Profesyonelleşen Doluca artık daha sağlıklı

Doluca'daki en büyük değişim, 1,5 yıl önce aile üyelerinin yönetim kurulu kadrosuna geçmesi olmuş.

1.04.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Sibel Kutman, Doluca’nın genç, dinamik ve yenilikçi yüzü olarak ön plana çıktı. Görev aldığı 11 yılda, ağırlıklı olarak üretime yönelen bir şirketin müşteri odaklı bir yapıya dönüşmesinde ciddi bir katkısı oldu. Geçtiğimiz günlerde Kutman’la bir araya gelerek şirketi, son yıllarda yaşadıkları değişimi ve sektörü konuştuk. Doluca cephesinde yaşanan en büyük değişim, 1,5 yıl önce aile üyelerinin yönetim kurulu kadrosuna geçmesi olmuş. Profesyonel genel müdür ve direktörlerle daha kurumsal bir yönetim kararı alan ailede Sibel Kutman ve ağabeyi Ali Kutman, direktörlük pozisyonlarını bırakarak yönetim kurulu üyeliğine geçiş yapmış. Baba Ahmet Kutman ise yönetim kurulu başkanı olarak görevini sürdürüyor. Sağlıklı bir yönetim için profesyonelleşme kararı aldıklarını belirten Kutman, “Bu geçişi de sağlam bir şekilde tamamladık” diyor. Doluca sektörün en güçlü oyunculardan biri. Toplam 40 milyon litrelik organize şarap pazarında yıllık 14 milyon litre üretim kapasitesine sahip. 50’ye yakın markayla gerçekleştirdiği üretiminin yüzde 15’ini de başta Almanya, İngiltere, Belçika ve Hollanda olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Türk şaraplarının son 10 yılda kalite anlamında çok geliştiğine dikkat çeken Kutman, ancak ciddi bir tanıtım sorunu yaşadıklarını kaydediyor. “Dünya Türkiye’nin gelişmiş bir şarap sektörüne sahip olduğunun farkında değil. Devlet desteği gerekiyor. Son yıllarda şarapta başarı hikayesi yazan Şili, Avusturya ve Güney Afrika devlet desteği alıyor. Biz de keşke daha organize olabilsek ve devlet de bunun arkasında olsa” diyor. Son 10 yıl şarabın kalitesi açısından güzel gelişmelere sahne olsa da son 5 yılda iç pazarda yaşanan bir gelişme de gözden kaçmıyor. Sadece şarap özelinde değil alkollü içecek satış noktalarının sayısında bir düşüş olduğu ifade ediliyor. Kutman da bu durumu doğruluyor. Konuyla ilgili şöyle konuşuyor: “2005’ten itibaren birçok yönetmelik çıktı, mekanların içki ruhsatı alması ve yenilemesi daha problemli ve pahalı bir uğraş haline döndü. ~Bir de mahalle baskısının arttığını gördüğümüz iller oldu. Eskiden içki satarken artık satmayacağını belirten noktalar var.” Şarabın gelişiminin önündeki bir diğer engel olarak da fiyat unsuru gösteriliyor. Türkiye’de şarabın pahalı olduğu sıklıkla dile getiriliyor. Kutman, bu pahalılığın üç sebepten kaynaklandığını belirtiyor. Bu sebepleri de şöyle sıralıyor: “Birincisi, vergiler. Şarapta vergi yüzde 63, bir de yüzde 18’lik KDV var. Şarap üreten ülkelerde vergi yok teşvik var. Diğeri girdi fiyatlarımızın yüksek olması. Bir de içilen noktaya bağlı olarak fiyat değişiyor. Kimi restoran bunu hakkıyla 2,5’la çarpıyor kimi 5’le. Bu tür dengesizlikler de var.” Pazarın içinde bulunduğu son durum böyleyken Doluca’nın odağında daha fazla büyümek var. Şirket özellikle bağcılık yatırımlarına devam ediyor. Doluca’nın uzun vadedeki hedefi ise dünyanın en iyi şarapları arasına girmek.

“ANNELİKLE İŞİ KISA ZAMANDA DENGELEDİM”
Sibel Kutman, geçtiğimiz aylarda anne oldu. Anneliğin hayattaki önceliklere bakış açısını değiştirdiğini belirten Kutman, işle anneliği ise çok kısa zamanda dengeleyebildiğini söylüyor. Kutman’ın iş dışı en önemli uğraşısı dans. Fırsat bulduğu her an evinin alt katındaki stüdyosunda egzersiz niyetine dans eden Kutman, “Bazen dans etmekten keyif alan arkadaşlarla birlikte de stüdyoya giriyoruz. Doğum kilolarımı hemen vermemde dansın ciddi katkısı oldu” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz