Erdal Büyük, bilişim dünyasının yakından tanıdığı bir isim. Boğaziçi Üniversitesi’nden Bilgisayar Mühendisliği ve Executive MBA dereceleri olan Büyük, toplam 18 yıl boyunca çeşitli bilişim ve telekom şirketlerinde yönetici pozisyonlarında görev aldı. Profesyonel kariyerinin son 10 yılında hep yeni gelişen konularda çalışmayı tercih etti, elektronik ticaret sitesi, çağrı merkezi kurdu ve yönetti. Mobil operatörlere yönelik katma değerli hizmetler tasarlayıp, satan bir şirketi büyüttü. Ancak profesyonel yönetici olarak kariyerinde ilerlerken aklında hep bir gün girişimci olarak kendi projelerini hayata geçirmek vardı. Bu planını 3 yıl önce Jobula ile hayata geçirdi. Jobula bilişim ve telekomünikasyon alanına özel bir insan kaynakları danışmanlık şirketi. Aynı zamanda bünyesinde bilişim ve telekomünikasyon sektörünün veritabanı olarak büyüyen Jobula.com insan kaynakları portalini de barındırıyor.
Büyük, bu iki sektörde uzman, orta ve üst kademe yönetici yerleştirme konusunda çok iddialı. Bu iddiasında haksız da değil. Jobula.com tam 100 bin özgeçmiş barındırıyor. Bu özgeçmişlerin yarısı bilgisayar mühendisliği, yüzde 25’i de elektronik mühendisliği derecesine sahip, adaylar… Kısacası 400 bin civarında kişiye istihdam sağlayan bilişim ve telekom sektörlerinin en nitelikli, yetenekli uzmanları ve yöneticileri Jobula.com’un veritabanında bulunuyor. Portale ilan veren şirket sayısı da 350 civarında. Anlı şanlı uluslararası yönetici seçme ve yerleştirme şirketlerinin elinde tüm dünyada her sektörden 1 milyon civarında özgeçmiş bulunduğu göz önüne alındığında Jobula.com’un gücü daha net anlaşılabiliyor. Portal, Türkiye’de bilişim ve telekom sektörlerinde çalışan en nitelikli insan kaynağını adeta avucunun içinde tutuyor.
Büyük, Jobula.com’un bu alanda iş arayan adayların ve yetenek arayan şirketlerin hedeflerine doğrudan ulaşmasını sağladığını söylüyor. Jobula’nın kendine özel bir iş modeli olduğunun da altını çizen Büyük, “Bu hibrid bir model. Hem danışmanlık hizmeti veren hem bir portal çatısı altında geniş bir veritabanına sahip böyle bir kuruluş yok. Adaylar jobula.com’a gelip CV’lerini bırakırken, kurumlar da burada iş ilanları verebiliyor. Jobula.com’un veritabanı sadece bize açık. İsteyen bizden danışmanlık hizmeti alıyor. Sektörde jobula.com kadar güçlü bir portal de bulunmuyor” diyor.
Veritabanlarındaki 100 bin CV’nin tamamen bilişim ve telekomünikasyona yönelik, üniversite mezunu nitelikli adayları kapsadığını ve güncel olduğunu vurgulayan Büyük, “Bu durum bir pozisyonu doldurma anlamında bize büyük bir kolaylık ve hız sağlıyor” diye konuşuyor. Bilişim ve telekom sektörleri krizde küçülmedi ancak yeni eleman ve ik danışmanlığı hizmetleri alımını durdurmuştu. Büyük, 2009 Eylül’den itibaren işlerin çok iyi gittiği haberini veriyor. Hem portallerde yeni ilanların çıkmaya başladığını hem danışmanlara yeniden bütçe ayırma~ yolunda önemli bir hareketlilik gözlemlediklerini kaydediyor. “2010’da ben bu trendin artacağına inanıyorum” diyor. Bu dönemde Büyük’ün bir diğer gözlemi ise tersine beyin göçü yaşanıyor olması. 2004 yılında Almanya’nın krize girmesiyle Türkiye’ye beyin göçü olduğunu hatırlatan Büyük, şimdi Amerika’dan Türkiye’ye yönelik bir göç olduğunu ifade ediyor. “Bilişim ve telekom alanında çalışan çok sayıda kişi Türkiye’ye dönüyor. Bu durumun nedeni de bu sektörlerin artık Türkiye’de de olgunlaşması ve dışarıda yapılan her şeyin bizde de yapılabiliyor olması” sözleriyle bu göçün nedenlerini açıklıyor.
YAN FLÜT ÇALIP, SÖRF YAPIYOR
Erdal Büyük de pek çok iş insanı gibi yoğun iş yaşamı yüzünden hobilerine yeterli zamanı ayıramamaktan şikayetçi. Yan flüt çaldığını ve sörf yapmayı sevdiğini belirten Büyük, şimdilik bu hobilerini askıya almış. “İşimden arta kalan tüm zamanımı aileme ayırmaya çalışıyorum. Kızımla ilgilenmek de beni dinlendiriyor” diyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?