Boydak Holding'in enerji, haberleşme ve bilişim sektöründeki temsilcisi Hes Kablo, önümüzdeki süreçte ihracata odaklanarak büyümeyi planlıyor. Şirket, şu anda yüzde 25'lerde olan ihracatını, yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyor. Cirodaki ihracat payını artırmanın cari açığın çözümüne de katkı olacağını söyleyen Hes Kablo Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Kakillioğlu, "Avrupa'daki ekonomik durum ortada. Kuzey Afrika bizim için de önemli pazardı ama Arap Baharı sonrası yaşanan hadiseler ve yine Ortadoğu'da yaşanan olaylara baktığınızda, istikrar anlamında iç piyasa onlara göre hala cazip. Hedefimiz asgari yüzde 50 ihracat. Bu hem Türkiye'nin cari açığını azaltmak anlamında hem şirket olarak bizim pazar ağımızı genişleterek riski azaltmak anlamında gerekli" diye konuşuyor. İç piyasanın istikrarlı olduğunu ama dövize çok bağımlı bir sektör olduklarını vurgulayan Kakillioğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu durum ciddi bir kur riskini de beraberinde getiriyor. Yani garanti bir kazanç hiçbir yerde yok. Mutlaka bir risk var. Ona karşılık da bir kar var."
"YANMAZ KABLOYA ODAKLANIYORUZ"
Şirketin önümüzdeki süreçteki diğer planı ise "yanmaz" kablo yapımına odaklanmak. Yatırım kararlarını, dünyadaki ve sektördeki gelişmeleri izleyerek oluşturduklarını söyleyen Şükrü Kakillioğlu, "Dünyadaki üretim teknolojisini yakından takip ediyoruz. Geleceğe ilişkin yatırım planlarımızı da o doğrultuda hayata geçiriyoruz" diyor. Son birkaç yıldır üzerinde önemle durdukları konulardan birinin yanmaz ya da yandığı zaman zehirli gaz çıkarmayan kabloların üretimi olduğunu aktaran Kakillioğlu, bu konuya ilişkin şu bilgileri veriyor: "Malum televizyonlarda, gazetelerde sürekli yangın haberleri görüyoruz. Bu yangınların sebeplerine indiğiniz zaman ya kalitesiz ürün kullanılması ya da kullanılan kablonun bahsettiğimiz özellikleri taşımamasından dolayı çıktığını ve bunun sonucunda oluşturduğu hasarların çok büyük olduğunu görüyoruz. Son dönemde tüketicinin de bilinçlenmesiyle birlikte 'Hes Flaret' olarak lanse ettiğimiz kabloların üretimini artırma yönünde sürekli çalışmalar yapıyoruz."
"2011 İYİ BİR YIL OLDU"
2011 yılının enerji sektörü açısından iyi bir yıl olduğunu söyleyen Kakillioğlu, sektörle ilgili olarak ise şu değerlendirmeyi yapıyor: "2011 enerji sektörü için büyüme yılı oldu. 2008 yılında başlayan küresel kriz, sektörümüze 6 ay sonra yansıdı. İnsanlar krizi hissettiler ama başlayan yatırımları da bitirmek durumunda kaldılar. Kriz döneminde emtia fiyatlarındaki ani düşüşler yatırımların bitirilmesi noktasında pozitif etki yaptı. Bu nedenle 2008 yılının 3. çeyreğinde ortaya çıkan kriz, bizim sektörde 6 ay kendini hissettirmedi. 2009'un 2. yarısından itibaren yatırım yapılmaması veya bütçelerde kısıntıya gidilmesi gündeme geldi. Bu yaklaşık bir yıl devam etti. Daha sonra krizin etkileri özümsenmiş oldu. Sonrasında yeniden büyüme trendine girildi. 2010 yılında başlayan bu büyüme trendi, 2011'de de aynı şekilde devam etti. Diğer taraftan Türkiye'de özelleştirilen dağıtım şirketleri yatırım planlarını uygulamaya başladılar. Bu da sektörümüze ilave talep olarak yansıdı. Küresel krizin etkilerinin azalmasıyla özel şirketler de yatımlarını devam ettirdiler. Tabii ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrar buradaki en önemli etken. Enerji sektörü bu paralelde büyüme gösterdi.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?