Anadolu’ya Otel Yağacak

Çok değil 5 yıl öncesinde dek sadece yabancıların ilgi gösterdiği şehir otelciliğinde yatırım fırtınası esiyor. İnşaat ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren işadamları ve şirketler, yeni otel pro...

1.03.2008 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Çok değil 5 yıl öncesinde dek sadece yabancıların ilgi gösterdiği şehir otelciliğinde yatırım fırtınası esiyor. İnşaat ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren işadamları ve şirketler, yeni otel projelerinde adeta birbirleriyle yarışıyor. Sadece, İstanbul’da 69, Ankara’da ise 19 yeni şehir oteli yapılması planlanıyor. Yatırımlar zamanında biterse, 2009’da Kayseri, Gaziantep, Şanlıurfa ve Eskişehir gibi Anadolu illeri Ibis, Novotel, Radison SAS, Dedeman gibi büyük zincirlerin işlettiği otellerle dolacak. Araştırmalar 3 büyük şehir ve 19 Anadolu şehrinde önümüzdeki yıllarda 274 yeni otel yapılacağını ortaya koyuyor.

Türkiye’nin önde gelen turizm gruplarından birinin genel müdürü, “Şehir otelleri yatırımında önemli bir gelişme var. Bu dikkatlerden kaçıyor. Akdeniz’de turizm yatırımlarına tekstil şirket ve inşaat gruplarının sahipleri öncülük etmişti. Şimdi aynı sektörlerden değişik gruplar bu kez Anadolu’nun dört bir yanına otel yatırımına yöneldiler” sözleriyle önemli bir gelişmeye dikkat çekiyordu. Ona göre, illerde canlanan iş hayatı, tekstil ve inşaat kökenli işadamlarını yeni bir sektör yaratmaya itiyordu.

Rakamlar da aynı mesajları veriyor. Trabzon’da 18, Bursa’da 16 yeni otel için yatırım izni alınmış durumda. Gaziantep ve Çanakkale gibi çok da turistik olmayan şehirlerde de büyük canlılık var. Anadolu’nun dört bir yanında yeni yatırımlar yükseliyor.

Şehir otelciliğindeki bu yükselişin ardında ise ekonomik canlılıkla artan iş seyahatleri ve bu bölgelerin turizm potansiyelinin keşfedilmesi yatıyor. Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın’a göre dünyada kültür turizmi, termal tedavi, trekking, spa ve dağ turizminin gelişmesi Anadolu şehirlerinin bu alandaki potansiyelini ortaya çıkardı.

Bu iki faktörün yanı sıra pek çok dinamik son yıllarda şehir otelciliğinin adeta roket gibi yükselmesine neden oldu. Ağaoğlu’ndan Limak’a, Çeçen Group’tan Taş Yapı ve Rönesans İnşaat’a kadar Türkiye’nin en önemli inşaat şirketleri şehir oteli yatırımlarına yönelmiş durumda.

Pagi Giyim, Özak Tekstil ve Eren Holding gibi eski tekstilcilerden de turizme yönelenler çok. Sadece onlar değil, dünyaca ünlü zincirler de başta İstanbul olmak üzere Anadolu’daki şehir ve iş oteli yatırımlarıyla yakından ilgileniyor. Mal sahipleriyle anlaşan ünlü zincirler, ardı ardına işletme hakkını satın alıyor.

Türkiye’de şehir otelciliği yatırımıyla yakından ilgilenen gruplardan biri de Amerikalı ünlü otel zinciri Hawthorn… Hyatt’ın kardeş grubu olan Hawthorn, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen diğer yabancı zincirler gibi büyük şehirlerdeki mal sahipleriyle görüşüyor. Türkiye’de iş otellerinin çok hızlı büyüyeceğini söyleyen Hawthorn Ortadoğu Afrika ve Türkiye Başkanı John Mavrak, Türkiye’deki otellerin büyük kısmının mal sahipleri tarafından işletilmesini ise eleştirmeden edemiyor. Bu durumu hatalı bulduğunu söyleyen Mavrak, “Hem yatırım yapıp hem de işletmek verimliliği azaltıyor” diyor.

Verimli çalışma için işbirliği kuranların sayısı da hiç azımsanacak gibi değil. Bugüne dek Four Seasons, Astay Yatırım ile bir işbirliğine gitti. Hilton Amplio Mövenpick ise Makyol’la birlikte hareket ediyor. Şehir otelciliği alanındaki diğer ikili işbirlikleri arasında ise  Marriott-Büyükhanlılar, Holiday Inn-Ali Bozatlı, Starwood- Serdar Bilgili, Doğuş Grubu- Hyatt ve Fransız Accor- Akfen var. Bu ikililer şehir otelciliğinde iddialı projeleri hayata geçiriyor.

Şehir otelciliği yatırımlarından İstanbul aslan payını alıyor.

İstanbul’a 69 Yeni Otel
Anadolu Otelciler Birliği’nin verilerine göre, inşa ve proje halindeki 437 yeni otelin 69’u İstanbul’da bulunuyor. Yaptığımız araştırma bu 69 otelin yatırım tutarının 2 milyar dolara yakın olduğunu ortaya koyuyor.

Limak International Hotels & Resorts Genel Koordinatörü Kaan Kavaloğlu, “Şu an İstanbul’un cazibe merkezine dönüşmesiyle yatırımcılar özellikle gayrimenkul ve otel yatırımlarına ağırlık verdiler. Özellikle son 5 yıl içerisinde Ankara ve İstanbul’daki şehir oteli yatırımları çok ciddi artış trendi gösterdi” diyor.

İstanbul’un 2010 Avrupa kültür başkenti seçilmesi ve turist sayısının 10 milyona çıkması yatırımcıların sayısını artırıyor. İstanbul’daki yeni yatırımlar İstanbul Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı, İkitelli ve Beylikdüzü bölgelerinde yapılıyor. Havalimanı ve çevresinin gelecekte bir kongre merkezine dönüşebileceği konuşuluyor. Beylikdüzü’nde ise 1’i Yakuplu, 1’i Beykent’te olmak üzere 2 otelin inşaatına başlanmış durumda.

Anadolu yakasında ise Pendik, Kartal ve Gebze şehir otellerinin en gözde yatırım bölgeleri. Pendik’te 5, Maltepe’de 2 otel projesi var. İkitelli’de tekstilciler de otelci olma yolunda hızla ilerliyor. Pagi Giyim, Özak Tekstil ve Macro Ayakkabıcılık’ın bu bölgede 5 yıldızlı 3 büyük yeni şehir oteli yatırımı devam ediyor.

Yatırımcının İstanbul Tutkusu
Yatırımcıların İstanbul’un her bölgesine ilgisi sürüyor. Önümüzdeki günlerde Han Yapı, Nuh Çimento, İstanbul’da otel ve konut projelerine başlamayı düşünüyor. Kimi yatırımcılar “exclusive” ve “ultra lüks” işlerle diğer projelere fark atmayı en baştan aklına koymuş durumda.

Örneğin Hattat’ın Maslak’taki Diamond of İstanbul projesi tamamlandığında, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek oteli olacak. İstanbul Maslak’ta devam eden projenin 150 milyon dolara mal olması planlanıyor. 7 yıldızlı otelin yanı sıra alışveriş merkezleri ve rezidanslar da olacak. Projenin 2010’da bitmesi planlanıyor.

Dünyanın en lüks ve pahalı otellerinden W, Avrupa’daki ilk otelini yine İstanbul’da Beşiktaş Akaretler’de açmaya hazırlanıyor. W Otel’in Türkiye’deki iş ortağı ise Serdar Bilgili’nin şirketi. Dünyanın en ünlü otel zincirlerinden Four Seasons da, İstanbul’daki ikinci şehir otelini Mesut Toprak’ın sahibi olduğu Astay Yatırım’la Mayıs ayında Beşiktaş’ta hizmete sokacak.

Sheraton, yıllar sonra Maslak oteliyle İstanbul’a geri döndü. Son yılların gözde zincirlerinden Rixos da, İstanbul Mecidiyeköy’de yeni şehir oteli açma arayışında… Ankara’da 19, İzmir’de ise 8 yeni otel için yatırım belgesi alınmış durumda.

Anadolu’ya Yayılma Planı
Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve yabancı 15 grubun Anadolu illerine yönelik ilgisinin yüksek düzeyde olduğu görülüyor. Ramada İstanbul Old City Genel Müdürü Mustafa Bol, “Bugün İstanbul'da yoğunlaşan uluslararası marka ve yatırımlar yakın gelecekte Türkiye geneline yayılacak” diyor. Bol’a göre, kesinlikle 10 yıl sonra uluslararası zincirlerin Türkiye’de sahip olacakları otel ve oda sayısı bugünkünden en 10 kat daha fazla olacak.

Anadolu’ya yayılmak isteyen yerli gruplar da yabancı zincirler gibi işletmecilik yaparak büyüme formülünü seçiyor. Accor, Amplio, Dedeman, Divan, Residor, Rixos, Marmara gibi bazı zincirler Anadolu’ya yayılmak konusunda çok istekli. Anadolu’da Garden Inn ve Hampton markalarıyla büyümeyi hedefleyen Hilton da bu alandaki önemli oyunculardan.

Grupların ilgisini de Anadolu Otelciler Birliği’nin rakamlarından görmek mümkün. Buna göre Ankara’da 23, Trabzon’da 18, Bursa’da ve Çanakkale’de 16’şar yeni otel için izin alınmış durumda. Bu illeri 11 otelle Balıkesir, 9 otelle Gaziantep takip ediyor. Nevşehir, Kapadokya nedeniyle turistik bir bölge ve orada da 9 yeni otel açılacak. Artvin’de de 9 yeni otel için izin alınmış durumda.

