Sırada ne var?

Ödeme sistemleri pazarı, son birkaç yılda çok hızlı gelişti. Bankalar, bu alanda yatırımdan geri kalmıyor.

1.06.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
ÖDEME SİSTEMLERİ

SIRADA NE VAR?
Ödeme sistemleri pazarı, son birkaç yılda çok hızlı gelişti. Bankalar, bu alanda hiçbir yatırımdan geri kalmıyor. Visa, Mastercard gibi şirketler, dünyadaki pek çok ilk uygulamayı burada gerçekleştiriyor. Biz daha ne olabilir derken yeni bir teknoloji gündeme geliyor. Pazar hızla gelişmeye devam ediyor. Geçtiğimiz ay İstanbul’da kart teknolojileri fuarı vardı. Bu fuar vesilesiyle Visa’nın Türkiye’ye gelen yöneticilerinden Guido Mangiagalli ile tanışma imkanı buldum. Genç İtalyan yönetici, şirketin Avrupa’da mobil teknolojilerden sorumlu başkan yardımcılığını yapıyor. Mangiagalli’den pazarın bugüne kadarki nefes kesen gelişimini dinledim. Bundan sonra göreceğimiz yeni teknolojilerle ilgili bilgi aldım. Değerlendirmelerinden bazı notları, sizlerle de paylaşmak isterim:

CEP SAYISI 4 MİLYARI AŞTI
Mobil ödeme sistemleri, son 100 yılın en heyecan verici gelişmelerinden biri. Geçtiğimiz dönemde GSM’in 20’nci yılı kutlandı. Düşünün bundan 22 yıl önce hiç cep telefonu yokken bugün pazarda 4 milyardan fazla cep telefonu var. Bu, teknolojinin ne kadar hızlı geliştiğini çok açık ortaya koyuyor. Diğer yandan mobil teknolojiler sınırsız bir kitle tarafından kullanılıyor. Genç yaşlı, zengin fakir herkes, gelişmiş gelişmemiş fark etmeksizin her ülkede cep telefonu kullanıyor.

AKILLI TELEFONLAR HIZLANDIRDI
Geçtiğimiz 10 yılda hayatımıza bir de akıllı telefonlar girdi. Yeni teknolojiler sayesinde cep telefonları birer bilgisayara dönüştü. Tüketicinin alışkanlıkları da tamamen değişti. Özellikle WAP platformunu hayata geçtiğinden bu yana mobil uygulamalar arttı. Operatörler veri hizmetlerinden daha çok para kazanmaya başladı. Mobil teknolojiler, son 10 yıldır ödeme sistemleri pazarına da yeni açılımlar getiriyor. Mobil ödeme sistemleri hızla gelişiyor.

3 TİP MOBİL ÖDEME VAR
Şu anda pazarın net büyüklüğünü söylemek güç. Ancak dikkat çeken birkaç başlık var. Bunların başında da temassız teknolojiler geliyor. Visa olarak bu konuya uzun süredir yatırım yapıyoruz. Türkiye, bu alanda yatırım yaptığımız ülkelerden. Geçtiğimiz dönemde 6 bankayla işbirliği yaptık. İşbirliklerimiz yeni dönemde de devam edecek. Mobil ödeme sistemlerini bugün 3 ana başlıkta değerlendiriyoruz. Birincisi telefonu kullanarak ödeme yapma. İkincisi kişiden kişiye ödeme. Üçüncüsü de telefonu kullanarak internet üzerinden ödeme yapmak olarak sıralanabilir. ~

VISA NE YAPIYOR?
Visa, Avrupa’da son 5 yılda teknoloji alanında 797 milyon Euro yatırım yaptı. Bugün mobil ödeme teknolojileri alanında çok sayıda uygulamamız var. Bu uygulamaları adım adım gerçek hayata entegre etmek için çalışıyoruz. Örneğin Visa payWave ile düşük montanlı ödemeler, plastik kartın yerini alan cep telefonu cihazı kullanılarak temassız olarak gerçekleşiyor. Cepten cebe ve webden cebe para transferi uygulamamız var. Gerçek zamanlı mobil işlem SMS uyarılarına imkan sağlıyoruz. Kampanya ve promosyon/indirim kuponlarını mobil cihazlara aktarabiliyoruz. Mobil İşyeri uygulamamız ile işyerlerine mobil ödeme noktalarında, nakit kullanmadan işlem yapabilme imkanı veriyoruz.

YENİ DÖNEM NE GETİRECEK?
Kişisel olarak plastik kartlarımla duygusal bir bağım var. Ancak mobil ödeme sistemleri plastik kartlardan çok daha iyi. Cep telefonları her açıdan giderek çok daha iyi bir ödeme cihazı haline geliyor. Önümüzdeki dönemde tüketicilerin, cep telefonlarını plastik kartlardan daha fazla kullanacaklarını düşünüyoruz. Visa olarak gelecek 5-10 yılda plastik kartların giderek dijitalleşeceğini öngörüyoruz. Plastik kartlardaki çipleri cep telefonlarının içine yerleştirmeye devam edeceğiz. Şu anda çok sınırlı sayıda cep telefonunda bu çipleri kullanıyoruz. Ancak gelecekte sayı hızla artacak. ~

BANKACILIK

TEB’İN YILDIZ PROJESİ

2000 yılında gelişmekte olan ülkelerde “orta sınıf” olarak adlandırılan kesim, 250 milyon kişiydi. 2030 yılına gelindiğinde bu rakamın 1,2 milyarı bulacağı düşünülüyor. Benzer bir gelişme milyonerler kulübünde, yani üst gelir grubunda da var. Son yıllarda gelişmekte olan ülkelerdeki milyoner sayısı, gelişmiş ülkeleri geçmiş durumda. Örneğin bugün Çinli milyonerlerin sayısı İngiltere’dekilerden fazla. İşte bu tablo, özellikle gelişen ülkelerde, özel bankacılıkta olağanüstü fırsatlar sunuyor. Türkiye’de de bankalar, bu segmente yönelik ürün ve hizmetlerini hızla geliştiriyor. TEB, Türkiye’de özel bankacılığın öncülerinden. Bundan 2 yıl önce üst gelir grubuna yönelik hizmetlerini “yıldız bankacılık” adı altında yeniden yapılandıran banka, bu alanda 100 bin TL ve üzerinde varlığı bulunan müşterileri hedefliyor. TEB’de özel bankacılık, Cemal Kişmir’in yönetiminde. Kişmir, Türkiye’de 100 bin TL üzerinde varlığı olan yaklaşık 600 bin kişi bulunduğunu söylüyor. “Profesyonel yöneticilerin artışı ve genç nüfusun iş hayatında yükselmesiyle gelecek 5 yılda bu alanda hizmet verdiğimiz müşteri sayısının yüzde 25 oranında artmasını bekliyoruz “diyor. ~

SİGORTA

GENERALI, GLOBAL EKİBİNİ İSTANBUL’DA AĞIRLADI

Generali Sigorta, geçtiğimiz ay dünyanın çeşitli ülkelerinden 55 çalışanını Türkiye’de ağırladı. Grubun 2 yılda bir düzenlediği seminerlerden biri için İstanbul’a gelen ekip, 2 gün boyunca yangın sigortalarına yönelik kapsamlı bir teknik eğitim aldı. Generali’nin Türkiye operasyonun başında, daha önce Allianz ve Yapı Kredi Sigorta’da çeşitli görevlerde bulunan Mine Ayhan var. Seminerler öncesinde Türkiye ekibinin misafirlerine verdiği hoşgeldin yemeğinde kendisiyle konuşma imkanı buldum. 127 yıl gibi çok uzun bir süredir Türkiye’de olan Generali’nin, yeni döneme yönelik plan ve hedeflerini sordum. Değerlendirmelerinden bazı notlar şöyle:

AVRUPA’NIN 3’ÜNCÜ BÜYÜĞÜ
Generali, dünyada çok büyük bir sigorta grubu. İtalya’nın en büyük, Avrupa’nın 3’üncü büyük sigorta şirketi konumunda. Ancak hep söylendiği gibi dünyada çok büyük olmasına rağmen Türkiye’de üst sıralarda yer almıyor. Buna karşın Generali Sigorta, Türkiye’deki en eski sigorta şirketlerinden. Tam 127 yıldır burada. Türkiye’de en büyük hasarı ödeyen şirket de biziz. Biliyorsunuz 150 milyon dolarlık Bolu Tüneli hasarını Generali Sigorta ödemiştir. Bundan sonraki dönemde amacımız, şirketimizi Türkiye’de de üst sıralara taşımak olacak.

YENİ SATIN ALMA PLANI YOK
Geçtiğimiz dönemde Türkiye’de bir şirket satın alma planı vardı. Ancak krizden sonra bu plan rafa kalktı. Şu anda önümüzde bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma yok. Ekibimizi ve altyapımızı sağlamlaştırıyoruz. Mevcut kadrolarımızda düzenleme yapıyoruz. Önümüzdeki dönem için sürdürülebilir, kârlı bir büyüme hedefindeyiz. Özellikle yangın, sorumluluk, ferdi kaza sigortaları gibi alanlarda büyüme bekliyoruz. Çok cazip konut sigortası paketlerimiz var. Bu alanda sektördeki en geniş kapsamlı ürün bizde ve fiyatı da gerçekten çok uygun. Burada da büyüme hedefindeyiz. Ayrıca önümüzdeki dönem bankalarla işbirliklerimiz olacak.

TARIMDA POLİÇE SAYISI 1 MİLYONU AŞTI
Elementer sigortalarda poliçe sayısı, 2010 Ocak ayı itibarıyla 8,5 milyon adete ulaştı. Bu rakamın yarısını kaza ve trafik sigortaları oluşturuyor. Son dönemde kredi ve sorumluluk sigortalarında yükseliş var. Öne çıkan bir diğer branş ise tarım. Tarsim Genel Müdürü Bülent Bora, devlet destekli tarım sigortalarında, 2006 yılından bu yana çok mesafe kat edildiğini söylüyor. Bugün toplam poliçe sayısının 1 milyonu aştığına işaret eden yönetici, bu rakamın önümüzdeki dönemde hızla artmaya devam edeceğini söylüyor ve ekliyor: “Üreticinin tarım sigortalarına olan ilgisi, hedeflerimize paralel olarak her geçen yıl artıyor. Sistemin başlangıcından bu yana 18 milyon dekar açık alan, 10 bine yakın sera ve 300 bin süt sığırı sigortalandı. Üreticimize 200 milyon TL’ye yakın hasar ödendi.” Bu arada 1 milyonuncu poliçe için bir tören düzenlenmesi, çiftçiye poliçenin Tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından verilmesi planlanıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz