CEO'lara öneriler

Liderler çoğunlukla şirketlerin/organizasyonların zor zamanlarında karar vermek zorunda olan kişilerdir.

1.10.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
CEO'lara öneriler
Başkan George W. Bush, "Ben karar vericiyim" demişti. Doğruydu. (Acemi kelime seçimi haricinde). Bush, Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin başkanıydı, bir CEO'ydu.
Aşağıdaki maddelerde liderleri bilgilendirmek ve karar vermelerini geliştirmek için bazı öneriler yer alıyor:

1- Gruplar bireylerden daha zekidir. Öneri alın. Herkesi dinleyin. Bu sayede karar vermek en önemlisi doğru kararı vermek de kolay olacaktır.
2- Bir mutfak dolabınız olsun. (Bu tabir ilk defa Amerikalı Başkan Andrew Jackson tarafından 1832 yılında kullanıldı.) Mutfak dolabında yer alan kişiler genellikle liderin organizasyonunda yer almayan dürüst danışmanlardan oluşur. Bu kişiler, liderlerin yanlış yapmasına bilerek asla izin vermez. Dışarıdan bir göz olarak, objektif bir şekilde organizasyon içinde görülen tüm durumu, filtrelemeden yöneticiye ulaştırırlar.
3- Kararların ne zaman verilmesi gerektiği konusunda net olun. Eğer bir kararın 60 saniye içinde verilmesi gerekiyorsa, 59 saniyesini düşünerek kullanın. Sonuçt kararı bir kez verdikten sonra geri adım atmak daha zordur. Bunun yanında, doğal olarak, iyi düşünülerek verilen bir kararda yanlış yapma ihtimali düşer.
4- Belirsizlik, net olmayan durumlar ve önemli bilgi eksikliği her zaman vardır. Mükemmel liderler bu belirsizlikle zayıf liderlerden daha iyi başa çıkar. Bilinmeyenden korkmaz ve bunun organizasyon içinde olağan bir durum olduğunu kabul ederler.
5- Karar vermek bilgi ile başlar. Sizin yaşınız kadar deneyiminize, gözlemlerinize, içgüdülerinize bağlı olarak sayısız bilgi kaynağı vardır. Bu bilgi kaynaklarından ulaşabildiğiniz kadarına ulaşıp, mümkün olduğunca veri elde etmek size avantaj sağlayacaktır.
6- Danışmanlar her zaman üstün bir noktadan gelir. Bu üstün noktaların hangi öneriyi daha iyi kapsayacağından emin olun.
7- Gerçekler yorumlardan çıkar. Farkı ve bütün yorumları bildiğinizden emin olun.
8- Her zaman kendi düşüncenize inanmayın. Doğal eğiliminizle savaşın ki "motive olmuş
muhakemenizi", "motive olmuş inancınızı" utandırın. Çünkü belki siz bilinç altında pozisyonunuzu destekleyecek şekilde gerçeklere ve argümanlara bakıyorsunuzdur. Belki sizin pozisyonunuza ters düşecek gerçekleri redediyorsunuzdur. Objektif olmak için savaşın. Motive olmuş muhakemeniz, inançlarınızı mantıksallaştırmak, geçmiş kararlarınızı matıksallaştırmak her zaman gerçekler için kozdur. Bağnaz kişiler aykırı gerçeklere, bilimsel kanıtlara, hatta herkesin şahit olduğu gerçeklere dahi inanmazlar. Kuşkalanmak her zaman yeni çözümlere ufuk açar.
9- Her zaman başınıza gelebilecek en kötü şey için karar verin. Genellikle en kötü şey yönetilebilirdir.~
10- Olasılıklar, olasılıklar, olasılıklar... Sizin kendi ve grubunuzun deneyimine bağlı olarak, bir şeyin olma ve olmama olasılığını aritmetik olarak biçimlendirin. Bu sayede her türlü senaryoya hazırlıklı olabilir ve ve yatırım yaptığınız bir iş ya da bir süreç olsa da olmasa da hazırlıklı olabilirsiniz.
11- Düşündüğünüz şeye olan güveni yüzde 50'ye düşürün. Siz lidersiniz. Sizler aşırı kendinden emin kişilersiniz. Kim net/kesinlik hakkında gerçekten ne bilir? Bildiğiniz şeyler hakkında alçakgönüllü olun.
12- Hedeflenmemiş/istenmeyen tüm sonuçları hesaplayın. İstenmeyen sonuçlar politikacılar için bir kaçış mazereti olabilir ama CEO'lar için değil. İşteki istenmeyen sonuçlar, CEO'lar için gerçek bir sonuç olacaktır.
13- Ellerinizi ovuşturmayın ve sızlanmayın. Suçlamayın. Eğer yöneticiniz ya da siz, arabayı hendeğe sürüklüyorsa siz hızlıca arabayı o yoldan çekin. Sonuçta kötü bir durum olduğunda sızlanmak o durumu daha iyi bir noktaya taşımaz. Hemen aksiyon alıp, durumu kurtarmaya çalışmak daha mantıklıdır.
14- Eğer içeriği tam anlamışsanız, karar verirken yüksek oranda içgüdülerinizle kalabalığın gürültücü sesini yok saymak iyidir. Sezgilerinizi mantık ile birleştirirseniz bir sorun çıkmaz. Kendinizi dinlemeyi öğrenin.
15- Krizlerde sakin olun. Karar verin, tetiği çekin, yatağa gidin, kalkın, eleştirin. Eğer yeni gerçekler, yeni bilgiler değişikliğin gerekliliği anlamına geliyorsa o zaman kendi kararınızı gözden geçirin.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz