Büyük değişim

Otelcilik, son yılların en gözde yatırım alanlarından biri. Bu alana son 3 yılda ciddi yatırımlar yapıldı.

1.06.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Büyük değişim

Bu yatırımlar, "Türkiye'nin yatak kralları" ve "Yatak kapasitesinde en hızlılar" sıralamalarını da değiştirdi. Türkiye'nin yatak kralları sıralamasında 2008'de, Joy Group, TUI, Dedeman Holding, ilk 3'ü paylaşmıştı. Joy Group'un iflası ve yeni yatırımlar zirveyi değiştirdi. Bu yıl ilk 3'e TUI, Hilton Worldwide ve Crystal Hotels yerleşti. Son 3 yılda yatak kapasitesini en hızlı artıran grup ise Hilton Worldwide oldu. Bu grubu Güral Şirketler Grubu ve Kütahya Grubu izledi.

DÜNYA SEYAHAT PAZARININ
en hızlı büyüyen ülkelerinden biri de Türkiye. Son yıllarda yaptığı ataklarla yatak sayısını hızla artıran Türkiye'de belgeli olarak çalışan yatak sayısı 1 milyona ulaştı. Bu rakama belediye belgelileri de eklediğimizde rakam 1 milyon 300 bine ulaşıyor. 2006'da bu rakam 530 bin, 2008'de 785 bin seviyesindeydi. Devam eden yatırımlarla Türkiye'nin yatak kapasitesinin 2015'e kadar 1,5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye'nin turizmde yakaladığı bu müthiş ivmenin arkasında ise sektörün güçlü oyuncuları var. Bunlardan biri de Hilton Worldwide... Son 3 yılda Türkiye'de yatak kapasitesini hızlı bir şekilde artıran grup, 2008'de Türkiye'de işlettiği 8 otel varken 2011 sonuna kadar bu rakamı 26'ya çıkarma hedefinde. Grup yatak kapasitesini de 5 bin 214'ten 11 bin 782'ye çıkarma peşinde. Şu anda 11 oteli bulunan grup, yıl sonuna kadar 15 oteli daha devreye alacağını açıklıyor. Yatak kapasitesindeki yüzde 126'lık büyüme hızıyla Hilton Worldwide'ı, İsmet ve Nafi Güral takip ediyor. Güral Şirketler Grubu yüzde 125 ve Kütahya Grubu yüzde 123'lük büyüme hızlarıyla dikkat çekiyor.Ayrıca iflas eden turizm devi Joy Grubu'nun otellerini alan Avrupa'nın dev tur operatörü TUI de listede. Hamdi Akın, turizmdeki istikrarını sürdürüyor, yatak kapasitesini hızla artırıyor. Akın'ın başkanlığındaki Akfen Grubu, en hızlı 4'üncü yatırımcı. Kilit Grubu, Aygün Grubu, Rixos, Aska ve Anemon Grubu da "En hızlı turizmciler" listesine ilk 10'dan girmeyi başardı.

Yatak sayısında en büyük 40 yatırımcıyı görmek için görsele tıklayın

İLK 3'TE İKİ GÜRAL
İsmet ve Nafi Güral, Türkiye'nin önemli sanayicileri arasında yer alıyor. Çocuklarıyla birlikte farklı gruplarda iş yaşamlarını sürdüren iki kardeş, son dönemde turizm yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Sahip oldukları yatak kapasitesini hızla artıran kardeşler, Türkiye'nin en hızlı ikinci ve üçüncü grubu olarak listemizin de zirvesine yerleşti. Güral Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Harika Güral, 2008 yılında 1 tesisleri varken son 3 yılda kriz sonrasını düşünerek hareket ettiklerini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Son üç yıl, dünyanın ekonomik krizle boğuştuğu, yatırımcı için kritik yıllardı. Fakat biz kriz sonrasını hedefleyerek kriz sırasında da yeni tesis yatırımını sürdürdük. 110 milyon TL yatırımla Antalya'da bin 166 yataklı tesisi hizmete açtık. İstanbul'da otel arazisi araştırması yapıyoruz. Ayrıca yurtdışında Güral markası ile turizm tesisi işletmeciliği düşünüyoruz. 2015 hedeflerimizde işletmecilik faaliyetlerine öncelik vererek Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya pazarlarına odaklanmak var. Güral Sapanca, Güral Harlek ve 2011 sonbaharında devreye alınacak olan Güral Afyon'la birlikte yatak kapasitesini bin 810'a çıkaran Kütahya Grubu da en hızlı 3'üncü yatırımcı.~
 Kütahya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Hediye Güral Gür, 2008'de girdikleri turizm sektöründe hedeflerinin hızlı büyümek olduğunu ifade ediyor. Gür, 2015 ve sonrasına ilişkin yatırım planlarını şöyle açıklıyor: "2012'de Samsun'da inşaatına başlayacağımız 600 yataklı bir resort, şehir ve kongre konseptli otelimiz var. İstanbul'da otel için arazi arıyoruz. Yalova'da termal otel yapacağız. 2 yılda bir yeni yatırımı devreye alacağız. Yatırımda önceliğimiz turizm. 5 yılda 3 bin 500 yatak kapasitesine ulaşacağız."

Yatak kapasitesinde en hızlı 20'yi görmek için görsele tıklayın

AKFEN VE TUI HIZ KESMEDİ
Çok değil 5 yıl öncesine kadar turizmde 2 tesisi ve 204 yatağı olan Akfen Holding'in patronu Hamdi Akın, bugün 13 tesis ve 4 bin 458 yatağa sahip. Üstelik bu rakamlar, sadece Türkiye'deki otellerine ait. Akfen GYO ve Accor Grubu'nun stratejik ortaklığı giderek büyüyor. Otel yatırımlarının grup için bir misyon gibi olduğunu belirten Akfen GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süha Güçsav, "Önümüzde adeta bir puzzle var ve biz bu puzzle'ı tamamlamak istiyoruz" diyor. Grubun biri KKTC'de olmak üzere faal 10 oteli bulunuyor. 2011 sonuna kadar Türkiye'de 3, Rusya'da 2 otelin yatırımının tamamlanması planlanıyor. Güçsav, son 3 yılda turizm yatırımlarının nasıl seyrettiğini şöyle aktarıyor: "Büyüme potansiyeli yüksek olan şehir oteli pazarındaki konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda son üç yılda Eskişehir, Trabzon, Kayseri, Gaziantep, Bursa, İzmir, Adana gibi Anadolu şehirlerinde ve İstanbul'un farklı bölgelerinde yeni şehir oteli yatırımlarımız oldu. Rusya'da da Samara ve Yaroslavl şehirlerindeki yatırımlarımız tamamlanmak üzere olup Kaliningrad ve Moskova Ibis Oteller de mevcut projelerimiz arasında. Türkiye ve Rusya'ya yaklaşık 90 milyon Euro yatırım yaptık. 2015 yılına kadar Türkiye ve Rusya yatırımlarımızın devam ederek tesis sayımızın 22 olmasını planlanıyoruz." Yatak kapasitesini hızlı artıran 5'inci grup ise aynı zamanda Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük yatak kapasitesine sahip grubu olan TUI. Grubun Avrupa'da 261 otelinde 170 bin yatak kapasitesi var. Grup, Joy Grubu'nun tesislerini aldı. Böylece yatak kapasitesini 2 katına çıkardı. TUI Türkiye İş Geliştirme Müdürü Çiğdem Dinç, yatırımlarının süreceğini açıklıyor.

SATIN ALARAK BÜYÜDÜLER
Yatak kapasitesini hızlı artıranlar arasında 6'ncı ve 7'nci sıraya yerleşen iki grubun büyümesinde satın alma ve devirler etkili oldu. Antalya'nın başarılı gruplarından Kilit Şirketler Grubu, 2008'de 4 Crystal otelinde 5 bin 600 yatak kapasitesine sahipti. Bu rakamı 2011'de 9 tesise ve 11 bin yatağa taşıdılar. Crystal Otelleri CEO'su Umman Çetin-baş, son 3 yılda 80 milyon Euro yatırım yaparak aldıkları ve uzun dönemli kiraladıkları tesislerin yatak kapasitelerini de artırdıklarını belirtiyor. Çetinbaş, 2012'de Belek'te inşaatı süren 2 bin 200 yataklı oteli açacaklarını açıklarken 2015 hedeflerinin en az 15 bin yatağa ulaşmak olduğunu söylüyor. Antalya'nın pek çok bölgesinde otelleri olan Aska Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Aslan ise yatak kapasitesini son 3 yılda yüzde 92 oranında artırdı. Aslan, son 3 yılda neler yaptıklarını şöyle anlatıyor: "İşletmesini yaptığımız 1 otelimizi sözleşmenin sona ermesi nedeniyle 2008 sonunda bıraktık. 2009'da 2 adet 5 yıldızlı otelin işletmesini ve 1 adet 5 yıldızlı otelin mülkiyetini aldık. 2009 yılında tesis sayımız 7' ye çıktı. 2010 yılında 1 adet 5 yıldızlı tesisin işletmesini alarak tesis sayımızı 8'e çıkardık. 35 milyon TL yatırım yaptık." Satın alma ve kiralamalarla yoluna devam eden Aslan, 2015'e kadar yatak kapasitesini yeni bölgelerde en az yüzde 50 daha artırma peşinde.~

ANADOLU'YA YAKIN TAKİP
Son yıllarda uluslararası markaların her geçen gün Türkiye pazarında daha fazla yer alma çabası, büyük şehirlerde yer alan kiralama ve franchise modelli işletme şekillerinin Anadolu'da da yayılmasına neden oldu. Mevcut otellerin renove edilmesi, arsa sahiplerinin otel yatırımlarına daha sıcak bakması ve alternatifi bol uygun koşullu finansman tedariki Anadolu'da otelcilik anlayışını geliştiriyor. Türkiye'nin yatak kapasitesini hızlı artıran grupları, son 3 yılda Anadolu'ya özel önem verdi. Örneğin Anemon Otelleri, batıdan doğuya doğru genişlemeye başladı. Koç Holding de Divan Otelleri ile Anadolu'da oldukça etkindi. Divan Grubu, Oteller, Restoranlar ve Ziyafet Birimleri Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Gün, son 3 yılda işletmeci olarak Divan İstanbul Asia, Divan Çorlu ve Divan Çukurhan otelleriyle aktif rol aldıklarını söylüyor. Gün, mal sahibi oldukları ve yıkıp yeniden inşa ettikleri Divan İstanbul'u 2011 içinde yeniden açacaklarını belirtiyor. Ayrıca "2011 sonunda açılacak olan 3 otel ile birlikte toplam 10 otel operasyonda olacak. Şu an itibariyle faaliyette olan 7 otele ilave olarak re-nove edilen Divan Elmadağ, inşa edilen Divan Bursa ve Divan Erbil eklenecek" diyor. Gün, 2015 yılına kadar yatak kapasitelerini bin 500'ün üzerinde çıkarmayı planladıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Anadolu'da nüfusu 1,5 milyonun üzerinde ve bünyesinde en büyük ilk 500 sanayi kuruluşunu barındıran potansiyel şehirlerde iş oteli konseptiyle büyümeyi hedefliyoruz. Özellikle 4 yıldızlı otel stokunun eksikliğinin hissedilmeye başlanmasıyla potansiyel Anadolu şehirlerinde birçok yeni otel yatırımının gerçekleşeceğini öngörüyoruz."

İDDİALI HEDEFLER
Yatak kapasitesini hızlı artıran grupların gelecek hedefleri de oldukça iddialı. Örneğin bugün Delphin Otelleri zincirindeki 5 bin 130 yatak kapasitesine sahip olan Cömertoğlu Grubu, 2012'de Antalya'da açacağı Delphin Imperial adlı oteliyle 7 bin yatağa çıkmayı garantilemiş durumda. Delphin Hotels & Resorts Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Cömertoğlu, 2015'e kadar da yatırımlarına devam edeceklerini söylüyor. Cömertoğlu, "Öncelikli hedefimizde İstanbul var. Şehir otelciliğinde ilk yatırımımızı ciddi bir kapasiteyle İstanbul'da yapmayı planlıyoruz. Yatırım araştırmalarımız Ege ve Akdeniz'de de sürüyor" diyor. Son 3 yıldaki yatırımlarına 60 milyon dolar aktaran Kaya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burak Kaya ise 2015 yılına kadar tesis sayısını 15'e çıkarma niyetinde. Kaya yatırım planını şöyle açıklıyor: "Son 3 yıldaki yatırımlarla beraber grubumuz portföyünde şehir, sahil, kayak, termal ve kongre turizmine hitap eden tesisleri barındırır hale geldik. Türkiye'de tesis sayımızı 9'a çıkardık. 2015'e kadar 6 otel daha yapacağız." Yatırımlarına İstanbul'da şehir otelciliği alanında devam eden Özbek Turizm de İstanbul'da genişlemeye kararlı. Point Hotel Barbaros Genel Koordinatörü Gökhan Özbek, "Yatak kapasitesindeki yetersizlik, özellikle uluslararası kongrelerin olduğu dönemlerde İstanbul'daki eksikliğini gösteriyor. 2011 yılı sonuna kadar Point Hotel Taksim'e yatak ilavemiz olacak. Yine İstanbul'da 250 odalık bir kongre oteli açmayı planlıyoruz" diye planlarını açıklıyor. ETS Group yetkilileri ise 2015'e kadar Bodrum'da ön tahsisi alınan ve yatırım planlaması yapılan araziye otel yapacaklarını ve İstanbul'da şehir oteli için arazi aradıklarını belirtiyorlar.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz