SAMİ ALAN / ATLASJET İCRA KURULU BAŞKANI
Sami Alan'ın havacılığa ilgisi lise çağlarında başladı. O yıllarda bile Boing 737'leri Airbus 320'lerden ayırt edecek kadar bilgiye sahip olan Alan, bu tutkusunu hep hobi düzeyinde tutacağını düşünüyordu. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'ni bitirdikten sonra Amerika'da işletme master'ı yaptı. Amacı, bir bilişim şirketinde kariyer basamaklarını tırmanmaktı. Ama bilişim sektörünün Amerika'da inişe geçmesi gibi beklenmedik gelişmeler sonucunda kendini America West Airlines'da çalışır buldu. Henüz 26 yaşında şirkette yönetici pozisyonuna geldi, Zor ve rekabetçi koşullarda havacılık sektöründe deneyim kazanırken 2004 yılında THY'nin o dönemki genel müdürü Abdurrahman Gündoğdu'dan aldığı bir iş teklifi ile Türkiye'ye dönüş yaptı. THY'nin yeniden yapılanma süreci geçirdiği o dönemde, gelir yönetimi başkanı olarak işe başladı. Şirkette birçok başarılı projeye imza attı, 2008 yılında da Anadolu'yu birbirine bağlama misyonuyla AnadoluJet'i kurdu.
Kısa kariyerine bu kadar başarıyı sığdıran Alan, son 4 aydır ise Atlasjet'in icra kurulu başkanlığı koltuğunda oturuyor. Kariyerinde hiçbir yerde 4-5 yıldan fazla kalmayı tercih etmediğini belirten Alan, "Ben bir yere yenilik getirmeyi seviyorum, AnadoluJet'te misyonumu tamamladım. Şimdi AtlasJet'le önemli bir değişimi gerçekleştireceğiz” diyor. Alan, ilk olarak şirketi belli bir ölçeğe ve hizmet standardına getirip orada başarılı bir şekilde tutmayı planlıyor. ikinci hedeflerinin Atlasjet'in Türkiye'deki birikimini dışarıya ihraç etmek olduğunu dile getiriyor, Bunları nasıl yapacağını da şöyle anlatıyor: "Atlasjet iç hatlarda 4, dış hatlarda 5 noktaya uçuyor, Sadece ocak ayı sonu itibarıyla 4 olan iç hat sayımız 9'a, 5 olan dış hat sayımız da 8'e çıktı, Totalde 9 olan bu rakamı, bir yılda 30'a çıkarmayı hedefliyoruz, Bu Atlasjet'in mevcut ölçeğini 2,5 kat büyütüyor, Yani 1,5 yılda 2,5 kat büyümeyi hedefliyoruz. O büyüklük de Atlasjet için doğru nokta, Bundan sonra 4-5 ülkede Atlasjet markasıyla havayolu şirketi kurmayı düşünüyoruz. Kuzey Irak'ta başlayan bu süreç, Güney Sudan'da son aşamaya geldi, Bütün Balkanlar'ı kapsayan bir havayolu projesi üzerinde çalışıyoruz, Dolayısıyla havayolu ihraç eden bir marka haline gelmek istiyoruz.”
TROPİK BALIK KOLEKSİYONU VAR
Alan'ın havacılık dışında da tutkuları var. Bunlardan biri tropik balıklar, "Türkiye'nin en büyük tropik balık leksiyoncusu benim” diyen Alan, 2 milyon civarında üretilmesi zor tropik balığı olduğunu söylüyor. "Bu koleksiyonum Mersin Silifke'de 15 dönümlük arazide, 2-3 yıldır devam eden bu hobim nedeniyle her ay bir hafta sonunu balıkları görmek için Silifke'de geçiriyorum” diye konuşuyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?