CEO’ların en sık yaptığı 8 hata

CEO'lar bazen şirket ve personel alımı süreçlerinde hatalar yapabiliyor.

1.04.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
1. Pazar yerine inip müşterilerle konuşmamak
CEO’ların daima müşterilerle, dağıtıcılarla, perakendecilerle ve mağaza sahipleriyle irtibat halinde olması gerekir. Pazar yerinde ilk elden bilgi edinenler müthiş bir rekabetçi avantaj yakalar. Müşterilerin neleri istediğini ve neleri istemediğini, rakiplerin ne haltlar karıştırdığını ve piyasada hangi yeni ürünlerin boy gösterdiğini bilen CEO’lar, kendi organizasyonlarını çok daha hızlı kontratağa kaldırır. Eğer CEO’lar pazar yerinde olursa o zaman organizasyonun geri kalan kısmı da zaten olması gerektiği gibi kendiliğinden müşterilerle haşır neşir olur.

2. Şirket satın alırken fazla para ödemek

CEO’ların ve yönetim takımlarının çoğu, herhangi bir şirket satın alınma operasyonuna yatırılacak paranın pozitif getirili olmasını ve yeni şirketin toplam kârları artırmasını garantilemek için nelerin yapılması gerektiğini ezbere bilir. Ancak bunu bilmeyen CEO sayısı da çoktur. Sebebi ne olursa olsun sonuçta aşırı fazla para öderler ve kendi şirketlerini ağır bir borç yükü altına sokmanın yanı sıra hisse senetlerinin değerini de sulandırmış olurlar. Aynı işi yapan departmanların konsolide edileceği vaatleri bir türlü gerçekleşmez. Yeni satışların artacağı taahhütlerinin içi boş çıkar. Kültürel çatışmalar yüzünden entegrasyon sekteye uğrar. Disiplinli CEO’lar ise bu sürece muhafazakar yaklaşarak 5 yıllık bir iskontolu nakit akış tablosu hesaplar ve sonra bu tabloyu yüzde 20 indirimli satın alır.

3. Zor günlerde masanın altına saklanmak

Zor günlerde pazarda daha fazla koşuşturan, daha çok satış yapan, inovasyonlarını artıran ve rekabeti kızıştıran şirketlerin, güneşli günler geri geldiğinde rakiplerine kıyasla çok daha güçlü pazar paylarıyla ve kâr oranlarıyla ortaya çıktıklarını bilmeyen yoktur. İradeli CEO’lar, asla pazarın kıyısına köşesine saklanmaz, sığınakların ardında diz çöküp çömelmez ve hiçbir zaman geri adım atmaz. Güçlü CEO’lar, daha fazla iş bağlantısı yapılmasını, inovasyonun hızlandırılmasını ve reklam ile eğitim harcamalarının artırılmasını teşvik eder. Zayıf CEO’lar, pazarlama faaliyetlerini makaslar, satış seyahatleri bütçesini tırpanlar, yeni ürün lansmanlarını erteler, pozitif-kârlı ve müşteriyle yüz yüze çalışan elemanları işten çıkarır. Zayıf CEO’lar hep kısarlar, kısarlar ve yine kısarlar. Onlar, hayatta kalmak için sadece dua eder.
~

4. Satış toplantılarını kaçırmak
Bir satış toplantısında CEO’nun en ön sırada oturması gerekir. Pür dikkat kesilmeli ve sürekli notlar almalıdır. Sorular sorarak işlerin nasıl gittiğini anlamaya çalışmalıdır. Satış elemanları ne tür meydan okumalarla yüzleşiyor öğrenmeli ve sunum yapanları yakından inceleyerek potansiyel yetenekleri keşfetmelidir. Satış toplantılarını hiç kaçırmayan CEO’lar, şirkette gelir yaratmanın ne kadar önemli bir iş olduğunun sinyalini verir. Satış ekibini ne kadar kritik gördüklerini ve satış eyleminin ne kadar zor bir iş olduğunu bildiklerinin mesajını verirler. Bu toplantıları aksatan veya sırf boy göstermek ya da sıradan bir konuşma yapmak için orda bulunan CEO’lar ise kendilerinin yaptığı her şeyin çalışan herkesin yaptığı işten çok daha önemli olduğunun sinyalini verir ki baştan aşağı yanlıştır.


5. İşe eleman alım süreçlerine ilgisiz kalmak
Mükemmel şirketler, mükemmel insanları işe alır. İşe alım süreçleri yavaştır, ama işten çıkarma süreçleri hızlıdır. Hiçbir şey bir şirketin kültürüne ve performans beklentilerine yanlış eleman alımı kadar fazla zarar veremez. İyi CEO’lar daima kimin, niçin ve nasıl işe alındığını takip eder.

6. Değere göre fiyatlandırmamak
İyi şirketler sürekli olarak inovasyon yapmaya, kaliteyi artırmaya ve müşteri deneyimine değer katmaya çalı��ır. Şirketlerin hedef bir brüt kâr marjına değil, değeri fiyatlandırmaya odaklanması gerekir. Eğer bir şirket, rakibininkinden yüzde 50 daha uzun ömürlü bir ürün satıyorsa bu ürünün fiyatı yüzde 25 daha pahalı olsa bile tüketiciye rakibininkine kıyasla çok daha ucuza mal oluyor demektir. Değere göre fiyatlandırmanın önemini kavrayabilen CEO’lar, şirketlerine daha çok para kazandırır. Kaliteli bir malı düşük fiyata ancak aptallar satar. CEO’lar bir ürünü fiyatının düşüklüğüyle değil ama içerdiği değerle satabilen kusursuz satışçıların peşinde koşar.
~

7. “Başkanın yeni ürün yelpazesi” olmaması
İnovasyonun sürekli teşvik edilmesi CEO’nun görevidir. Eğer CEO’nun kafasında yeni bir ürün yelpazesi varsa o zaman onun gelecekte hangi inovasyonların olacağını da bilmesi gerekir. CEO bu inovasyonların kimlere ait olduğunu, ne zaman piyasaya sürüleceklerini, değerlerinin ne olacağını ve yatırım planlarını bilir. Eğer organizasyon, CEO’sunun kafasının sürekli bu yelpazeyle meşgul olduğunu bilirse o zaman bu yelpaze de hiç boş kalmaz.

8. Zor günlerde ortadan kaybolmak

Bir resesyon, bir ürünün geri çağrılması, korkunç bir olay veya bir hükümet müdahalesi gibi güç anlarda muhteşem CEO’lar, cephenin en önünde dimdik ayakta durarak şirketin bayrağını sallar ve insanları işlerini yapmaları için yüreklendirir. Önce sorunu tanımlar sonra bir eylem planı hazırlar ve nihayetinde de insanları onu uygulamak için harekete geçirir. Ortalıktan kaybolan CEO’lar ise berbat bir spekülasyon, korku ve belirsizlik ortamının yaratılmasına neden olur. Mükemmel çalışanlar, mükemmel bir önderlik ister.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz