Geleceği belirleyecek 3 büyük adım

Ağustos ayında medyada üç teknoloji devi Google, IBM ve HP hakkında çok önemli 3 haber yer aldı.

1.09.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Geleceği belirleyecek 3 büyük adım
AĞUSTOS AYINDAKİ ÖNEMLİ 3 GELİŞME
 Google, Motorola'yı satın aldı. HP, bilgisayar üretiminden vazgeçeceğini duyurdu. IBM ise insan beynine benzeyen yapay zekayı yaratma çabalarında çağ açacak iki çip prototipi geliştirdiğini ve önümüzdeki yıllarda bu alana yatırım yapmayı sürdüreceğini açıkladı.

STEVE JOBS'UN NAKDİ, ABD HÜKÜMETİNDEN FAZLA
Oyunun kurallarını yeniden yazan Steve Jobs ise servetine servet katmaya devam etti. Haziran sonu itibarıyla 363 milyar doların üzerinde bir değere sahip olan Apple, 75,8 milyar dolar nakit kaynağıyla, elindeki nakit 73,7 milyar dolara düşmüş olan ABD hükümetinden daha zengin durumda.

TABLET PC VE AKILLI TELEFONLARIN DEVRİ BAŞLADI
Steve Jobs, geçen yıl bir "post-PC dünyası" başladığını duyurmuştu. Dedikleri gerçekleşiyor. Tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonların, bilgisayar üreticilerini daha da zorlayacağı bir dönem başlamış durumda. iPhone ve iPad'le pazardaki hakimiyetini büyüten Apple, rakiplerini başka alanlara yönelmeye, işbirliklerine ve şirket satın almaya zorluyor.

1. GOOGLE MOBİL İLETİŞİMDEKİ İDDİASINI BÜYÜTTÜ
İDDİALI SATIN ALMA
Google'ın Motorola'yı 12,5 milyar dolar nakit karşılığı satın alması, bir anlamda, hem Apple ile hem Android sistemi kullanan cep telefonu üreticileriyle rekabete hazırlandığının göstergesi oldu.

MICROSOFT NE YAPACAK?
Apple'ı rakiplerinden ayıran en önemli özelliği cihaz ve yazılımı kendisinin geliştirerek tüm çözümü tek elden yönetmesi. Google'ın elinde 35 milyar doları aşan bir nakit kaynak var. Şimdilerde sorulan soru Microsoft'un hangi adımı atacağı. Nokia ve Rim gibi cihaz üreticilerini mi satın alacak? Yoksa, Samsung gibi kuruluşlar Microsoft Windows'a mı yakınlaşacak?

NEDEN MOTOROLA'YI SATIN ALDI?
Google CEO'su Larry Page, "Motorola'yı satın almamız, Google'ın mevcut patent portföyünü güçlendirmesine ve böylece Microsoft, Apple ve diğer şirketlerden gelen rekabetçi tehditler karşısında Android'i daha fazla korumamıza yardımcı olacak" diyerek rekabeti açıkça ortaya koydu.

GELECEKTE NELER OLACAK?
Önümüzdeki hamlenin nereden geleceği şimdilik bilinmiyor. Ancak, önümüzdeki dönemde, internet ve mobil teknolojilerin daha fazla bütünleşmesine ve büyük platformların yatırımlarını artırmasına tanık olacağımızı biliyoruz.

2. HP, NEDEN BULUT BİLİŞİME GEÇİYOR?
İkinci önemli haber HP'den geldi. Dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi HP, tablet bilgisayar ve cep telefonu üretimini durduracağını ve PC bölümünü satışa çıkarmayı düşündüklerini açıkladı. Haber oldukça şaşırtıcıydı, çünkü kuruluş büyük bir yatırımla Palm'ı satın almış ve daha birkaç ay önce iPad'le rekabet edecek bir tablet bilgisayarı pazara sürmüştü. HP cihaz üretiminden, yazılım geliştirme alanına yönelirken, 10 milyar dolar vererek altyapı yazılım şirketi Autonomy'yi satın almayı planladığını duyurdu. Bu HP'nin tüketici elektroniğinden çıkarak, büyük kuruluşlara yazılım geliştirme planının kamuoyu ve borsalarla paylaşılmasıydı. HP CEO'su Leo Apotheker'in, kuruluşun "şirket bilgi yönetimi alanına" odaklanacağını açıklaması, büyük bir şaşkınlıkla izlendi. HP, Apple'ın iPhone'u ve Google'un Android mobil iletişim sistemleriyle rekabet etmek yerine, kendisine yeni bir alan açmak için son derece radikal bir karar aldı. Analistler, HP yönetiminin rekabet için çok fazla para ve zaman harcamaları gerektiğini ve sonucun yine de değişmeyeceğini gördüğü için bu kararı aldıklarını belirtiyor.Com.score verilerine göre, Google'un Android sistemi, bir yıldan daha az bir sürede ABD'nin en gözde akıllı telefon işletim sistemi haline gelmiş durumda. Pazarın yüzde 40'ını elinde tutuyor. HP'nin sahip olduğu Palm'ın webOS sistemiyse yüzde 5'in altına inmiş durumda. Öte yandan Apple'ın önlenemez yükselişi sürüyor. Cep telefonu pazarında Nokia'dan dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı olma etiketini kapan Apple, yeni modelleri lanse etmeye hazırlanıyor. iPhone'un üstün rekabet gücü, ürünleri çevresinde yaratılan büyük aplikasyon üretim ağından geliyor. Apple'ın aplikasyon üreticilerini çekme gücünün karşısında kimse duramıyor.~

3. IBM'İN YAPAY ZEKA'DAKİ BÜYÜK GİRİŞİMİ
Geçen ayın en önemli açıklamalarından birisi IBM'in Almaden Araştırma Merkezi'nde "Bilişsel Bilişim" bölümünün yöneticisi, Darmendra Modha'dan geldi. Modha, şirketin resmi blogunda "IBM nano-bilim, sinir-bilim ve 'supercomputing'den destek alarak, uzun yıllar sürecek bilişsel bilgisayar girişimine devam ediyor" diye yazdı. Bilişim devi IBM, uzun süredir Synapse adını verdiği bir projeyle insan beyninin etkinliğine, kullanım gücüne ve büyüklüğüne sahip bir bilgisayar sistemi yaratmak için çalışıyor. Hedef, insan beyni gibi çalışan, duyusal uyaranlar aldığında, bu bağlantıları bir harekete yönlendiren bilgisayar yaratmak. Yani insanı taklit etmek. IBM, bu çalışmaları Amerikan Savunma Araştırma Projeleri Ajansıyla (DARPA) birlikte yürütüyor. IBM teknisyenleri projenin ilk aşamasında, bir kedi beyninin korteks tabakasını taklit etmeye çalışıyor. Hedef, yaratılacak bilgisayarın bir kedi gibi tepki göstermesi, örneğin bir çit gördüğünde, onu atlayarak aşabilmesi. Daha sonraki basamaklarda nihai amaçsa Einstein gibi dahileri taklit edecek bir sisteme erişmek. IBM, bugüne kadar, 256 siniri simüle eden iki çip modeli geliştirmeyi başarmış durumda. 6 yıldır süren projede 100 kişi çalışıyor ve Amerikan Savunma Araştırma Projeleri Ajansı, bugüne kadar 41 milyon dolar destek vermiş. İkinci fazı içinse 21 milyon dolarlık bir destek daha sağlayacak. IBM projeye ne kadar yatırdığını açıklamıyor. Synapse, dünyayı değiştirecek bir hayal. Belli ki bu hayal önce savunma alanında denenecek, daha sonra günlük hayatın çeşitli alanlarında insan beynine sahip robotlar görev almaya başlayacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz