Yurtdışında da baz istasyonu kuracağız

Cansabuncu, bu yıl gelirlerinin yüzde 25'ini bu projelerden elde etmeyi hedeflediklerinin altını çiziyor

1.02.2012 00:00:001
Paylaş Tweet Paylaş
Yurtdışında da baz istasyonu kuracağız
FCG İnşaat, taahhüt ve mühendislik hizmetleri vermek için 2003 yılında İzmir'de kurulmuş bir aile şirketi. Spor kompleksi inşasıyla faaliyete başlayan şirket, zaman içinde baz istasyonu kurulumu konusunda da uzmanlaşmaya gitmiş. Kısa sürede GSM operatörlerinden teknoloji şirketlerine, hatta kamu kurumlarına kadar pek çok kuruluş için proje üretmeye başlayan FCG İnşaat, bugün bünyesindeki 120 çalışanıyla Edirne'den Hakkari'ye eşzamanlı hizmet veriyor. Şirketin aylık 60 kuleli saha ve 2 bin 500 metre montaj kapasitesine ulaştığını söyleyen şirketin kurucusu Fehim Cansabuncu, özellikle çevre coğrafyada Azerbaycan, Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde başlayan ve başlayacak olan birçok projeyle ilgilendiklerini söylüyor. Geçen yılı 7 milyon dolar ciroyla kapattıklarını ifade eden Cansabuncu, bu yıl gelirlerinin yüzde 25'ini bu projelerden elde etmeyi hedeflediklerinin altını çiziyor

FCG İnşaat ne zaman ve nerede kuruldu?

- 2003 yılında İzmir'de kurulduk. İzmir'de 2005 yılında Universiade için 65'e yakın spor tesisinin yapılması gerekiyordu. Bu süreçte biz de görev alan şirketlerden biriydik. Sonrasında birçok spor tesisini hayata geçirdik. Şu anda pek çok üniversitenin spor komplekslerinde ve kamuya ait çok sayıda spor tesisinde şirketimizin imzası bulunuyor.

Baz istasyonu kurmaya ne zaman ve nasıl başladınız?

- Aslında kuruluşumuzdan itibaren bu hizmeti veriyorduk. Çünkü elektronik ağırlıklı GSM sektörünün çok ciddi inşaat altyapı işleri talebi olduğunu ve sektörün bu ihtiyacına cevap verebilecek inşaat firmalarının bulunmadığını gördük. Kısa sürede sektörde Vodafone, Avea ve Turkcell'e mühendislik anlamında danışmanlık ve müşavirlik hizmetleri vermeye başladık. Onların baz istasyonlarını kurduk. Doğru iş, zamanında iş teslimi, kendisi kazanırken işverenine de kazandıran iş anlayışıyla kısa sürede sektördeki boşluğu doldurduk.

Bugüne kadar hangi şirketlere hizmet verdiniz?

- Çok ciddi bir büyüme gösteren GSM sektöründe özellikle baz istasyonu iletişim kuleleri konusunda branşlaşan şirketimiz, sektörde Vodafone, Avea, Turkcell ve Türk Telekom ile beraberinde Alcatel, Ericsson, Motorola, Nokia, Siemens Networs, Huawei gibi birçok firmaya hizmet verdi. Ayrıca DHMİ, Devlet Meteroroloji İşleri Genel Müdürlüğü, TRT, askeri kurumlar ve birçok kamu kurum ve kuruluşuna da hizmet veriyoruz.

Peki şirket bugün nasıl bir yapıya kavuştu?

- Ağır ve tehlikeli iş sınıfında bulunan ve çok ciddi hayati riskler içeren iş kolumuzda 10-100 metreye kadar çelik yüksek yapıların inşasında sektörün en önemli oyuncusu konumuna geldik. Özellikle GSM sektöründe yoğunlaşan işlerimiz üzerine telekom ve inşaat işlerimizi kapsayacak şekilde FGC Group olarak yolumuza devam etmeye başladık. Bugün, Edirne'den Hakkari'ye eşzamanlı hizmet verebilme kabiliyetine, aylık 60 kuleli saha ve 2 bin 500 metre montaj kapasitesine ulaşmış durumdayız. Bununla enerji işleri, elektronik montaj işlerini de yaparak müşterilerimize anahtar teslim sahalar konusunda hizmet veriyoruz. İşin Ar-Ge kısmında çalışan ciddi bir kadromuz var. Bugün rüzgar enerjisi, solar sistemler, akü ve jeneratör sistemleri ile beslenen sahalar konusunda araştırmalar yapıyor ve hizmetler sunuyoruz. Elektronik ekipman montajlarında karşılaştığımız çok sayıda problemi içselleştiriyor ve çözüm önerileri geliştiriyoruz.~

Bu kadar büyük bir coğrafyada eşzamanlı hizmet vermek zor olmuyor mu?

- Her projemiz çok hızlı ve acil. Hedef tarihe uyabilmek için sahaya çok hızlı intikal edebilmek ve şantiyeyi oluşturmak gerekiyor. Bu nedenle, İzmir genel merkez olmak üzere, Ankara, Adana ve Diyarbakır'da ofis ve depolarımızı kurarak şubeleşme çalışmalarında ciddi yol kaydettik. Bu lokasyonlardan Türkiye'nin her yerine çok hızlı bir şekilde mobilize olabilmekteyiz.

2011 cironuz nasıl gerçekleşti? 2012 hedefiniz nedir?
- Bugüne kadar her yıl yüzde 100 büyüme gösteren şirketimizin 2011 yılı cirosu 7 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 2012 yılı hedefimiz, 10 milyon dolar.

Hizmet ihraç etmeye başladınız mı? Hedefinizde hangi ülkeler var?

- Özellikle çevre coğrafyamızda Azerbaycan, Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde başlayan ve başlayacak olan birçok projeyle ilgileniyoruz. Bu yıl gelirlerimizin yüzde 25'ini bu projelerden elde etmeyi hedefliyoruz. Hatta şu anda Afrika'da Djibouti ve Gabon'da, Irak'ta 3 ayrı projede aksiyonlar almış durumdayız. Hedefimiz, yurtdışındaki önemli projelerde hizmet ihraç edebilecek düzeye ulaşmak, gelişen teknik kapasitemizi bu projelerin başarıyla tamamlanmasında kullanabilmek ve ülkemizi başarıyla temsil edebilmek. Bugün Djibouti gibi belki birçok kimsenin adını dahi bilmediği bir ülkede Amerikan ordusu için radar kulesi yapıyoruz ki, bu şantiye Somali sınırına 100 metre mesafede, inanılmaz zor koşullara sahip bir yerde.

Sizin diğer şirketlerden farkınız nedir?
- İşlerimiz çok sıkı teknik kurallar ve şartnameler kapsamında yapılıyor. İşin içinde bu kadar mühendislik disiplini varken, deprem bölgesi olan bir ülkede, yıkılmayacak, ayakta kalacak, iletişimi en olumsuz koşullarda bile aksatmadan sağlayabilecek tesisler, çok ciddi kurallar çerçevesinde yapılıyor. Van depreminde zarar görmüş tek bir tesisimiz yok, hepsi sorunsuz bir şekilde hizmete devam ettiler ve belki onlarca vatandaşımızın hayatı enkaz altındayken ulaşılabilen telefonlar sayesinde kurtuldu. Edirne'denHakkari'ye kadar iş yapıyoruz ve müşterilerin bunu bizim hızımızla eşzamanlı kontrol etmesi ve uygunluk vermesi gerçekten zor.

Neden zor?
- Bu mümkün ve yapılabilir ancak çok maliyetli bir durum. Çünkü her sahayı ayrı bir kontrol ekibiyle kontrol etmek ve imalat hızına uygun sayıdaki kontrol kadrolarını oluşturmak gerekiyor. Bu da müşteriler için çok önemli bir gider kalemini oluşturuyor. Biz müşterimiz adına her imalat aşamasını eksiksiz kontrol ediyoruz. Burada teknolojiyi kullanarak bunu gerekli kademelere, kontrol departmanlarına ve işverenlere inanılmaz bir hızla raporluyor, kayıt altına alıyor, arşivliyoruz. Bu durumda müşterilerimiz bahsi geçen kontrol ve işin yönetim kademelerinden tasarruf etmiş oluyor. Çok büyük projeleri birkaç kişilik kadrolarla yönetebiliyoruz. Bu anlattığım şeylerin arkasında kesinlikle bir iş geliştirme var ve bizim farkımız burada yatıyor.

Genç jenerasyonu da yetiştiriyorlar
İş güvenliğinin işin bir parçası değil kendisi olduğunu söyleyen Fehim Cansabuncu, işe önce risk değerlendirme analizi yaparak başladıklarını söylüyor. Kaliteli iş yaparken sıfır kaza anlayışıyla çalışmaları gerektiğinin altını çizen Cansabuncu konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Bu yüzden hem iş güvenliğine hem de beraberinde kaliteye çok önem veriyoruz. İkisi birbiriyle çok bağlantılı, her ikisi de birbirinin doğuşunu destekliyor. Tüm kadromuz yı l boyunca meslek içi gelişim ve iş güvenliği eğitimleri anlamında çok sıkı bir programa tabi tutuluyor. İşin mutfak kısmında bir eğitim kurumu gibi çalışıyoruz. Bu hedef doğrultusunda ağırlıklı montaj kadrosunun bulunduğu Osmaniye-Bahçe ilçesinde Türkiye'de bir ilk olarak Çelik Yüksek Yapı lar, İnşaat ve Bakım İşleri, Çıraklık ve Kalfalık Özel Eğitim Merkezi'ni kurduk. Amaç ağırlıklı kadromuzun bulunduğu bölgeye hizmet götürebilmek, oradaki iş kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak, kendi sürdürülebilirliğimiz için yeni ve genç jenerasyonlar yetiştirebilmek."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

1 Yorum

cengiz meric 18 TEMMUZ 2017, 7:37

binamizda baz istasyonu var turk selin bizden onceki sahibi anlaşmayapmiş biz baz istayonu anlaşmasi yapmak istiyoruz ozel şirketler daha çok para veriyolar miş bir bilginiz varsa bana doner misiniz 0532 177 8111 tşkur

Yorum Yaz