Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Uyar, işletme bankacılığı içinde turizm sektörüne büyük önem verdiklerini söylüyor. 100’den fazla otele, 400 milyon dolarlık finansman sağlayarak bunu ortay...
Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Uyar, işletme bankacılığı içinde turizm sektörüne büyük önem verdiklerini söylüyor. 100’den fazla otele, 400 milyon dolarlık finansman sağlayarak bunu ortaya koyduklarına dikkat çekiyor. Ardından da “Şu anda sektöre hizmet veren ilk 3 banka arasındayız. Hedefimiz, sektöre ayırdığımız 1 milyar dolarlık kaynakla birinci olmak” diye konuşuyor.
Denizbank için turizm, öncelikli sektörlerden biri. Kurumsal müşterilerini ihtiyaçlarına göre segmente eden bankanın ticari Bankacılık Grubu yoğun olarak turizme hizmet veriyor.
Bu sektöre hizmet vermeye başladığı 2003 yılından beri 400 milyon dolar kredi limiti tahsis etti. Bunun 300 milyon doları aşan kısmı kullanıldı.
Sektöre bu yıl 1 milyar dolar kredi kaynağı ayrılmış durumda. Bu kaynağın 1-1,5 yıl içinde kullanılacağı düşünülüyor. Hedef gerçekleştiği takdirde, sektöre hizmet veren bankalar arasında ilk 3’te olan banka, birincilik koltuğuna oturmayı planlıyor.
Denizbank Ticari Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Uyar, “Turizm, Türkiye için çok önemli bir sektör. Milli gelirin yüzde 5’ini oluşturuyor. Bizim için de çok önemli. Bu konuda danışmanlık yapacak kadar iyi biliyoruz. Sektörün ihtiyaçlarını, gelir durumunu iyi bildiğimiz için onlara uygun hizmet geliştirebiliyoruz” diyor.
Toplam kredi tahsisleri içinde turizmin yüzde 9-10 paya sahip olduğunu belirten Uyar, “
Turizm sektörü için toplamda 400 milyon dolar bir tahsisimiz söz konusu. Hedefimiz bunu 1 milyar dolar seviyesine çekebilmek. Bu kaynağı ayırdık. 1-1,5 yıl içinde bu rakama ulaşabiliriz” açıklamasını yapıyor.
Hüseyin Uyar, turizme yönelik stratejilerini ve sektörle ilgili planlarını anlattı:
* DenizBank, kurumlara yönelik kredilerinde nasıl bir strateji izliyor?
Eskiden bireysel ve kurumsal olmak üzere iki segment üzerinden bankacılık yapıyorduk. Ama değişen koşullar bankacılığın, müşterilerin ihtiyaçlarını anlayıp, ona göre hizmet sunularak yapılmasını gerektiriyor. Yapılan işe, şirketin büyüklüğüne göre ihtiyaçlar değişiyor. Biz de bu değişime ayak uydurmak için müşterilerimizi kurumsal, ticari, işletme ve bireysel olarak 4 segmente ayırdık.
İşletme segmenti KOBİ nitelikli 5 milyon dolara kadar ciro yapan müşterilerimize hizmet veriyor. Ticari segmentin hizmet alanı ise 5-25 milyon dolar cirolu firmaları kapsıyor. Kurumsalda bunun üzerinde ciro yapan firmalara hizmet veriyor. Bunlar için farklı ürünler geliştiriyoruz.
Bunun dışında bazı sektörler var ki, tüm ya da belli segmentlerde öncelikli yere sahipler. Ticari segmentimizde turizm, denizcilik, sağlık, eğitim ve enerji öncelikli sektörlerimiz. Bu sektörlerin ihtiyaçlarını risklerini, yapısını iyi anlamak ve onlara yönelik ürünler sunmak için sektörler özelinde uzmanlık oldukça önemli.
DenizBank olarak tüm sektörlerde varız. Ama bazı uzmanlaştığımız sektörler var. Az önce saydığım sektörler ticari tarafta uzmanlaştıklarımızı oluşturuyor. Tarım ise işletme tarafında uzmanlaştığımız sektör.
* Denizbank’ın turizm sektörüne yönelik özel bir çalışması var? Bu çalışma neleri içeriyor, kapsamında ne var?
Turizm, Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri. Milli gelirin yüzde 5’ini oluşturuyor. 18 milyar dolarlık döviz girdisi var. İhracatın neredeyse yüzde 25’ine denk geliyor. 800 bin kişiye istihdam sağlıyor. Dolaylı istihdamı ise 1,5 milyon kişiye yaklaşıyor.
Denizbank olarak bizim bu sektöre uzak kalmamız mümkün değildi. Bu sektöre en uygun vade ve ödeme koşullarında uzun vadeli projelere yönelik krediler verebiliyoruz. Projenin kendini ödeme kapasitesine göre krediler 5 ya da 7 yıla kadar çıkabiliyor. Sıfırdan yatırım, büyüme yatırımı, renovasyon, kısa vadeli finansman ihtiyacı gibi krediler veriyoruz.
Sadece otel tarafında değil, yurtdışı ve yurtiçi acente tarafında da hizmet veriyoruz. Viyana’da ve Moskova’da Denizbank iştiraki olan bankalarımız var. Biliyorsunuz, Moskova’nın son dönemde turizmdeki rolü artıyor. Rusya’dan gelen turist sayısı toplam turistin yüzde 9’una ulaştı ama Avrupa hala büyük bir pazar. Moskova ve Viyana’da öncelikli sektörümüz turizm.
* Kaç müşteriniz var bu sektörde? Kredi hacminiz içinde turizm ne kadar pay tutuyor?
800’ün üzerinde otel müşterimiz var. Buna ek olarak acenteler, alışveriş merkezleri de müşterilerimiz arasında. Kredilerimiz içinde turizmin payı yüzde 9-10 civarında. Turizm sektörü için toplamda 400 milyon dolar bir tahsisimiz söz konusu. Hedefimiz bunu 1 milyar dolar seviyesine çekebilmek. Bu kaynağı ayırdık. 1-1,5 yıl içinde bu rakama ulaşabiliriz.
* Sektördeki müşteri profilinizden bahseder misiniz?
Ticari segmentte belli bir yatak kapasitesinin üzerindeki otellere hizmet veriyoruz. Ancak, bizim dışımızda kalan tarafta da bu yıl “Turuncular” olarak lanse ettiğimiz işletme bankacılığı segmentimiz turizm destek kredileri veriyor.
Ticari tarafta uzun ve kısa vadeli krediler, nakit akışı, POS ve tüm bankacılık hizmetlerini sunduğumuz gibi leasing şirketimiz aracılığıyla müşterilerimizin leasing taleplerini de karşılıyoruz. Sigorta işlemlerine aracılık edebiliyoruz. Yurtdışı havaleleri, acentelerden gelen ödemeler, dövizli çek işlemlerinde de hizmet sunuyoruz. Ayrıca fuarlara katılarak tüm gelişmeleri yakından takip etmeye çalışıyoruz. Berlin ve Moskova’da yakında fuarlar olacak ve biz geniş bir ekip olarak katılacağız.
* Bu sektörle çalışan bankalar arasında konumuz nedir? Bu konuda hedefinizi ö��renebilir miyim?
Sektöre hizmet veren ilk 3 banka arasındayız. Sektöre ayırdığımız 1 milyar dolarlık kaynakla amacımız birinci olmak.
* Sektöre verdiğiniz kredi tutarı yıllar içinde nasıl gelişme gösterdi? 2006 yılı içinde ne kadar turizm kredisi vermeyi planlıyorsunuz?
2004 yıl sonunda sektöre ayırdığımız kredi limiti 220 milyon dolar düzeyindeyken, bugün itibariyle 400 milyon dolara ulaştı. 2004, otel yatırımlarının çok ciddi arttığı bir yıldı.
Doğru projeleri bulduğumuz zaman ayırmayı planladığımız toplam kaynak tutarı olan 1 milyar dolar bu yıl için geçerli.
* Hangi illerden, hangi tip kurumlardan daha çok kredi talebi geliyor?
Antalya’dan bir hayli talep var. Antalya Kundu beldesi gelişen bir yatırım alanı. Turizme yeni açıldı. Kemer, Antalya, Manavgat’ta yatırımlar devam ediyor. Onun dışında İstanbul gelişen bir pazar. Anadolu yakasında yatırımlar yapılıyor.
* Turizm işletmelerinin ne kadarına ulaşmış durumdasınız?
Yüzde 50’den fazlasına dokunmuşuzdur. Bir şekilde hesabı vardır, çalışıyoruzdur. Kredi anlamında da benim tahminim toplam yeni yatırımların banka finansmanının yüzde 30 kadarını biz sağlamışızdır.
* Son dönemde turizmde sıkıntılar, rezervasyon iptalleri var. Sektörde yaşanacak ödeme sıkıntılarında onlara ne gibi kolaylıklar sağlayacaksınız?
Bunlar geçici gelişmeler. Durum, Berlin ve Moskova fuarlarında biraz daha netleşecek. Sorun olacağını sanmıyorum. Sektördeki çeşitlilik de işe yarıyor. Özellikle Rusya tarafından turist gelmesi dengeyi sağlıyor. Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 20’sini Almanya’dan gelen turistler oluşturuyor. Yüzde 9 gibi Rusya ve İngiltere takip ediyor. Şu anda en fazla büyüyen pazar İran.
Her sektörün kendi dinamikleri var. Turizm baktığımızda yıllar içinde nakit akışında farklılıklar olabilen bir sektör. Biz de bu sektörün içindeyiz. Bir sektörün içinde olmak iyi günü de kötü günü de kapsıyor. Biz buna bir tür ortaklık, birlikte yol alma olarak bakıyoruz. Bu yolu birlikte yürüyeceğiz. O tarihte sektörde bir problem var ise birlikte kol kola yürüyeceğiz. Nasıl çözeceğimize de banka-firma ilişkisi çerçevesinde bakacağız. Her sektör için bu geçerli. Önemli olan uzun vadeli düşünebilmek.
“100 OTELE FİNANSMAN SAĞLADIK 800’ÜN ÜZERİNDE MÜŞTERİMİZ VAR”
* Şu ana kadar turizme yönelik ne kadar kredi sağladınız, kaç işletme sizin kredilerinizle yapıldı, ne kadarı sizin kredilerinizle kendini yeniledi?
100’ün üzerinde otelin finansmanını sağladık. 800’ün üzerinde otel müşterimiz.
Bizim şöyle bir avantajımız var: Turizm iki bölgede yoğun. Birincisi Antalya ve Ege tarafı. Orada şubeleşmemiz tam. Antalya, Alanya, Manavgat, Kemer, Kalkan, Fethiye, Bodrum, Marmaris, Kuşadası gibi pek çok önemli noktada şubelerimiz var. Onun dışında Antalya’da bu yılın ocak ayında hizmete açtığımız, “Akdeniz Ticari Merkez Şube” adını verdiğimiz özel bir şubemiz var. İhtisas şubesi diyebileceğimiz, bu işi bilen arkadaşlardan oluşan bir şube. Ancak elbette diğer tüm şubelerden de hizmetimiz eksiksiz yapılıyor.
Onun dışında İstanbul çok farklı bir şehir. Turizm açısından 5-10 yıl öncesine göre farklı bir yere gidiyor. Turizm gelirlerinin yüzde 20’sini karşılayan İstanbul’da halen 50 binin üzerinde yatak kapasitesi var ve bunun hızla artacağını bekliyoruz. Son dönemdeki yatırımlar da bu konuda bizi teyit ediyor. Burada da finansman ya da diğer bankacılık hizmetlerinde yatırımcıların yanında olmak istiyoruz. Bu konuda proaktif çalışmalarımız var.
Mevcut durumda Türkiye’deki yatak kapasitesinin yüzde 45’i Antalya’da. Bizim de turiam sektöründeki müşterilerimizin çoğunluğunu bu bölgedekiler oluşturuyor.
“SEKTÖRÜN NAKİT AKIŞI ÇOK FARKLI”
* Turizme, otellere yönelik kredilerinizin, diğer alanlara yönelik kredilerden farkı var mı? Ne gibi kolaylıklar sağlıyorsunuz?
Turizmde nakit akışı çok farklı. Her ay düzenli bir gelir yok. Dolayısıyla, vade yapısı önemli. Geri ödemeleri de nakit bolluğunun olduğu dönemlere göre ayarlıyoruz.
Turizm bilançoları çok farklı olan, iyi bilinmesi gereken bir sektör. Mesela bir yatırım yapıldığında buna danışmanlık yapabilecek kadar fikir sahibiyiz. Bir oda, belli bir yerde kaça mal olur, kaç odalı olmalı gibi konularda danışmanlık yapabiliyoruz.
Biliyorsunuz 2002 öncesinde olumsuz koşullardan etkilenen bir sektör oldu. Konjonktürel gelişmelerden çok etkilenir. Bir yıl iyi gider, bir yıl kötü. Eğer o sektörü anlamışsanız daha iyi hizmet verirsiniz. Bir yatırım kredisine girdiniz, düzenli bir ödeme takvimi koydunuz, işler bazı yıllarda iyi bazılarında kötü gitmeye başladı. Bu gelişmeleri sektörle beraber takip edebilirseniz o dönemlerde turizmciye yardımcı olabilirsiniz. Bazen ödemeleri ertelemek gerekir. Biz DenizBank olarak uzun vadeli baktığımız turizm sektörünü iyi biliyoruz. Kredilerde ayrı, pazarlamada ayrı bir ekip bakıyor. Bu uzmanlığımızla da hem iyi hem kötü gününde sektörün yanındayız.
YASEMİN BALABAN
ybalaban@capital.com.tr
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?