Anadolu Otelciler Birliği’nin verilerine göre Afyon, Edirne, Erzurum, Kars, Konya ve Şanlıurfa’da 6’şar yeni otel projesi gündemde. Kısacası yerli yabancı çok sayıda otel zincirinin hedefinde Türkiye’nin anahtar şehirlerinde olmak var. 2008’in yeni şehir oteli projelerini araştırdık. Hangi zincirinin nerelere yatırım yapacağını, projelerin büyüklüğünü ortaya koyduk.

Anadolu’nun En Şanslı İlleri
Şehir otellerinin gelişmesi, Türkiye ekonomisiyle doğru orantılı olarak ilerliyor. Ekonomik bakımdan gelişmiş illerde şehir otellerinin yoğunluk kazandığı görülüyor. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, “Dünyada turizmin itici gücü olan yeni trendleri sektör olarak izliyoruz. Kültür, termal, trekking, spa, doğa ve dağ turizmi gibi yeni kavramlar gelişti ve potansiyellerin bulunduğu şehirler ve destinasyonlarla özdeşleşti” diyor.

Seçim Aydın,  önümüzdeki yıllarda 3 büyük il ve 19 Anadolu ilinde, toplam 274 adet yeni otel yapılacağını söylüyor.

Aydın, yatırımların yönünün Antalya’dan İstanbul ve Anadolu’ya doğru döndüğüne dikkat çekiyor ve ekliyor: “Yeni yatırımlar İstanbul ve Anadolu’ya kayıyor. Ocak-mayıs 2007 döneminde komple yeni turizm yatırımı olarak 550 milyon YTL’lik 48 proje teşvik belgesi almış durumda. Yatırımlar Antalya’da azalırken, İstanbul ve Anadolu’da artış gösteriyor. Anadolu’da özellikle 3-4 yıldızlılara ilgi var. En çok yatırım ise Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa ve Diyarbakır’a olacak” diyor.  

Kayseri ve Gaziantep’te Akfen, toplam 35 milyon dolarlık yatırımla, 2009’da Ibis ve Novotel’i hizmete açmayı planlıyor. Ayrıca, Trabzon’da da Novotel projesi bulunuyor. Ayrıca, Gaziantep’te Divan ve Rönesans inşaatın da otel yatırımları gelecek yıl açılacak. Rönesans İnşaat’ın yaptığı Zeugma 5 yıldızlı şehir otelinin 60 milyon dolara bitmesi planlanıyor. Divan’ın ise Özkeleş grubuyla hayata geçirdiği 5 yıldızlı otelinin yatırım maliyeti 15 milyon dolar seviyesinde. Şanlıurfa Hilton’un ise 2009'da hizmete girmesi planlanıyor. Otelin Balıklı Göl'ün yanında olacağını belirtiliyor. Hızla yayılan yerel perakende zinciri Kiler’in de Afyon da otel projesi bulunuyor.

Şehir Otelciliğinin Cazip Hale Getiren 4 Gelişme
Timur Bayındır/ Turob Başkanı

1. İş Seyahatlerinin Artış Trendi
Yapılan istatistiklere göre, iş seyahatleri toplam seyahatlerin içinde ciddi bir orana ulaştı. İş seyahatleri arttıkça, şehir turizmine olan talep de artıyor. Hava yolları uçuşlarındaki indirimler ve yeni destinasyonlara ulaşım olanağı sağlayan uçuş bağlantıları “şehir turizmi”ne olan ilginin artmasında önemli rol oynuyor.

2. 2008’de Yoğun Kongre Trafiği
Örneğin, İstanbul otellerinde konaklayan misafirlerimizin yarıya yakını iş amaçlı geliyor. Son yıllarda uluslararası başarılı organizasyonlara, kongrelere ve toplantılara ev sahipliği yapan İstanbul’da, özellikle bu yıl mart ayından ekim sonuna kadar çok önemli uluslararası kongreler ve zirveler gerçekleşecek.

Murat Dedeman/TTYD Başkanı

3. İstanbul’un Başarılı Grafiği
İstanbul’da gelen yabancı turist sayısının 2010 yılında 10 milyonu aşacağını tahmin ediyoruz. 2010 Kültür Başkenti olan İstanbul, bu çıkış döneminde yatak fiyatlarını da artırmayı başardı. Son iki yıl içinde İstanbul’da 5 bin yeni yatak için teşvik belgesi alındı.

4. Yatak Fiyatlarındaki  Yükseliş
Abartılı olmayan ve talebe paralel giden yatak arzındaki artışlar nitelik ve nicelik açısından gelişmeyi beraberinde getiriyor. İstanbul bir yandan turist artışı yaşarken, diğer yandan fiyatlarını arttırmakta, hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetinde de düzeyini yükseltmekte.

İstanbul’da Hangi Bölgede Kim Yatırım Yapıyor?
Nişantaşı’nda İddialı Bir Otel Daha

Nişantaşı
The Sofa Oteli’nin ardından lüks bir otel daha açılacak. Bu yıl içinde tarihi Maçka Palas binası içinde Park Hyatt İstanbul’u açacaklarını söyleyen Doğuş Turizm Grubu Şirketleri Başkanı Doğan Günay, “2008 baharında tamamlanacak Park Hyatt, İstanbul’un yeni konfor, zarafet ve ayrıcalık mekanı olacak” diyor. Doğuş Turizm Grubu’nun halihazırda 6 oteli bulunuyor. 

Beşiktaş ve Levent 
Serdar Bilgili, bu yıl Beşiktaş Akaretler’de Starwood zincirinin butik otel markası W’yu açacak. Avrupa’da ilk kez İstanbul’da açılacak olan W, Starwood zincirinin en pahalı markası. Mövenpick markasıyla şehir otelciliğine giren Saffet Çebi’nin Makyol Grubu, Etiler Akatlar’da şehir oteli projesi üzerinde çalışıyor.

Taksim – Mecidiyeköy
Ciner Grubu, Beyoğlu’ndaki 5 yıldızlı İstanbul Park Otelleri’nden sonra yine aynı bölgede yeni şehir oteli açmayı planlıyor. The Marmara Otelleri ise son olarak Mecidiyeköy’de Conti Oteli devraldı. Zey Port Projesi’nin sahibi Rönesans İnşaat da Mecidiyeköy’de 40 milyon dolara 5 yıldızlı bir şehir oteli açmaya hazırlanıyor. Polat İnşaat’ın İstanbul’daki yeni oteli ise Kasımpaşa’da olacak. Çeçen Group bünyesindeki İçtaş İnşaat, İstanbul Bomonti Otel’u hayata geçirecek.

Havaalanı Bölgesi
Halkalı, İkitelli, Ataköy de çok sayıda yeni proje bulunuyor. Ali Bozatlı, geçen yıl Mahmutbey’de açtığı Holdiay Inn İstanbul Airport North Otel’den sonra, şimdi de havalimanı bölgesinde ikinci bir otel için hazırlık yapıyor. Net Holding de İstanbul’da şehir oteli yapmak için havalimanı bölgesinde yer arıyor. Ayrıca Eren Holding, Pagi Giyim ve Özak Tekstil’in İkitelli bölgesinde önemli otel projeleri dikkat çekiyor.

Beylikdüzü-Büyükçekmece
Beylikdüzü’ndeki Akfen Grubu’nun İbis Otel yatırımının 2009’da tamamlanması planlanıyor. Beykent Üniversitesi’nin Beylikdüzü’nde Avalon Otel adlı bir projesi var. Keleşoğlu Group’un da bölgede 100 milyon dolarlık yaşam ve alışveriş projesi bulunuyor. 2009’da tamamlanacak proje kapsamında 4 katlı alışveriş merkezi, 13 katlı konut ve 13 katlı otel yapılması planlanıyor. Büyükçekmece’de otel yatırımı yapanlardan biri de Yapı Endüstrisi. 5 yıldızlı otel ağırlıklı olarak golf turizmine hizmet verecek. Dedeman’da 2008’in nisan ayında Büyükçekmece’deki otelini açacak.

Anadolu Yakası
Anadolu yakasında Ağaoğlu, Cevahir, Dedaman, Taş Yapı, Divan gibi yerli ve yabancı pek çok zincirinin yatırımları bulunuyor. Anadolu yakasında 2 oteli bulunan Ağaoğlu, Ümraniye’de 100 milyon dolarlık yatırımlı ve 2008 yılında açılması planlanan 500 yataklı bir kongre otelini hayata geçiriyor. Ağaoğlu’nun Ataşehir ve Çamlıca’da 2009 yılında açılması planlanan iki otel projesi bulunuyor. The Green Park ise Pendik’te dördüncü otelini açmaya hazırlanıyor. Ayrıca, bu bölgede, Şahsuvaroğlu, Aygün ve Tahincioğlu gruplarının da projeleri var.

Zeytinburnu
Burada 3 milyar dolarlık Sea Port Projesi yürütülüyor. Rönesans İnşaat ve Koçhan Danışmanlık tarafından yürütülen Sea Port Projesi 3 milyar dolara mal olacak. Proje kapsamında 3, 4 ve 5 yıldızlı toplam 4 bin yataklı üç otel yapılması planlanıyor. 

Ayçe Tarcan Aksakal
aaksakal@capital.com.tr

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz