Ölmeye aday söktördeki şirket ne yapabilir

Harvard Business School'dan Prof. Shikhar Ghosh'un bir araştırmasında dikkatimi çekmişti.

1.04.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Ölmeye aday söktördeki şirket ne yapabilir

Girişimcilerin batmalarına yönelik çalışmalar yapan Prof. Ghosh, konuya "yatırımlarının tamamı ya da önemli bölümünü kaybetmek" olarak yaklaşıldığında, yeni girişimcilerin yüzde 30-40'ının battığını söylüyor. Eğer "paranın dönüşü" olarak bakılırsa oran yüzde 80'lere kadar ulaşıyor. Özetle yeni şirketlerin hayatta kalma oranı giderek düşüyor. Bunun arkasında artan rekabet, hızla ortaya çıkan teknolojiler ve yeni modeller var. ABD ve Avrupa'da ortalama şirket ömürlerinin 20 yıl önceki 12-15 yıl düzeyinden, şimdilerde 8-10 yıl arasına düşmesi de sorunun sadece yenileri değil, deneyimli şirketleri de içine aldığını ortaya koyuyor.
Bir konferansta dinlediğim Virgin Grubu'nun sahibi efsane girişimci Richard Branson, bu konuda şunları söylemişti: "İş dünyasında değişim ya da dönüştürücü teknolojiler, bazen sizin istediğiniz ya da beklediğinizden hızlı gelir. Değişim her zaman bir tehdittir, şirketinizi batırabilir. Aslında şu konuyla da yüzleşmek lazım: Her şirket kalıcı olmayabilir."

Her şirket kalıcı olmayabilir
Branson'un görüşleri, iş dünyası tarihini bilenler için tam anlamıyla doğrudur. "Yıkılmaz" gibi görünen çok sayıda şirketin batması, bazı işlerin ortadan kalkması ve bazılarının ise evrimleşmesi, bu gerçeği destekliyor.
IBISWorld adlı kurumun yaptığı araştırma, aslında bu görüşleri biraz da sert bulgularla destekliyor. "Yok olan/ölen" sektörleri, bütün sektörleri son 10 yılda ayrıntılı inceleyerek ortaya koyan IBISWorld uzmanları, önemli ipuçları veriyor. ABD'deki 700 sektörü/iş alanını uzun süre analiz eden uzmanların mesajlarından, "ölmeye aday" 10 sektör ve ona bağlı olarak şu mesajlar çıkıyor.
-700 ayrı sektör, endüstri, iş alanı incelendi. Bunlardan 200'ünün düşüş sürecinde olduğu, 10'nun da ölmeye aday olduğu saptandı. Sözü edilen sektörler arasında DVD, video oyunları, video kiralama, telekom taşıyıcıları, kayıt mağazaları, gazete yayıncılığı da yer alıyor.
-Tablodan da görülebileceği gibi 2000-2010 yılları arasında bu sektörlerde ciddi bir erime oldu, gelirleri ve faaliyet gösteren şirketleri geriledi.

Bazıları ölür, bazıları değişerek yaşar

-ABD'yi kapsayan bu araştırma, bazı sektörlerin "ölmeye aday" olmasını, ülke dışından gelen aşırı rekabete, düşük maliyetli yeni ürünlere, çalışan maliyetindeki artışa ve yeni yasal düzenlemelere bağlıyor. Araştırmayı yapanlar, bu koşullarda 2016 yılına kadar da bir iyileşme beklemiyor.~
- "Ölmeye aday" gösterilenler arasında en büyük olanı 154 milyar dolar ciroyla kablolu telekom taşıyıcıları sektörü...
Sektörün cirosunun 2000'de 341 milyar dolardan fazla büyüklüğe sahip olduğunu belirtmek, erimenin büyüklüğü hakkında fikir verecektir. Tahminler, düşüşün devam edeceği yönünde.
- Bir başka dramatik düşüş ise DVD, oyunlar, video kiralama, kostüm kiralama gibi alanlarda
olacak. Bu alanlardan DVD kiralamada faaliyet gösteren Blockbuster şirketi, bir dönem 12,2 milyar dolarlık sektörün bir numaralı oyuncusuydu. Şirket battı, sektör ise yüzde 40'a yakın oranda küçüldü.
Ancak o şirket batarken aynı alanda yeni iş modeli ve süreçlerle bir başka şirket, sektörde inovasyon yarattı. Netflix, online DVD kiralamada yarattığı başarıyla son yılların en gözde şirketleri arasına girerken "ölmekte olan" bir sektöre, yeni bir modelle hayat verilebileceğini de ortaya koydu.
ABD'de "ölüme aday" 10 sektörün profilini görmek için görsele tıklayın

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz