Hedef 300 milyar dolar

Zafer Ataman, Türkiye pazarına yatırım yapmak isteyen yabancıların sayısında önemli bir artış olduğunu söylüyor.

1.09.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hedef 300 milyar dolar
Geçtiğimiz ay Faktoring Derneği  Başkanı Zafer Ataman ile bir araya  geldik. 2011 yılının ilk 6 ayında sektörün O performansını, yeni döneme yönelik beklentileri konuştuk.  Faktoring sektörü 2010 yılını 52  milyar dolarlık bir hacimle kapatmıştı. Zafer Ataman, yılın ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre çok ciddi bir hacim artışı kaydedilmediğini söylüyor. "Ancak müşteri sayısındaki artış devam ediyor" diye konuşuyor. Bu tablo sektörün yüzünü yeniden KOBİ'lere çevirdiğine işaret ediyor. Ataman, ayrıca büyük kurumsal şirketlerin de ilgisinin arttığına dikkat çekiyor, "Bunda özellikle son dönemde faktoring kullanmaya başlayan birkaç büyük şirketin etkisi oldu" diye konuşuyor. Faktoring sektöründe son dönemde izlenen önemli gelişmelerden biri de yabancı ilgisi. Zafer Ataman, Türkiye pazarına yatırım yapmak isteyen yabancıların sayısında önemli bir artış olduğunu söylüyor. "Özellikle bazı yabancı fonların ilgisi arttı. Ayrıca çeşitli finansal kuruluşlar da pazara yatırım yapmak için dolaşıyor. Şu anda BDDK'dan onay bekleyen çok uluslu bir sigorta şirketi bir faktoring şirketine ortak olacak" diye konuşuyor.

BÜYÜME DEVAM EDECEK
Gelecek 3-4 yılda sektörün 100 milyar dolarlık bir hacme rahatlıkla ulaşabileceği öngörülüyor. Ataman, "Ancak asıl hedef 150-300 milyar dolar arasında olmalı" diyor. Son yıllarda faktoring şirketleri ciddi bir Anadolu'ya yayılma trendinde. Faktoring şirketlerinin Anadolu'da açtıkları temsilciliklerin sayısı 170'in üzerine çıkmış durumda.

REKABETİN YÖNÜ
Ataman, sektörde rekabetin de belli bir olgunluğa erişmesi gerektiği görüşünde. "Rekabet yoğun ve fiyat odaklı. İlk 5 şirket, pazarın önemli bir bölümünü elinde tutuyor. Ama onların dahi belirli bir fiyat politikaları yok. Büyük kurumsal müşteriler de neredeyse sıfır marjla çalışıyor. Ayrıca son dönemde büyüklerin bir de küçük oyuncuların müşterilerine kaydığını görüyoruz. Bugün bir müşteri ortalama 10-15 faktoring şirketiyle çalışıyor" değerlendirmesini yapıyor. Sektörün hacmini katlayacak bir diğer önemli gelişme yasayla ilgili. Faktoring BDDK'ya bağlandıktan sonra önemli bir prestij kazandı ancak sektörün yasal bir zemine oturmasına imkan verecek yasa henüz çıkmış değil. Ataman, "Yasa çıktığında sektörün kurumsallaşması adına çok önemli bir adım atılmış olacak" diyor.

DIŞARIDA DA POTANSİYEL VAR

Sektöre girmeyi planlayan yabancı sermaye hacmi artırmaya yardımcı olacak. Ataman, ayrıca ihracat ve ithalat faktoringdeki potansiyele işaret ediyor. "Bugüne kadar yüzümüzü Batı'ya çevirdik. Artık ABD ve Avrupa kadar Çin ve Rusya'ya da bakmalıyız. Çin son birkaç yılda faktoringde önemli adımlar attı. Aynı gelişimi Rusya'da da göreceğiz. Bugün biz Çin'le bir ithalat faktoringi yapamıyoruz. Oysa yapabilmemiz lazım. Diğer yandan bölgede çok önemli fırsatlar var. Örneğin Dubai'de, Abu Dabi'de, petrol zengini Suudi Arabistan'da faktoring yok. Türkiye buralarda, Türk Cumhuriyetleri'nde ya da Kuzey Afrika'da çok etkin olabilir."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz