Dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Nortel, yeni dönemde “Mobil Ofis” uygulamalarına yoğunlaşma kararı aldı. Şirketin EMEA Bölgesi Kurumsal Ağlar Başkanı Peter Kelly, bu amaçla “Off...
Dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Nortel, yeni dönemde “Mobil Ofis” uygulamalarına yoğunlaşma kararı aldı. Şirketin EMEA Bölgesi Kurumsal Ağlar Başkanı Peter Kelly, bu amaçla “Office Anywhere” (Her Yer Ofis) konseptini geliştirdiklerini söylüyor. Buna gerekçe olarak da “uzaktan çalışma” eğilimindeki artışı gösteriyor. Kell, “İşgücünün yüzde 87'si geleneksel ofis ortamının dışında çalışıyor. 2006’da çalışanların üçte ikisinin iş için seyahat etmesi bekleniyor. Aynı yıl uzaktan çalışanlara sahip olan şirketlerin oranı yüzde 80’e çıkacak” diyor.
Kilometrelerce öteden ofisinizdeki yazıcıya bağlanıp bir raporu bastırabiliyor ve bunun ilgili kişiye ulaştırılmasını sağlayabiliyorsunuz. Bütün bunlar sanal ofis çözümleri ile mümkün artık. Bu uygulamalar ilaç sektöründeki bir satış mümessilinden doktora, gazeteciden öğretmene pek çok insanın hayatının bir parçası. Bu alanda çözüm sunan şirketler “mobil ofis” ve “güvenli uzaktan erişim” şirketler için artık lüks değil bir ihtiyaç yorumunu yapıyorlar. Bu çözümlere olan ilgi arttıkça şirketlerde portföylerini zenginleştiriyor. Mobil çözümler konusunda iddialı olan şirketlerden biri de Nortel.
Şirket, mobil iletişimdeki liderliğini güçlendirmek için mobilite (gezginlik) çözümlerini genişletiyor. Yeni çözüm ve uygulamaların sunulduğu “Her Yer Ofis” (Office Anywhere) yaklaşımı ile çalışanlara bulundukları her yerden iş uygulamalarına güvenli mobil erişim sağlıyor. Nortel’in “Her Yer Ofis” mobil çözümleri, farklı lokasyonlara dağılmış çalışanlar için geliştirilmiş. Bu tip çalışanların, fiziksel konumlarından bağımsız olarak iş arkadaşlarıyla ofis ortamındaki gibi etkin çalışabilmesi için “sanal şirket” (virtual enterprise) stratejisine uygun çözümler yaratılmış.
Çözümler, çalışanlara ofis dışında da kapalı ve açık alan WLAN’lar (wireless local adea network-kablosuz yerel alan ağı), hücresel ve kablolu ağlar üzerinden güvenli uzaktan erişim, tümleşik iletişim ve işbirliği uygulamaları sunuyor.
Nortel Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi Kurumsal Ağlar Başkanı Peter Kelly, mobilite çözümlerinin finans, BT, üretim sektörleri ve çokuluslu şirketler tarafından tercih edildiğini belirtiyor. Önümüzdeki dönemde, bu alanda daha çok amaç için tasarlanan ürün ve hizmetlerin olacağına dikkat çekiyor. Kelly ile mobilite pazarını ve Nortel’in bu konuda çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle, Nortel’in şu andaki konumu ve şirketteki güncel gelişmeler hakkında bilgi verebilir misiniz?
İletişimin gelişimini şekillendirmekte 100 yılı aşkın bir deneyime sahibiz. Yenilikçilik anlayışımızla küresel ticarete güç veren güvenli iletişim çözümleri sağlıyoruz. Nortel’in paket, optik, kablosuz ve ses teknolojilerini kapsayan lider çözüm portföyü, global ticarete güç veriyor. Güvenilir ses ve veri teknolojileri üzerinden iş, eğitim, eğlence ve güvenlik için benzersiz çözümler yaratıyoruz. Nortel, dünyadaki iş yapma şeklini ve iletişim kurma yöntemlerini kökünden değiştirerek insan deneyimlerini zenginleştiriyor.
Dünyada kritik bilgilerin korunmasını güvenli bir şekilde gerçekleştiriyoruz.
Nortel olarak hem servis sağlayıcılara, hem de kurumsal müşterilere hizmet veriyoruz. Dünyanın en önemli sorunlarının çözülmesi için uçtan uca geniş bant, VOIP, multimedya servis ve uygulamaları ile geniş bant kablosuz alanlarında yenilikçi teknolojik çözümler sunuyoruz.
Hangi mobil çözümler hızlı büyüyor? Siz yakın gelecekte bu alanlardan hangilerinde büyümeyi planlıyorsunuz?
Kurumsal IP telefon çözümleri alanındaki lider pozisyonumuzu gelecekte de sürdürmek istiyoruz. Tümleşik veri ağları alanındaki pazar payımızı ikiye katlamayı ve uygulama çözümleri işimizi büyütmeyi planlıyoruz. Örneğin, Nortel MCS’i (multimedya iletişim sunucusu - multimedia communication server) kullanan birleşik iletişim uygulamaları gibi işler bu kapsamda yer alıyor.
Nortel, 2005’in ilk çeyreğinde mobilite (gezginlik) üzerine global bir araştırma yürüttü. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde yaklaşık 400 firma bu araştırmaya katıldı. Bu çalışma, mobilite çözümleriyle ilgili çok ilginç sonuçları ortaya koyuyor.
Bu bölgede firmaların yüzde 72’si uzaktan erişim çözümleri ile çok ilgileniyor. Yüzde 50’si WLAN uygulamalarını cazip buluyor. SIP (session initiation protocol - oturum başlatma protokolü) bazlı multimedya işbirliği çalışmalarıyla firmaların yüzde 39’unun ilgisini çekiyor. Birleşik mesajlaşma yüzde 38’i tarafından rağbet görüyor. Son olarak da IP telefonu ile ilgilenenlerin oranı yüzde 41’i buluyor. Biz bütün bu alanlarda deneyime sahibiz. Bu nedenle de, mobilite çözümlerini şirketlere sunmak için çok iyi bir pozisyondayız.
Kurumsal mobilite pazarının nasıl bir yapısı var ve siz bu pazarda ne kadar etkinsiniz?
Kurumsal mobilite çözümleri; IP telefonu, birleşik mesajlaşma ve iletişim gibi farklı iletişim servislerinden oluşuyor. Ayrıca, güvenli uzaktan erişim sağlayan VPN (virtual private network – sanal özel ağ) çözümleri ve WLAN gibi altyapı çözümleri içeren çok sayıda farklı ürünü de kapsıyor.
Araştırma şirketi Infonetics’in 2004’ün 3’üncü ve 4’üncü çeyreğinde yayınladığı rapora göre, Nortel olarak SSL VPN pazarında yüzde 19’luk bir paya sahibiz. Pazarda ikinci sıraya yükseldik. Infonetics Research analistlerinden Jeff Wilson, SSL VPN’nin değerini ortaya koymaya ve pazarda gerçek bir etki yapmaya başladığına dikkat çekiyor. Nortel, kurumsal telefon kurulumlarında, 2004’ün son çeyreğinde telefon sistemlerindeki yüzde 13,3 pazar payı ile dünya lideri.
Mobil çözümlere olan ilgi neden hızlı artıyor? Bu pazarın büyüklüğü ne kadar?
Nemertes’in araştırmasına göre, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya Pasifik’teki şirketlerin yarısından fazlasının uzaktan çalışan elemanları var. İşgücünün yaklaşık yüzde 87'si günümüzde geleneksel ofis ortamının dışında çalışıyor. Yüzde 40’ı iş amaçlı olarak seyahat ediyor. Aynı çalışmaya göre, 2006’da çalışanların üçte ikisinin iş için seyahat etmesi bekleniyor. Aynı yıl uzaktan çalışanlara sahip olan şirketlerin oranı yüzde 80’e çıkacak.
Nortel’in, 100 milyonun üzerinde VPN (sanal özel ağ) kullanıcısı var. Ayrıca 50 milyon kullanıcı da bizim teknoloji platformlarımızı tercih ediyor. Bu şirket platformlarımız IP telefonlar ve mobil çalışma ortama sağlayan uygulamaları içeriyor.
Şirketler az sayıda erişimi yönetmek, mobilitenin fiyatının uygun olması ve verimliliği artırması nedeniyle bu çözümlere yöneliyorlar. Mobilite artık tüm dünyada rekabet için bir anahtar konumuna yükseldi.
Bazı şirketlerin yöneticileri mobilitenin fiyatına konsantre oluyorlar. Oysa şirkete uzaktan güvenli erişim artık lüks değil ihtiyaç. Günümüzde mobil çözümler sayesinde şirket ve çalışanın daha yakın kontakta kalmasını sağlamak önemli bir gereklilik haline geldi. Yayılmış çalışma gücünü verimli hale getirmek için bu çözümleri kullanmak şart oldu.
TÜRKİYE’DE MULTİMEDYA VE MOBİL İLETİŞİM PAZARI BÜYÜYECEK
Türkiye pazarı hakkında ne düşünüyorsunuz? Hangi alanlar büyüyor?
Özellikle son dönemlerde ülke ekonomisinde kaydedilen gelişmeler ve istikrar ortamı, yabancı sermayenin Türkiye’ye olan ilgisini artırdı. Bu ilgi doğal olarak iletişim sektörüne de yansıyacak. Türk Telekom’un özelleştirilmesi telekomünikasyon pazarını cazip kılıyor. Telekomünikasyon sektöründe özellikle kurumsal pazarda önemli gelişmelerin olacağını tahmin ediyorum.
Kurumsal iletişim pazarında finans son yıllardaki performansı ile lokomotif sektör konumuna gelmeye başladı. E-devlet projeleri ile kamu sektörü de önemli bir büyüme gösterdi. Bunun yanında, otomotiv, enerji, lojistik, eğitim ve dayanıklı tüketim alanlarında önemli iletişim yatırımlarının yapılmasını bekliyoruz.
Memnuniyetle belirtmek isterim ki, teknolojiyi çok yakından takip ediyorsunuz. Türk insanı yeniliklere çok açık. Bu bağlamda, global trendlere uygun olarak Türkiye’de ses ve veri servislerinin birlikte sunulduğu multimedya iletişim ve mobil pazarının büyüyeceğini söyleyebilirim.
CEBİMİZDE DAHA AZ CİHAZ TAŞIYACAĞIZ
Dünyada geleneksel iş yapma modelleri değişiyor. En çok hangi sektörlerde mobilite daha çok kullanıyor?
WLAN yani kablosuz ağlar daha çok sağlık, üretim, eğitim sektörlerinde kritik öneme sahip. VPN yani sanal uzaktan erişim sağlayan ağlar ise finans, BT ve kamu da daha çok tercih ediliyor. SIP multimedya servisleri ise farklı lokasyonlara dağılmış bir yapıya sahip olan global şirketler, finans, üretim, BT ve eğitim şirketlerinde daha çok kullanılıyor.
Mobilite önümüzdeki dönemde nasıl büyüyecek?
Trend ikili modda çalışan cihazlara ve yönlendirme (routing) alanında maliyetlerin düşürülmesine doğru gidiyor. Örneğin, erişim alanında olduğunuzda WLAN, alanın dışında olduğunuzda ise mobil telefon ağını kullanabiliyorsunuz. Gelecekte çok daha fazla amaç için tasarlanan ürün ve hizmetler olacak.Örneğin, birleşik iletişim yazılımı ile iş arkadaşlarınızın ulaşılabilirlik durumunu görme, anlık mesajlaşma gibi olanakları kullanabileceksiniz. Ayrıca telefon, adres defterinden tıklayarak arama, kişisel yönlendirmeler yapma, bilgi paylaşımı, müzik, gibi olanaklara sahip olabileceksiniz. Bu cihazlar aynı zamanda ceplerimizde taşımak zorunda kaldığımız farklı cihazların sayısının düşmesine de yardım edecek.
FADİME ÇOBAN
fcoban@capital.com.tr
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?