Yeni yol haritası

Türkiye’nin 4-5 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyacı var. Özel sektörün bu oranı yakalayabilecek yatırımlarına destek veriyoruz

1.01.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni yol haritası


TÜRKİYE'DE ENERJİ TÜKETİMİ

Enerji tüketiminde bugün itibarıyla 688 milyon kwh'lik günlük tüketimle son zamanların en yüksek noktasına çıktık. Hem yazın aşırı sıcaklar nedeniyle klimaların çalışması hem de Türkiye'nin büyümesine karşılık gelen enerji yapılanmalarındaki kapasite oranlarının artmış olması, tüketim açısından çok iyi bir noktayı yakalamamıza neden oldu. Bu, rakamsal olarak yaklaşık 32-33 bin mw'lara karşılık geliyor. Türkiye'nin kurulu gücü açısından enerji tüketiminde herhangi bir kısıtlama yok. Ancak, Türkiye'nin büyüme hızını ve kalkınmasını karşılayabilecek enerji yatırımlarını sürdürmesi lazım. O açıdan kararlığımızı ve heyecanımızı hiç yitirmiyoruz. Bizim sürekli enerji yatırımı yapmamız lazım. Özel sektörün de bu açıdan tüketim değerlerinin her zaman yükseldiği bir ülkeye yatırım yaptığının bilincinde olması gerekiyor. Arz konusunda bir sıkıntı yok. Ancak, global krizin etkisiyle 2008'in 3'üncü çeyreğinde başlayan tüketim düşüşünün etkisi olduğunu söyleyebilirim. Şu an geldiğimiz noktada 2010 Haziran'da, geçtiğimiz yılın haziran ayına göre yüzde 13,6 büyüme gerçekleşti.

ENERJİ PROJELERİNİN GELECEĞİ
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılını kutlayacağımız 2023 yılında belli bir gelişmişlik seviyesini yakalamamız lazım. Yerli ve yenilenebilir kaynakların bu 13 yıl içinde kullanılması gerekli. Su, jeotermal, güneş, rüzgar, biyokütle, çöp, ne varsa bunların hepsini kullanmalıyız. Bu yatırımların önünün açılması ve teşvik edilmesi gerekir. Önümüzdeki 13 yıl için ilk hedefimiz bu. Doğalgaz santrallerinin de devrede olması lazım. Doğalgaz, petrol, yenilenebilir kaynaklar gibi enerji kaynakları ne olursa olsun, hepsine hitap edebilecek yeterliliğe sahibiz. Hiçbirini durdurmadan hepsiyle birlikte büyüyebilecek bir kalkınma gücümüz var. Bunların sonuncusu ve önemlisi olarak da nükleer santrallerini sayıyoruz. 2023 yılına kadar bizim 8 üniteyi Türkiye'ye kazandırmamız şart. Teknolojik ve çok gelişmiş makinelerle yapılacak bir sistem oluşturuyoruz. Nükleer santrallerin yapılması, sadece enerjiyle alakalı değil. Bir yerde teknoloji de çağ atlamış olacak.

YENİLENEBİLİR ENERJİ
Özellikle yenilenebilir enerjide üç ayrı bölüm oluşturmamız lazım. 1.600 müracaat var. Yüksek güçte olan çok küçük santraller tartışılmaya başlandı. Her gram suyun enerjisini alıp öyle bırakalım diyorduk. Yani ufak su da olsa, büyük su da olsa bunun enerjisini alalım diye düşünüyorduk. Bu doğru bir fikir aslında... Ancak, birinin diğerinin işine mani olduğu durumlar oldu. Bunlarla alakalı bir ayıklamaya doğru gidiyoruz. Çevreyi görmezden gelen projelere karşı çevreci kimliğimizi daha ön plana çıkaracağız. Yargının durdurduğu bazı projeler var. Bunlardan bir kısmı doğru, bir kısmında ise haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Türkiye'nin menfaatine olabilecek ortak noktayı bulup onu anlatmamız lazım. Rüzgarla alakalı 750 proje var. Bu projelerin de 13 bin mw'la sınırlandırılması lazım.

GELECEK NE GETİRECEK?
Geçen yıl itibarıyla Türkiye'de kullanılan enerjinin yüzde 16'sı sudan elde ediliyordu. Şu anda bu oran yüzde 23'ler civarında. Geçen yıl yüzde 53 olan doğalgaz, şimdi yüzde 45 seviyesine geriledi.
Bunlar, yerli kaynakların kullanılması lehine olumlu gelişmeler. Ama bu tabloda yağmurun payı da vardı, önümüzdeki yıl ne olur bilmiyoruz. Rüzgarla ilgili olarak kıyaslama yapmamız mümkün değil. 30-43 mw civarındayken şimdi 1000 mw seviyesine çıktı. Ama rüzgardaki hedefimiz büyük. ~
Bu
  yıl verilecek lisanslarla birlikte 4-5 yıl içinde 13 bin mw'ı bulmamız lazım. Geneldeki 45 bin 500 mw'tın içinde rüzgardan elde edilen 1000 mw yüzde 2'lik bir dilime karşılık geliyor. Çok düşük, bunu yükseltmemiz lazım. Yerli kömürleri kullanabileceğimiz tesislerin olması gerekiyor. Ben vatandaşların, yerli kömür kullanımı konusunda yatırımcılara destek olmasını bekliyorum.

ÖZEL SEKTÖRÜN PAYI
Biz her yıl 2 bin 500 mw'lık yatırımın devreye girmesini diliyoruz. Türkiye'nin bu değeri mutlaka yakalaması lazım. Elimizdeki bütün santraller bitti. Bir yandan da rehabilitasyon devam ediyor. Eski santrallerin düzenlenmesi lazım. Diğer yandan da yeni santrallerin inşa edilmesi gerekiyor. Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı, doğalgazla ilgili yatırımları desteklediğimizi söyleyebiliriz. Bu durumun bizi rehavete itmemesi lazım. 3 bin mw'lık bir yatırım, Türkiye'nin yüzde 6-8 büyümesini sağlayacak bir yatırım demek. Bu yatırımın kömür, güneş, rüzgar ve su gibi yerli kaynakları da içermesi lazım. Bunun karşılık geldiği rakam 4-5 milyar dolar civarında. Özel sektörün bu oranı yakalayabilecek yatırımlarına destek veriyoruz  

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz