Kendi insanlarını iyi hissettiren 5 şirket

Kendi insanlarını iyi hissettiren 5 şirkete birkaç örnek...

1.09.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Kendi insanlarını iyi hissettiren 5 şirket
R.E.M. müzik grubunun “Hepimizin Bildiği Üzere Dünyanın Sonu Geldi ve Ben Kendimi İyi Hissediyorum” isimli muhteşem bir şarkısı vardır. Ben şahsen sıklıkla onu, insanların iyiliği doğrultusunda çalışan yeni bir iş yapma yöntemi olan Kapitalizm 24902’nin şükran ilahisi olarak resmen benimseyip benimseyemeyeceğimizi çok merak ediyorum, Acilen köhnemiş iş modellerini fırlatıp bir kenara atmamız, doğru şeyi yapana değer veren ve onları ödüllendirenleri bağrımıza basmamız gerekiyor. Son birkaç yıl içinde bir yandan Kapitalizm 24902’yi uygulayan diğer yandan da başarının keyfini çıkaran şirketlerden sayısız muhteşem insanla tanışabilecek kadar şanslıydım. İşte size onlardan birkaç örnek:

GÖRÜLESİ BİR YER
Hindistan’da bugün 12 milyon kör insan var. Ancak bu vakaların yüzde 80’i ya önüne geçilebilir ya da tedavi edilebilir cinsten. Dr. Govindappa Venkataswamy tarafından kurulmuş ve Amerikan zincir mağazalar modelini takip eden Aravind Göz Bakım Sistemi, göz bakımı için insanları eğitiyor ve bakımı daha erişilebilir hale getiren bir acentelik sistemi kurmuş durumda. Aravind, 2011 Mart itibarıyla biten yıl için 2,6 milyondan fazla ayakta tedavi hizmeti verdiğini ve 315 binden fazla da ameliyat gerçekleştirdiğini rapor ediyor. Ödeme yapabilen müşterilerden elde edilen gelirle ise büyüme ve genişleme destekleniyor ve ayrıca yoksulların tedavisi için gerekli ödenekler karşılanıyor. Aravind, kendi hastalarının neredeyse yarısını ya çok düşük ya da sıfır ücretle tedavi edebilecek kapasitede olduklarını söylüyor. (aravind.org)

TÜM İŞİ PATRONLAR YAPIYOR
76 bin 500 tane patronu olan bir şirketi gözünüzün önüne getirin... İşte burası İngiliz büyük mağazalar zinciri John Lewis Partnership’tir. Onlar için önce kendi insanları geldiğinden şirketin nasıl işletileceği konusunda bir fikri olanları hemen ortak yapıyor ve onlara kârdan pay dağıtıyor. Sonuç itibarıyla bu şirkette herkes “başarılı bir şirkette kendi değerli ve tatminkar meşguliyetleriyle üyelerin mutluluğu” için çalışıyor. John Lewis Partnership, Birleşik Krallık’ta çalışanların mülkiyetindeki en büyük şirket. John Lewis çalışanlarının şirkette kalma sürelerinin perakende endüstrisi ortalamasının iki katı olması da gösteriyor ki onların insana olan odakları gerçekten işe yarıyor. (johnlewispartnership .co.uk)

BAHSİ ARTIRMAK
Boudewijn Poelmann, 1989 yılında Hollanda posta kodu piyangosunu başlattığında, bu şirketin tüm işinin gücünün daha adil, daha özgür ve daha yeşil bir dünyanın savunuculuğunu yapan organizasyonları destekleyen topluluklarla ilgilenmek olmasını istemişti. Posta kodu piyangosu modelinin dünyada bir eşi benzeri yok. Burada bireyler değil topluluklar kazanıyor. Eğer piyangoyu sizin posta kodunuz kazanırsa sizin topluluğunuzda bilet almış herkesin kazanılan piyangoda payı olur. 2011 yılında 2,5 milyondan fazla aile 4,5 milyon adet bilet satın aldı ve hasılatın yüzde 50’sinin hayır kurumlarına bağışlandığı bu piyango, artık İsveç ile Birleşik Krallığa da yayılmış durumda. (postcodelottery.com)~

HEY SEN, GEL BULUTUMA ATLA
Salesforce.com, şirketleri verimli kılan yazılımlar üretiyor. Eski bir Oracle üst düzey yöneticisi olan Marc Benioff ile uzman yazılım geliştiricileri Parker Harris, Dave Moellenhoff ve Frank Dominguez tarafından 1999’da kurulan Salesforce, dünyanın en hızlı büyüyen 50 şirketinden biri. Salesforce kendi sistemlerinin geleneksel bilgisayar sistemlerine kıyasla yüzde 95 oranında daha az karbon kullanmasıyla övünüyor. Bu şirket, çok sayıda bilgisayar üzerindeki BT kaynaklarını 100 bin civarındaki müşteri şirketin paylaşımına açarak CO2 salımlarını en aza indirgeyen devasa bir ölçek ekonomisi sunuyor. (salesforce.com)

2,5 MİLYON VE ARTIYOR
Working Assets sizin bildiğiniz tipik iletişim şirketlerine benzemez. Her ne kadar onlar da kredi kartı, mobil ve uzak mesafe hizmetleri satıyor olsa da onların asıl misyonu barışı, eşitliği, insan haklarını ve çevreyi desteklemektir. Onlar 2011 itibarıyla 2,5 milyon kişiden oluşan bir aktivistler topluluğu yarattı. Workig Assets’e göre 2011 yılında kendi üyeleri politik değişim isteyen 16 milyondan fazla telefon görüşmesi, mektup ve e-posta üretti ve bu şirket 1985’te yılında kurulduğundan bu yana dünyanın değişmesi için çalışan organizasyonlara yaklaşık 70 milyon dolarlık bağış toplanmasına aracılık etti. Working Assets insanlara günlük hayatlarını yaşarken bir fark yaratmalarını kolaylaştırmaya çalışıyor. Bu şirket hedeflerini paylaşan organizasyonlara aylık faturaları üzerinden yüzde 1 oranında bağışta bulunuyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz