Reklamın iyisi kötüsü olur mu?

“Reklamın iyisi kötüsü olmaz”

1.05.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Reklamın iyisi kötüsü olur mu?
ÖZÜR YETMEDİ
Reklam sektörünün usta ismi Hulusi Derici’nin Biomen markası için hazırladığı reklamda Hitler’i kullanması oldukça büyük tepkilere yol açtı. Derici’nin özür dilemesi yetmedi. Reklamcılar Derneği Derici’yi önce kınadı ardından üyelikten çıkardı. Bu süreçte Farkyeri de bir çalışma yaparak Derici ve reklamını protesto etti. Derici’nin Hitler’in ağzından erkeklerin erkek şampuanı kullanması gerektiğini anlatan kampanyasına karşı Farkyeri ekibi etek giyerek “Biz erkek değiliz” kampanyası yaptı.

YENİ BİR MAĞDUR
Bu protesto sonrasında Farkyeri’nin ajans başkanı Kağan İşmen ile konuştum. Süreci nasıl okuduklarını sordum. İşmen, Derici ve ajansını “reklamın iyisi kötüsü olmaz” ekolünün bayraktarı olarak tanımlıyor. Reklamı yapılan markayı sadece yeni bir mağdur olarak nitelendiriyor. Ardından düşüncelerini şöyle paylaşıyor: “Ajans işi planlarken her zamanki gibi risk aldı. Amaç işin konuşulmasıydı.

“TEPKİ GÖSTERDİK”
Amacına da ulaştı. Şimdi önemli olan, şunun kararını vermek: Gerçekten reklamın iyisi kötüsü olmaz mı? Her türlü değer, reklam uğruna ticari malzeme yapılabilir mi? Önemli olan reklamcının ne anlatmak istediği değil, reklamdan insanların ne anladığı. Bu, işimizin A,B,C’si. Ogün Samast bir reklam filminde oynatılabilir mi? Sivas katliamı karikatürize edilebilir mi, dalga geçip alay edebilir mi? Edilirse neler olacağını bir düşünün. Şu an olan da budur. Bizde bu sektörün bir aktörü olarak, tepkimizi gösterdik. Doğruya nasıl alkış tutuyorsak, yanlışa da yanlış deme hakkımızı kullandık. Bu bir ilk değil, son da olmayacak.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz