Dünya teknoloji devi Ericcson, mobil iletişimde devrim yapacak yeni ürünler üzerine yoğunlaşmış durumda. Şirketin CEO’su Carl Henric Svanberg, “3G teknolojisi sayesinde, mobil TV’den IP telefona ka...
Dünya teknoloji devi Ericcson, mobil iletişimde devrim yapacak yeni ürünler üzerine yoğunlaşmış durumda. Şirketin CEO’su Carl Henric Svanberg, “3G teknolojisi sayesinde, mobil TV’den IP telefona kadar her alanda müthiş değişimler ortaya çıkacak. Ericcson ise bunu IMS adını verdiği ürünle sağlayacak” diye konuşuyor. GSM şirketleri, IMS platformu sayesinde, bas-konuş’tan anlık mesajlaşmaya, ses ve video uygulamalarından, internet tabanlı pek çok hizmeti abonelerine kaliteli bir şekilde sunabilecekler.
Bir cep telefonu ile neler yapabilirsiniz? Örneğin, bundan birkaç yıl öncesine kadar e-mailleriniz kontrol edebileceğinizi ya da en sevdiğiniz film müziğini dinleyebileceğinizi düşünür müydünüz? Peki ya cep telefonundan televizyon izleyebileceğiniz hiç aklınıza gelir miydi? Artık bunların hepsi mümkün. Üstelik mobil iletişimde 3. kuşak standartlar (3G) yaygınlaştıkça, çok daha fazlasını yapabiliyor olacağız.
Telekom pazarında rekabet bugün belli başlı iki alanda kızışmış durumda. Bu alanlardan biri mobil uygulamalar, diğeri ise son dönemin yükselen teknolojilerinden biri olan “voip”. yani internet tabanlı ses hizmetleri. Tüm dünyada operatörler, bu iki alandaki rekabette öne geçebilmek, gelirlerini ve pazar paylarını artırabilmek için altyapılarına yatırım yapıyorlar. Yeni uygulamalar hem operatörler hem de kullanıcılar için büyük fırsatlar sunuyor.
Dünyanın önde gelen telekomünikasyon altyapısı şirketlerinden Ericsson, geçtiğimiz ay İsveç’in Stockholm kentinde yaptığı değerlendirme toplantısında, bu gelişmeleri ortaya koydu, yarına ışık tuttu. Şirket yöneticilerinin iki gün süren sunumlarında, telekomünikasyon endüstrisinde son trendler ortaya kondu. Digital olarak biz de bu toplantılara katıldık ve Ericsson’ın analizlerini sizler için derledik. İşte global telekomünikasyon pazarında öne çıkan yeni teknolojiler ve gelecek döneme damgasını vuracak yeni uygulamalar:
En “in” konu “IMS”
Ericsson’ın analizlerine göre, global telekomünikasyon endüstrisinin en “in” konularından biri IMS. Telefon ile tüm multimedya iletişim hizmetlerini bir araya getiren bu yeni standarda yapılan yatırımlar her geçen gün artıyor. Ericsson, tüm dünyada bugüne kadar 27 IMS altyapısı projesi gerçekleştirmiş durumda. TeliaSonera, Telefonica ve TIM gibi global pazarın dev oyuncuları bu yıl sonuna kadar IMS tabanlı servislerini pazara sunmayı planlıyorlar.
IMS platformu bas-konuş’tan, anlık mesajlaşmaya, ses ve video uygulamalarından, internet tabanlı pek çok servise olanak sağlıyor. Önümüzdeki dönem, IMS altyapısına yatırım yapan şirketler, bütün bu uygulamaları kullanıcılarına sunabiliyor olacaklar. IMS, operatörlere katma değerli bu servisleri sunma konusunda müthiş bir hız da kazandırıyor olacak.
Mobil TV ses getirecek
Son dönemde gerek operatörleri, gerek kullanıcıları en çok heyecanlandıran uygulama “mobil TV” oldu. Hali hazırda bazı AB ülkeleri, ABD, Japonya ve Kore’de uygulamaları görülen ve cep telefonundan televizyon izleme imkanı veren “mobil TV” son dönemin yükselen konularından bir diğeri. Bugün dünyada bu uygulamayı hayata geçirmek isteyen pek çok operatör, yayıncı şirketlerle işbirliği yapıyor. Araştırmalar, tüm dünyada 2010 yılına kadar mobil TV kullanıcılarının 124.8 milyonu bulacağını gösteriyor.
Yenilikleri kullanıcı tetikliyor
Telekomünikasyon endüstrisinde yeni nesil teknolojilere yapılan yatırımların artması, büyük ölçüde kullanıcıdan gelen taleplere bağlanıyor. Ericsson’ın “Consumer Labs” adını verdiği ve telekom abonelerinin tercihlerini incelediği laboratuarlarında yapılan araştırmalar, bu konuda çok önemli bulgulara dikkat çekiyor.
Örneğin, Ericsson Consumer Labs tarafından gerçekleştirilen ve mobil kullanıcılar arasında yapılan bir araştırmaya göre, 2004 yılında özellikle genç ve yenliklere erken adapte olan kullanıcılar segmentinde, mobil hizmetlere olan ilginin önemli ölçüde arttığı görülüyor. Global pazarda genç mobil telefon abonelerinin yaklaşık yarısının en çok tercih ettiği mobil servisler, e-mail, video telefon, multimedya, mesajlaşma ve müzik indirmek olduğu görülüyor. Ericsson yetkilileri genç kullanıcı segmentinde, mobil servislere ilginin giderek daha da artacağına dikkat çekiyorlar. Bu da telekom operatörleri için yeni nesil teknolojilere yatırımın giderek daha da kaçınılmaz hale geldiğini gösteriyor.
GELECEK MOBİLİTE VE GENİŞBANT INTERNET ÜZERİNE KURULUYOR
2 MİLYAR MOBİL KULLANICI Mevcut pazar payımız ve büyüklüğümüz itibariyle, telekomünikasyon endüstrisindeki güçlü konumumuzu bundan sonra da sürdüreceğiz. Telekomünikasyon endüstrisi bugün artık gerçek bir kitle pazarına hitap ediyor. Bu pazar da hızla büyüyor. Çok kısa süre içerisinde mobil kullanıcıların sayısı 2 milyara ulaşacak. Büyümenin en önemli nedeni, iletişimin temel bir ihtiyaç olmasından ve mobil teknolojilerin söz konusu ihtiyacı diğer tüm teknolojilerden daha iyi karşılayabiliyor olmasından kaynaklanıyor. Endüstrinin her kademesinde iletişim, sürekli etkinlik ve ölçek ekonomisini yakalamak için kaçınılmaz bir ihtiyaç haline gelmiş durumda.
YENİ YATIRIMLAR Son yıllarda telekom operatörleri yeni teknolojilere daha fazla yatırım yapar hale geldiler. Altyapılarına yaptıkları bu yatırımlar sayesinde işlerini giderek geliştiriyorlar. 2005 yılının ilk çeyreğinde, Ericsson’ın satışlarının yüzde 17 oranında artması, tamamen operatörlerin yaptığı bu yatırımların yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Operatörlerin yaptıkları yeni yatırımlar, pazar payımıza ve müşterilerimizle gerçekleştirdiğimiz işbirliklerine de yansıyor.
ÖNE ÇIKAN KONULAR Yeni dönemin en çok öne çıkan konularının başında 3G geliyor. Bugün tüm dünyada 3G standartlarına geçiş yaygınlaşmış durumda. Çok hızlı iletişime olanak sağlayan WCDMA tarafında müthiş bir ivme yakalandı. Diğer yandan GSM tarafında da hala çok önemli fırsatlar var. Öyle ki sadece 2004 yılı içerisinde toplam satışlarımızın yüzde 40’ını GSM altyapısına yönelik teknolojiler oluşturdu.
GELECEK TEKNOLOJİLERİ Ericsson’ın belli başlı 3 değeri var. Bunlardan bir tanesi uçtan uca hizmet veren bir teknoloji lideri olmak. İkincisi ise global bir oyuncu olabilmek. Ericsson bugün 130 yıllık tecrübesiyle 140 ülkede faaliyet gösteriyor. Bu da bize güçlü bir rekabet avantajı sağlıyor. Üçüncüsü de operasyonal mükemmellik. Bu anlamda operasyonumuzun her aşamasında açıklık ve kolaylık felsefesini benimsiyoruz. Yeni döneme mobil ve genişbant internet uygulamaları damgasını vuracak. Biz de şirketimizin geleceğini bu doğrultuda şekillendirmeye çalışıyoruz.
HANDE D. SÜZER
hdemirel@capital.com.tr
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?