GE'de köklü bir yönetim değişimi

Ralph Cordiner, Jack Welch kadar tanınmasa bile General Electric'in efsane yöneticilerinden biridir.

1.04.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
GE'de köklü bir yönetim değişimi
1950'lerde şirketi yöneten bu efsane yönetici, 1951 yılında çok önemli bir proje başlatmıştı. 1950-1958 yılları arasında başkan, 1963'e kadar da CEO olarak görev yapan Cordiner, 1951 yılında şirket için çok önemli bir rehber niteliği taşıyan "Mavi Kitabı" (The Blue Book) hazırlamıştı. Bu kitabın hazırlanması için aralarında yönetim gurusu Peter Drucker'ın da bulunduğu danışmanları, profesörleri, şirket yöneticilerini bir araya getirmişti. Kitapta şirketle ilgili süreçler, kurallar, hiyerarşi ve yöneticilerin yetiştirilmesine yönelik önemli başlıklara yer verilmişti. 3 bin 500 sayfadan oluşan bu kitapta yer alanlar uzunca süre geliştirilerek GE'nin büyümesine rehberlik etti. Mavi Kitap'ta yer alan ve zamanla geliştirilen yönetim kurallarından biri de üst düzey yöneticilerin değişik iş birimlerinde görev alarak zirveye doğru gitmesiydi. Cordiner, alışılmışın aksine yöneticilerin aynı iş kolunda kariyerlerini geçirmelerine karşıydı. Birkaç yıl enerjide çalıştıktan sonra sağlık ve medya gibi alanlara geçmenin onları geleceğe daha iyi hazırlayacağına inanıyordu. Efsane CEO Jack Welch de yönetim süresi boyunca yenilikler geliştirerek Cordiner'in yolundan gitti. İş birimi sayısını azaltsa ve CEO'ya rapor veren lider sayısında indirime gitse de iş birimlerine dayalı yönetimi, üst düzey yöneticilerin değişik birimlerde çalışmasına dayalı sistemi korudu.

GE'NİN YENİ LİDERLERİNİN KARİYER YOLU

Ancak şimdi GE neredeyse 70 yıldır süren yönetim anlayışında, "artan rekabet ve uzmanlığın önemi" nedeniyle dramatik bir değişikliğe gidiyor. "Yayılma yerine, derinleş" diye özetlenebilecek bu yeni strateji, üst düzey liderlerin farklı alanlarda deneyim kazanmasına son veriyor. Bunun yerine enerjideki liderin, gerekirse bütün kariyerini aynı sektörde geçirmesini öngörüyor. Değişimin nedeni olarak da şu gerekçe ortaya konuluyor: "Aynı sektörde kariyer yapan CEO'lar ya da birim yöneticileri, ürünleri ve müşterileri daha fazla anlayarak şirketin satışlarını artırmaya daha fazla katkıda bulunabilecek." Daha önce iş biriminin başına gelenler "yönetim sanatını" öğretmek ve sektörü anlamak için iş birimleri arasında dolaştırılırdı. Enerji biriminin CEO'su John Krenicki de bu yoldan gitti ve 28 yıllık kariyerini kimya, aydınlatma, ulaştırma ve plastik gibi çok sayıda bölümde geçirdi. 7 yıldır da enerjinin başında... Ancak şimdi, "Geleceğin enerji sektörü lideri, benim gibi bir CV'ye sahip olmayacak, doğrudan GE Energy'den gelecek" diyerek yeni dönem hakkında önemli bir mesaj veriyor. GE'nin insan kaynakları ve lider geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısı Susan Peters'ın saptaması, içinde bulunduğumuz dönemi ve değişimin nedenini daha iyi anlatıyor: "Dünya giderek daha kompleks bir hal alıyor, rekabet artıyor. Biz de daha fazla uzman ve işlerinde derinleşmiş yöneticilere ihtiyaç duyuyoruz."~

BAŞARILI ÖRNEKTEN ALINAN DERS
GE'yi bu değişime iten nedenlerden birini de "yıllarını aynı sektöre vermiş" liderlerin gösterdiği performans oluşturuyor. GE'nin havacılık bölümü (GE Aviation) son yıllarda çok ciddi bir büyüme gösteriyor. Büyümenin başka nedenleri olsa da başkan yardımcısı David Joyce'un 32 yıllık kariyerini havacılık ve motor sanayinde geçirmesinin de önemine dikkat çekiliyor. Oysa ondan önceki başkan yardımcılarının tamamı klasik GE tarzına uymuş ve değişik sektörlerde deneyim kazanmıştı. GE gibi yönetici ve lider geliştirmeye 1 milyar dolar harcayan bir şirketin aldığı bu karar çok önemli... Onu izleyecek, değişimi bünyelerine adapte edecek çok sayıda şirketin olacağını düşünüyorum.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz