Büyümek için birleşme iyi bir yöntem

KOBİ'lerin birleşip önce ulusal, ardından da global rekabette avantaj kazanmaları gerektiğini söylüyorlardı.

1.04.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Büyümek için birleşme iyi bir yöntem


İlerleyen sayfalarda Türkiye'nin önde gelen girişimci işadamlarından Ethem Sancak ile yaptığım söyleşiyi okuyacaksınız. 1987 yılında Hedef Dağıtım'ı kuran, dünya devi Alliance ile ortaklık yapıp 5 milyar dolara ulaşan Sancak, sohbet sırasında KOBİ'ler konusuna da değindi. Türkiye'de şirketlerin büyümeye giderken ortak hareket etme, birleşme ya da güç oluşturma konusunda eksik kaldıklarının altını çizdi:
"Her sektörde gereğinden çok fazla şirket var. Bu şirketlerin önemli bölümü, bir süre sonra zora girip ortadan yok olabiliyor. Hedef'i kurduğumuzda sektörde 400 şirket vardı, bunlardan 380'i battı. Oysa bazılarına ortak olup güçlerimizi birleştirelim önerisini götürmüştük."
Herkesin ortak görüşü Sancak'ın bu önerisini önceki TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ferit Şahenk gibi iş insanlarından da duymuştum. KOBİ'lerin birleşip önce ulusal, ardından da global rekabette avantaj kazanmaları gerektiğini söylüyorlardı.
Dünyanın ilk 500  ya da  1.000 şirketi ya da bankasına bakın...
Başarının arkasında mutlaka birleşme ya da satın alma göreceksiniz. Özellikle de Yahoo, Google, Ebay, Microsoft gibi teknoloji şirketleri, hızlı büyümek için bünyelerine farklı beceri ve yetkinlikleri satın alma yoluyla katıyor.
Bu konuda en iyi örneği bence Google oluşturuyor. Sadece 2010 yılında 48 şirketi bünyesine katan ünlü arama
motoru, bunun için 1,8 milyar dolar harcamış. 2004¬2010 arasındaki 7 yılda satın aldığı şirket sayısının 108, harcamanın ise 7,8 milyar dolar olduğunu ortaya koymak Google'un stratejisini açıklamaya katkıda bulunacaktır diye düşünüyorum. Yeni büyüme olanakları Google, satın alma yaparken bünyesindeki bir açığı doldurmayı ya da yeni bir büyüme kanalı oluşturmayı hedefliyor. ~
Örneğin Youtube ile kendine yeni bir alan açtı ve orada hızlı büyümeye devam ediyor. 3,2 milyar dolarlık DoubleClick ise bir başka önemli satın almayı oluşturuyor. Bu şirketle birlikte Google online reklam cephesindeki gücünü pekiştirdi. Keyhole adlı şirketi, 2004'te alarak Google Map'teki büyüme sürecinin yolunu açmış oldu. Google'un Groupon ile ilgisini biliyoruz. Başkan yardımcısı David Lwee, büyümek için Groupon gibi şirketlerden çok küçük girişimcilere odaklanıp yeni teknoloji, yeni yetenekler ve gelir yaratacaklarını söylüyor. Biraz uçuk bir örnek gibi gelebilir ama işin özünde Google'un bu stratejisi, Türkiye'den her ölçekten şirkete örnek olabilir; satın alana da satana da birleşmek isteyene de.
Sadece Google değil, son dönemin gözdesi Facebook da satın almayla büyüyor ve büyümeye de devam edecek. 2007 ila 2010 arasında 13 şirket satın alan Facebook, bu alandaki performansını genişletmek için Google'dan önemli bir yöneticiyi de transfer etti.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz