel araştırmalar da gösteriyor. Günde 1 fincan Matcha
çayı, iş yoğunluğundan etkilenmemek ve karar verme
sürecini kolaylaştırmak için birebir. FARKINDALIK MEDİTASYONU
Günde 5-8 dakika
süresince sessiz bir ortamda sadece sakin ve hiçbir
şey yapmadan durmanın bile öfke, stres ve heyecan
durumlarına bağlı oluşan duygusal yemeleri azalttığı bilimsel
olarak kanıtlanmış durumda.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?