İyi şirketin 5 klasik kuralı

Eğer doğru bir fikre sahipseniz ve bunu düzgün bir biçimde hayata geçirirseniz, kuruluş tarihinizin bir önemi yoktur.

1.08.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İyi şirketin 5 klasik kuralı
BBC’de yakınlarda yaptığımız bir röportajda sunucu bana kendi şirketini kurmak isteyen insanlara ne gibi tavsiyelerde bulunabileceğimi sordu. Student Dergisi’ni yarattığım 46 yıl boyunca dünya kesin olarak değişti. Belirsiz ekonomik görünüm ve teknolojik ilerlemelerin nefes kesen hızı, bugünün genç girişimcisi açısından Virgin’in başarısını tekrarlamayı çok zor hale getiriyor. Student Dergisi’nde biz Vietnam Savaşı ve Soğuk Savaş’a karşı tavrımızı ortaya koyduk. Günümüzde ülkeler Ortadoğu’da fazlasıyla belirsiz bir istikrarsızlık ve terörizm tehdidiyle yüz yüze. O zamandan bu yana Amerika ve Avrupa piyasaları genel olarak istikrarlı oldu. Bugün Batılı ulusların ekonomik gücü Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin gibi hızla büyüyen ülkeler tarafından tehdit ediliyor ve dünyanın her yanında yeni pazarlar ve fırsatlar bulunabilir. Aynı zamanda pazarlamacılar, geleneksel kanallar olan TV, radyo ve gazeteleri bypass etme ve şirketleri için Twitter, Google+, Facebook, Path ve Klout gibi yeni uygulamalar üzerinden güçlü bir online konum sağlama yeteneğine sahip. Bu da küçük bütçelerle birçok işin kurulabileceği ve girişimcilerin yeni pazarlara hızlı girmesi anlamına geliyor. Öte yandan, başarılı şirketler konumlarını savunmalıdır, çünkü rakipleri kendilerini yakaladığı anda kendileri demode olacaktır. Radyo programında kendimi “Dünya bu kadar hızlı değişirken bir şirket yaratmaya dönük adımlar neden değişmiyor” sorusunu tartışırken buldum. Dergiyi ve Virgin Music’i kurduğumuz 1960’lı yılların sonu ve 1970’li yılların başında geçerli ve faydalı olan 5 basit kılavuz ilke hala doğrudur.

1- Eğer hoşlanmıyorsan, yapma. Yaptığınız şeye aşık olmalısınız.
2- İnovatif olun. Göze çarpacak farklı bir şey yaratın.
3- Çalışanlarınız en değerli varlığınızdır. Mutlu çalışanlar, mutlu müşteriler demektir.
4- Dinleyerek liderlik edin. Müşterilerinizden ve ekibinizden düzenli olarak geri bildirim alın.
5- Görünür olun. Şirketi ve sunduklarını kendinizi ya da üst düzey birisini kameraların önüne koyarak pazarlayın.
Virgin Media, ilham dolu iş insanlarını teşvik etmek ve bir network üzerinde buluşturmak için
Pioneers programını kurdu. En iyi bilinen öncülerimizden birisi, online bir müzik ve yaşam tarzı kanalı SB.TV’nin kurucusu olan Jamal Edwards’dır. Şirketi ve iş modeli bana Virgin’deki ilk günlerimizi hatırlatıyor. Edwards işe başladığında şirketi sadece kendisinden ve kamerasından oluşuyordu. Online takipçileri için rap performansı videoları yollamaya başladı. Yaptığı işi seviyordu ve birden ortaya, müzik etkinliklerinin otantik ilk videolarından oluşan, tutku dolu, inovatif bir içerik çıktı. Bir kez markayı kurup devamıyla ilgili gereklilikleri de yerine getirdikten sonra Edwards ve ekibi SB.TV’nin erişimini yaşam tarzı, ticaret, giyim ve hatta bandrol verme alanlarına genişletti. Puma ve fast food zinciri Nando’s gibi geleneksel markalar onaylama ve diğer sorunları tartışmak için aramaya başladı. Edwards, yetenek seçimi konusunda da şanslıydı. 2010’da mücadeleci bir şarkıcı ve söz yazarı SB.TV’ye bir video yolladı, kabul edildi ve şirketin YouTube kanalına konuldu. İzlenme sayısı hızla artıyordu. Bu kişi kariyeri SB.TV tarafından başlatılan Ed Sheeran’dan başkası değildi. Edwards işiyle çok meşgul ve bulabildiği her yerde web sitesinde, Google Chrome ortaklığıyla ve medyada görünerek şirketinin, hayallerinin ve başarılarının öyküsünü anlatıyor. İyi bir şirketin çalışanlara destek olmaktan ve iyi bir dinleyici olmaktan geçtiğini biliyor. Erken başarısına rağmen ayakları yere basıyor, daima dinlemeye istekli ve sürekli yeni girişimleri deniyor. Eğer doğru bir fikre sahipseniz ve bunu düzgün bir biçimde hayata geçirirseniz, kuruluş tarihinizin bir önemi yoktur. İş ortamı değişmekteyse de temel kurallar aynı kalmaktadır. İşlerin eskiden nasıl yürüdüğüyle ilgili nostaljik takılmak yerine, elinizin altındaki yeni fırsatları ve meydan okumaları kucaklayın.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz