Kartal ve Toros gibi station araçlar bir dönemin en gözde araçlarıydı… Devrini tamamlayan bu modellerin ardından Doblo, Transit Connect, Kangoo, Berlingo, Partner ve Transporter’lar yaşamımıza gird...
Kartal ve Toros gibi station araçlar bir dönemin en gözde araçlarıydı… Devrini tamamlayan bu modellerin ardından Doblo, Transit Connect, Kangoo, Berlingo, Partner ve Transporter’lar yaşamımıza girdi. Farklı kullanım opsiyonlu modern ticari araçlar, binek araçlara göre vergi avantajının da etkisiyle 250 bin adetlik satışlara oturdu. Daha istikrarlı bir pazar olması, yatırımcı sayısını da artırdı. Ford, Fiat, Hyundai gibi markalar hem iç pazara, hem yurt dışına üretim yapan üretici konumuna geldi. Türkiye’ninin otomotiv ihracatını ise adeta patlattı. Şimdi başka yeni yatırımlar da gündemde. Capital, ticari oto pazarının analizini ortaya koyan, yeni modelleri tanıtan özel bir bölüm hazırladı.
Türkiye, son 5 yıllık atağı ile hafif ticari araç üretiminde Avrupa’nın üçüncü büyük üreticisi haline geldi. Bunda Fiat Doblo, Ford Transit ve Transit Connect, Peugeot Partner, Hyundai H100 ve Starex yatırımlarının payı oldu. Son olarak Otoyol şirketi de Daily model ticari aracını Türkiye’de üretme anlaşması yaparak, ihracatçı üreticiler kervanına katıldı.
Yerli üreticilerin yanı sıra VW, Citroen, Opel, Renault, Peugeot, Mercedes, Kia gibi markalar da Türkiye pazarına ithal modeller sunuyorlar.
Binek otomobil pazarındaki keskin iniş çıkışlar yerine daha istikrarlı bir tablo çizen Türkiye ticari araç pazarı, 2004 yılını 230 bin adetlik satışla kapadı. Bu segmentte Ford marka ticari araçlar en çok satan modeller oldu. İthaller içinde ise Renault’nun Kangoo modeli, VW’nin Caddy’si, Peugeot’nun Partner’ı ve Opel’in Combo’su önemli satış rakamlarına ulaştılar.
Türkiye hafif ticari araç pazarında yıllık satış potansiyeli 200-250 bin adet olarak kabul ediliyor.
İkili kullanım sevildi
Hafif ticari araçların Türkiye pazarında çok tutulmalarının bir nedenini çift amaçlı kullanıma uygun olmaları oluşturuyor. Bu araçlar hafta içi günlerde ticari amaçlı kullanılıyorlar. Aynı araçlar hafta sonlarında veya akşamları özel araç olarak binek otomobil şeklinde kullanılabiliyorlar. Bu tür kullanım alım gücü sınırlı olan Türk tüketiciler için bir araçla iki ihtiyacın bir arada karşılanmasını sağlıyor.
Hafif ticari araçlar vergi açısından da avantaj sunuyorlar. Binek otomobillerde yüzde 36’dan başlayan vergilere karşın binek araçlar yüzde 6-10 arasında vergilendiriliyor.
Hafif ticari araçların vergi avantajı sunması, bazı markaların lüks araç sınıfında değerlendirilecek modellerinin de ticari araç olarak satılmasını beraberinde getiriyor. Lüks araç ekipmanlarına sahip birçok model, ticari araç olarak satılıyor ve daha sonra binek araca çevriliyor.
Yerlide Ford İthallerde VW farkı
Hafif ticari araç pazarında yerli ürünleri ile konumlanan Ford Otosan, Türkiye ticari araç pazarının en çok satan markası. Ford’un başarısında en büyük rol Transit modelinin. Ford, 2005 yılı ilk 2 ayında 3.689 adet Transit satışı gerçekleştirdi. Ford’un ikinci önemli aracı Transit Connect ise yılın ilk iki ayında 2 bin 64 adetlik satış rakamına ulaştı.
Hafif ticari araç pazarında distribütör olarak yer alan firmalar içinde ise Doğuş Otomotiv tarafından temsil edilen VW ise yılın ilk iki ayında toplam 2.839 adet satış gerçekleştirdi. Bu satışın bin 466 adetini Caddy modeli oluştururken, VW Panelvan satışları 890 adet olarak gerçekleşti.
Türkiye pazarında hem yerli hem de ithal araçlarla konumlanan Hyundai ise toplamda 2.148 adetlik satış gerçekleştirdi. Satılan Hyundai modellerinin 1.237 adeti yerli, 908 adeti ithal modellerden oluştu. Hyundai’nin en çok satan modeli 908 adetle kamyonet oldu.
Faizler düşük, vadeler uzun
Hafif ticari araç pazarında yer alan bütün modeller için vadeli satış kampanyaları bulunuyor. Bu kampanyalar bankaların açıkladıkları aylık yüzde 1.55 oranından başlıyor.
Ayrıca firmalar anlaşmalı oldukları banka ve özel finans kuruluşları ile daha düşük faizli kampanyalar da düzenliyorlar. Doğuş Otomotiv, Garanti Leasing şirketi ile Transporter modeli için 235 Euro taksitle 60 ay vadeli leasing işlemi de yapıyor.
Tofaş, Fiat hafif ticari araç modelleri için İş Bankası, Akbank, Garanti, Vakıfbank, Koçbank, Koç Fiat Kredi, Koç Finans ile çalışıyor.
Kia modellerinde kampanya kapsamında, K2500 ve K2700 modellerinde 21 bin 733,6 YTL – 26 bin 607,6 YTL arasında değişen fiyat seçenekleri sunuluyor. Kia’nın panelvan modeli Pregio, 22 bin 590,2 YTL – 24 bin 520,2 YTL arasında fiyatlara sahip.
Hyundai marka ticari araçlarda 5 bin 500 YTL’yi bulan indirimler yapılıyor. Kampanya kapsamında tüm ticari araç modelleri yer alıyor.
Vergiler artarsa, satışlar düşer
2005 yılında binek araç pazarında görülen ciddi daralmanın hafif ticari araç pazarında yaşanmadığı ilk 2 ay verilerinden görülüyor. Sektörde görev yapan profesyoneller de ticari araç pazarının 2004 yılı benzeri şekilleneceğini düşünüyorlar. Fakat aynı profesyoniellerin önemli bir korkusu, hükümetin cari açığı dengelemek için sektöre yeni ek vergiler getirme olasılığı. Ek vergilerin gelmesi ile sektörün satışlarının daralacağı ifade ediliyor. Hükümet kanadında ticari araç olarak satılıp, binek araçlara çevrilen ve bu yüzden vergi kaybı yaşanan modeller konusunda kaygılar olduğu biliniyor. Bu konuda en rahatsız şirketlerden biri olan Hyundai, bu tavrını açıkça da ortaya koyuyor. Bu tür araçları ithal eden distribütörler ise AB ülkelerinde bu tür araçların ticari araç olarak vergilendirildiğini belirterek, Türkiye’nin bu mevzuata er geç uyum sağlamak zorunda kalacağını ifade ediyorlar.
GARANTİ’DEN KREDİ DESTEĞİ
Birçok banka ve özel finans kuruluşu da hafif ticari araç satın alımında kampanyalar düzenliyor. Bu tür geniş içerikli kampanyalardan birini de Garanti Bankası düzenliyor. Garanti Bankası’ndan Erhan Adalı, pazara sundukları finansal olanaklar hakkında şu bilgileri verdi:
“Garanti Bankası olarak ekonomideki büyümeyle birlikte hafif ticari araçlardaki büyümenin de sürmesini bekliyoruz. Bu nedenle, KOBİ’lerimizi taşıt alımlarında desteklemek üzere, hafif ticari araç segmentinde üretim yapan hemen hemen tüm otomobil firmalarıyla kredi anlaşması yapmış durumdayız. Bunlar Volkswagen Ticari Araçlar, Iveco, Peugeot, BMC, Ford, Tofaş-Fiat, Opel, Renault ve Hyundai.
Kredi vadelerimiz diğer otomobil kredilerinde olduğu gibi 48 aya kadar çıkıyor. Öte yandan, hafif ticari araçlar segmentini desteklemek üzere kredi kampanyaları için uyguladığımız baz faizlerimizi 12 aya kadar yüzde 1,55 ve 12 ayı aşan vadelerde yüzde 1,60 olarak belirledik. Müşterilerimizin ödeyecekleri faiz tutarları ise marka ve kredi tutar ve vadesine göre değişiklik gösterebiliyor.”
HAFİF TİCARİDE SON SEÇENEKLER
FORD OTOMOTİV
Türkiye pazarının en büyük üretici ve ticari araç satıcısı Ford, hafif ticari araç segmentinde yıllardan beri liderliğini sürdürüyor. Bu liderlikte Transit modeli başrolü oynuyor. 2002 yılında üretilerek, pazara sunulmaya başlanan Transit Connect ise kısa sürede pazarın en önemli modellerinden biri haline geldi.
Transit Ford’un iç azar ve ihracat için en önemli modeli olan Transit alise hafif ticari araç gamının her diliminde yer alıyor. 2.4 lt motor seçeneği ile satışa sunulan Transit serisi 19 farklı donanım, şasi, kabin seçeneği sunuyor. Bu seçenekler içerisinde minibüs, panel van, şaşi kabin, van gibi alternatifler yer alıyor.
Transit Connect Ford’un hafif ticari araçtaki yeniliği olan Connect, 1.8 lt TDCi ve TDdi dizel motorlar ile 8 farklı seçenek sunuyor. Bu seçenekler arasında uzun panel van, kısa panel van gibi seçenekler bulunuyor.
GM OPEL TÜRKİYE
General Motors Türkiye, 1990 yılında İzmir Torbalı'da faaliyet göstermeye başladı. General Motors Türkiye'nin hissedarları yüzde 99.5 payla Adam Opel AG. GM Türkiye ticari araç pazarında Vivaro, Movano, Combo modelleri ile yer alıyor. 2005 yılında Opel, 1.7 dizel, 1.3 CDTI Common Rail Dizel ve 2.5 Common Rail Dizel motorları modellerinde kullanıyor. Bu motorlar Combo 1.7 (75Hp), Corsa Van 1.3 CDTI (70 Hp), Astra Van 1.7 ve Movano 2.5CDTI (115 Hp) modellerinde kullanılıyor. Vivaro’da ise 100 Hp 1.9 CDTI motor mevcut.
Corsa Van Fiyatı ve işletme giderleri ekonomik bir araç. 1.060 litrelik kargo hacmi, geniş arka kapısı ile kolay ve rahat bir şekilde yükleme ve boşaltma yapılabiliyor. Corsa van’ın istiap haddi 410 kg, 857 mm yükleme alanı yüksekliğine sahip ve yükleme alanı uzunluğu ise 1.309 mm.
Euro 4 uyumlu 1.3 CDTI motor yakıt ekonomisinin yanı sıra, etkileyici çekiş gücüne sahip.
Standart donanım paketinde Elektro-servo direksiyon, yük bölümü kauçuk taban kaplaması, yükseklik ayarlı aktif gergili ön emniyet kemerleri, radyo/kaset çalar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, sürücü hava yastığı, sırt açısı ayarlı koltuklar, elektrikli ön camlar bulunuyor. Klima ise opsiyonel olarak sunuluyor.
Combo Yeni Opel Combo hızla büyüyen bir pazara iyi planlanmış bir donanım paketi sunuyor. Yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, çekmeceli ön yolcu koltuğu ya da öne katlanabilen ön yolcu koltuğu gibi bazı pratik ayrıntılar da kullanım için boş alan sağlıyor. Opel Combo, özel donanımlar eklenerek hareketli bir atölyeye ya da hizmet aracına da dönüştürülebilinir.
Combo’nun baz versiyonu geniş kapsamlı bir güvenlik paketi içeriyor. Araç fabrikadan yüksekliği ayarlanabilir EGD elektrikli güç direksiyonu, renkli cam ve immobilizerle çıkıyor. Bir kombine filtre ve yol tozu, polen, egzost gazı ya da kokuların ve maddelerin araca girmesini engelleyen bir aktif karbon kaplama standart. Yeni Combo, küçük dış boyutlarına rağmen 3.200 litrelik maksimum yükleme kapasitesine sahip ve uzunlukları 2.70 metreye kadar olan nesneleri taşıyabilir.
Movano Ergonomik iç tasarımı, sürücü kabinine kolay iniş biniş sağlayan geniş açılımlı kapıları ve sınıfındaki araçlar içinde örnek teşkil eden 42.9 cm’lik giriş yüksekliği ile kullanıcısına rahat bir iç mekan sağlıyor. Movano’nun tüm versiyonlarında hidrolik direksiyon, etkin ısıtma ve havalandırma sistemi, ergonomik kumandalar standart.
Movano’nun kabinindeki gürültü seviyesi, sağlam karoseri, hidrolik olarak çalışan debriyaj ve stratejik olarak yerleştirilen izolasyon malzemeleri sayesinde düşürülmüş. Düşük dönüş yarı çapı ile şehir içinde ve dar yollarda kolay manevra imkanı sağlayan Movano özellikle şehir içinde kısa mesafeli dağıtım işlerinde fonksiyonel kullanım sağlıyor.
Vivaro Opel ticari serisine yeni katılan araç, brüt 2.9 ton ağırlığında. Yükleme bölgesi uzunluğu 2.80 metre (kısa dingil mesafeli modelde 2.40 metre), yükleme kapasitesi de kısa versiyonda 5 m3, uzun versiyonda ise 5.9 m3. Yeni Vivaro; taşımacılık yapmak için araçta büyük miktarda yer boşluğuna ihtiyaç duyan kurye ekspres paket servisleri gibi ticarî müşteriler için ve ayrıca entegre raf sistemleri olan çok-yönlü, çok-amaçlı gezici bir atölye çözümü talep eden müşteriler için sunulan seçeneklerden biri. Aracın taşıma kapasitesi 1.100 kg.
Aracın özellikleri arasında 6 ileri vites, göğüslüğe monte edilmiş vites kolu, güvenlik paketi yer alıyor. Tüm araçlarda standart olan güvenlik paketinde tam boy ön hava yastığı, tüm koltuklar için emniyet kemerleri, aktif kafalıklar ve ABS yer alıyor.
ÇELİK MOTOR-KIA
Kia marka binek otomobil ve hafif ticari araç modellerinin, Türkiye distribütörü Çelik Motor tarafından hafif ticari araç grubunda, yeni K2500 ve K2700 kamyonet, Pregio Panelvan modellerinin satışı gerçekleştiriliyor.
K2500-K2700 Kia’nın hafif ticari araç ürün yelpazesinde, 2500 cc, 3800 dev/dak’da 94 PS güç üreten, 4 silindirli, turbo dizel TCI motor ile K2500 Çift Teker standart ve çift kabin ve 2700 cc, 4150 dev/dak’da 83 PS güç üreten K2700 Tek Teker ve K2500 standart kabin ve K2700 model araçların kasasız ve açık kasalı versiyonları yer alıyor. K2500 çift kabin araçta kasa standart olarak sunuluyor.
Pregio Pregio’da, hidrolik direksiyon, içeriden açılabilen benzin depo kapağı, dijital saat, takometre, renkli camlar gibi aksesuarlar standart, gövde rengi tampon, merkezi kilit, elektrikli camlar, komple jant kapağı, kumaş kaplama kapı içleri ve klima opsiyonel olarak sunuluyor.
Hyundai Starex Hyundai Assan’ın İzmit fabrikasında, hafif ticari araç sınıfında Starex modelinin Minibüs, Multiway, Space, Panel Van ve Yüksek Tavanlı Panel Van versiyonları üretiliyor. İsteğe bağlı olarak tüm Starex ailesinde otomatik şanzıman alınabiliyor. Kabin içinde yenilikler uygulanan ve donanımı zenginleştirilen Starex ailesinin tüm 3, 5 ve 6 kişilik van modellerinde sürücü hava yastığı, bardaklıklar, elektrikli anten ve elektrikli yan dikiz aynalarında ısıtma fonksiyonu standart hale getirilirken, 10 kişilik minibüs modellerinde de sürücü ve yolcu hava yastıklarıyla birlikte ABS, otomatik klima, üçüncü stop lambalı spoyler, ahşap veya karbon görünümlü ön konsol ve radyo-kasetçalar, CD ve equalizer’lı müzik sistemi standart donanıma eklendi. Tüm modellerde uzaktan kumandalı merkezi kilit ve alarmın standart olarak sunulmaya başlandığı Starex’lerde ön radyatör ızgaraları da yenilendi. Tüm Starex modellerinde, 100 HP güç üreten 2.5 litre turbo dizel motor ve düşük yakıt tüketimi sunan 140 HP’lik 2.5 CRDi common-rail turbo dizel motor seçeneği sunuluyor.
Starex Kamyonet, Güney Kore’den ithal ediliyor. Elektrikli camlar, direksiyon yükseklik ayarı, ön ve arka sis farları, elektrikli ve ısıtmalı yan dikiz aynaları ve merkezi kilit gibi donanıma sahip olan Starex Kamyonet, 2.5 litre hacmindeki turbo dizel motor ile birlikte kasalı ve kasasız versiyonlarıyla satılıyor.
Hyundai H100 Kompakt boyutlarıyla dar sokaklarda bile kolay manevra kabiliyeti sunan, hidrolik direksiyon ve ergonomik kabin gibi sürücüsüne yüksek konfor sağlayan ve 1.385 kg’lık taşıma kapasitesiyle H100 Panel Van’da 80 HP maksimum güç üreten 2.6 litrelik dizel motor kullanılıyor.
Hyundai H100 Kamyonet Güney Kore’den ithal ediliyor. İlk kez 1993 yılında Türkiye yollarına çıkan ve bugüne kadar 23 bin adetten fazla satılan H100 Kamyonet’in müşteri kitlesini oluşturan iş alanları arasında inşaat sektörü, meyve ve sebze halleri, mobilya mağaza ve imalat şirketleri, dağıtım ve lojistik firmaları ve beyaz eşya sektörü başta geliyor. Tamamen yenilenen H100 Kamyonet’te 94 HP maksimum güç üreten 2.5 litre hacminde turbo dizel motor bulunuyor.
MERCEDES’DE 4 MODEL
Vito Vito’nun profil çizgileri, yeni tasarlanan farları, ön ızgara ve dik olarak yerleştirilen arka stop lambalarıyla dikkat çekiyor. Eski modelden farklı olarak arkadan itişli olarak tasarlanan yeni Vito, manevra kabiliyetini artırırken, araç yüklüyken dahi konforlu bir yol tutuş vaat ediyor. Araçta ABS, ASR, elektronik fren gücü dağılım sistemi ve hidrolik fren destek sisteminin entegre edildiği ESP sistemi ile tüm tekerleklerde disk fren standart. Vito, modeline göre 4,7m³ ile 6,3m³ arasında değişen iç hacmin yanısıra 1,14 tona kadar çıkabilen yük kapasitesi sunuyor. 3 CDI dizel, 2 benzin motoru alternatifi bulunan yeni Vito’da Mercedes-Benz binek otomobillerinde kullanılan türden ikinci nesil dizel motorları yer alıyor. Vito’nun Panelvan, 4 yolcu +1 kapasiteli Camlıvan ve yine 4 yolcu +1 kapasiteli Kombivan modelleri en çok tercih gören modeller.
Viano Vito ile ortak platform üzerinde geliştirilen ve yüksek konforuyla öne çıkan Mercedes-Benz Viano, Trend ve Ambiente donanım tiplerinin yanısıra karavan meraklıları için Marco Polo modeline sahip. Viano, Vito’dan farklı olarak tek aks mesafesi ve uzunlukta satışta. Viano için bir CDI dizel (150 PS) ve bir benzin motoru (218 PS) seçeneği ile otomatik vites opsiyonu bulunuyor.
Sprinter Çeşitli motor ve model seçenekleriyle sunulan Sprinter, motorlarına, ABS/ASR ile standart sunulan elektronik dengeleme programı ESP ( ESP, ABS/ASR´ nin standart olarak sunulduğu 313 CDI panelvan ve minibüs modellerinde bulunmakta) ve fren gücünün daha çabuk devreye girmesini sağlayan fren asistanı BAS eşlik ediyor. İsteğe bağlı sunulan arka Parktronic, tampondaki mesafe sensörleri sayesinde engelle arada kalan mesafeyi ölçerek 1,6 metreden itibaren gösterge panelinde ve 1 metreden itibaren sesli sinyallerle sürücüyü çarpmaya karşı uyarıyor ve güvenli park ve manevra sağlıyor. Renkli camlı araçlarda bulunan yağmur sensörlü ısıtmalı ön cam net görüş sağlıyor. Ön cam üstünde yer alan açık eşya koyma gözü ve otomatik vites seçeneği opsiyonel.
Sprinter’ın, minibüs, panel van ve kamyonet tipleri bulunuyor. Minibüste normal ve yüksek tavan seçenekleri mevcut. 14 veya 17 yolcu kapasiteli Sprinter minibüsler yolculuk tipi yatırılabilen koltuklara sahip. Turizm versiyonları ise klima, mikrofon, halı ve perde gibi özelikleri ve isteğe bağlı buzdolabı özellikleri sunuyor.
Panelvan üç farklı araç uzunluğu seçenekleri ile 7.0m 3, 9.1 m³, 10.4m³ ve 13.4m³ iç hacimleriyle satılıyor.
Vaneo Kombi Vaneo Kombi’nin tasarımı, yüzlerce kişiyle yapılan görüşmelerle geliştirildi. Vaneo Kombi, çok yönlü bir araç. Otomobil sektöründe devrim yaratan ve ilk kez A serisinde uygulanan “Sandviç” yapı tarzının uygulanmasıyla Vaneo Kombi kompakt dış görünüm altında geniş iç hacim sunma iddiasında. 4.20 m uzunluğunda, 1.83 m yüksekliğindeki Vaneo Kombi, beş kişilik oturma kapasitesi ve 715 litre yükleme hacmine sahip. Bu hacim, sökülebilen ve katlanabilen arka koltuklar sayesinde 3 bin litreye kadar çıkabiliyor.
MAZDA B VE E SERİSİ
Türkiye pazarına Mermerler Mazda tarafından sunulan Mazda marka ticari araçlar E serisi ve B serisi ile olarak ikiye ayrılıyor. B serisi pick up’larda elektrikli camlar, elektrikli far yükseklik ayarı, kol dayanağı, radyo teyp, 4 hoparlör, kilitli yakıt deposu kapağı, ışıklı 4x4 göstergesi, alüminyum alaşım jantlar gibi özellikler standart donanımda yer alıyor.
Mazda E 2200 E2200 çift teker kamyonet ise Mazda’nın doğrudan ticari amaçlı kullanıcılara yönelik ürünü. Bu araçta 2.200 cc SHOC motor kullanılıyor. 71 PS gücündeki motor dizel yakıtla çalışıyor.
DAIHATSU DELTA İLE PAZARDA
Daihatsu Delta Türkiye pazarında Entek Motorlu Araçlar şirketi tarafından temsil edilen Daihatsu, Toyota’nın bir şirketi. Japonya’da üretilen Daihatsu marka araçları satan şirket, Türkiye pazarına şubat ayında ilk kez ticari araç modellerini de sundu. Delta adını taşıyan kamyonetlerle ticari araç pazarına giren Daihatsu, uygun fiyatlı araçlarıyla iddialı. Delta kamyonetler 2.8 lt motorlu tek tekerli ve 3.6 lt çift tekerli seçeneklerine sahip.
95 hp gücündeki 3,6 litre ve 69 hp gücünde 2,8 litre dizel motorlara sahip olan Daihatsu Delta kamyonetler, hızlı ve kolay yükleme için ip kanca ve basamaklara, geniş bacak alanı ve sırt desteği sağlayan kabinlere sahip. Delta ailesinde ayarlanabilir sürücü koltuğu, yükseklik ve derinlik ayarlı hidrolik direksiyon, devir sayacı ve stereo kaset çalarlı AM/FM radyo standart. 3,6 litre dizel motorlu Ayrıca daha kısa sürede durabilmeye olanak sağlayan Egzoz Fren Sistemi de mevcut Delta’nın tüm modelleri dengeli durma performansı sağlamak için Otomatik Fren Ayarlayıcıları ile her yönden gelebilecek burulma ve ağır gerilime karşı sağlam kaynaklı kutu tipi şasiyle donatılı.
RENAULT TÜRKİYE
Türkiye pazarının en önemli oyuncularından Renault, ticari araç pazarında Trafic, Kangoo, Master modelleriyle yer alıyor.
Kangoo Multix Kangoo Multix, hem iş hem de özel yaşamda kullanıma uygun donanımlara sahip. Multix, 740 kg yük taşıma kapasitesine sahip. Authantique ekipman seviyesiyle satılan Multix’de iki opsiyon paketi var. Klima paketi ve güvenlik paketi. Araçta sürücü hava yastığı standart. Multix’te 1.5 dCi motor görev yapıyor.
Trafic Renault’nun Opel ile ortak olarak üretip, farklı adlarla sattığı Trafic, farklı dizaynı ve zengin donanım özelliklerine sahip. Trafic Van ve Multix versiyonları ile Confort ve Grand Confort ekipman sevilerine sahip. Araçta 1b9 dizel motor görev yapıyor. Trafic, 6 ileri vitese, 4 disk frene, ön ve arka viraj denge çubuklarına, tamamı galvaniz gövdeye sahip. Van modeli yük taşıma amaçlı, Multix versiyonu ise her türlü kullanıma uygun.
Master Renault’nun bu segmentteki diğer bir aracı ise Master. Minibüs ve panel van tiplerine sahip Master, kullanıcılara değişik kullanım olanakları sunuyor. Master’ın minibüs versiyonları, panel van olarak ithal edilip, Renault Mais’in partneri Argen tarafından Türkiye’de minibüse dönüştürülüyor. Master minibüs, 14 kişilik yolcu kapasitesi ile iki versiyona sahip. Aracın 18 kişilik okul servisi versiyonu da bulunuyor. Bütün Master minibüslerde 115 beygirlik 2.5 lt dCi motor ve 6 ileri şanzıman görev yapıyor.
Master Panel Van ürün gamında 8 m³, 9,1 m³, 10.8 m3 ve 12.6 m3 taşıma kapasitesi seçenekleri mevcut.
MAN’DAN SEÇENEKLER
Türkiye ticari araç sektörünün en büyük üreticilerinden olan Man, Türkiye’yi otobüs üretiminde Avrupa için üretim üssü olarak belirlemiş durumda. Türkiye’de üretilen Fortuna gibi otobüsleri Avrupa ülkelerine ihraç eden Man, Türkiye’deki yatırımlarını giderek büyüterek, buradaki üretimden memnuniyetini gösteriyor. Türkiye ve Polonya’daki üretim tesisleri ile Avrupa’nın en büyük otobüs üreticileri arasında yer alan Man, şehirlerarası taşımacılıkta kullanılan büyük otobüslerin yanı sıra belediye otobüsü, turizme yönelik taşımacılıkta kullanılan otobüs seçenekleri de sunuyor.
TOFAŞ-FIAT’IN LİDERİ DOBLO
Türkiye’nin en büyük kapasiteli tesisi Tofaş Bursa fabrikalarında 2000 yılında üretimine başlanan Doblo ile pazarda yol açtı. Tofaş’ın ardından diğer firmalarda Türkiye’nin hafif ticari araç üretim üssü olmasına yöneldiler. Türkiye pazarında Doblo modeli ile ikinci en çok satan ünvanına sahip.
Doblo Adını İtalyanca ikiden alan Doblo, geniş ürün yelpazesi ile Türkiye pazarında olduğu gibi Avrupa’da da Fiat’ın en çok tercih edilen araçları arasında yer alıyor. Doblo, Türkiye pazarında 1.2, 1.3 multijet, 1.9 JTD dizel motor seçenekleri ile sunuluyor. Aracın kapalı kasa Cargo modeli de var, tamamen camlı Combi modeli de. Doblo araçlarda donanım olarak hem güvenlik hem de konfora yönelik ekipmanlara yer veriliyor.
Aracın ekipman seviyeleri ile fiyat seçenekleri iş yaşamındaki her tür bütçeye yanıt verecek şekilde çeşitlendirilmiş.
Strada Fiat’ın küçük ticari araç sınıfındaki aracı Strada1.2 ve 1.9 lt benzinli motor seçenekleri ile sunuluyor. Araç, bir tür pick up olarak dizayn edilmiş.
Ducato Fiat’ın büyük hafif ticari aracı Ducato, 2.8 JTD dizel motora sahip. Araç bu motorla 127 beygir güç üretebiliyor. Panel van ve minibüs versiyonları mevcut.
CITROEN-BAYLAS
Türkiye pazarında Bayraktar Grubu tarafından temsil edilen Citroen, hafif ticari araç pazarında özellikle Berlingo ile oldukça iddialı. Citroen marka ticari araçların fiyatları 21 bin 760 YTL ile 42 bin 250 YTL arasında değişiyor.
Berlingo 1.9 dizel ve 2.0 HDI dizel motor seçenekleri ile satılan Berlingo’nun baz versiyonunda immobilezer, radyo teyp ve sürgülü sağ ve sol kapı standart olarak sunuluyor. Klima, uzaktan kumandalı merkezi kilit, sürücü hava yastığı, elektrikli camlar, elektrik kumandalı sağ ayna, yukarı açılır arka yük kapısı ve arka cam rezistansı ise opsiyonel olarak sunuluyor.
Berlgingo’nun Combi versiyonunda ise tüm donanımlar standart olarak mevcut.
Jumpy Citroen’in orta ölçekli hafif ticari aracında immobilizer, radyo cd ve elektrikli ön camlar standart olarak sunuluyor. Ayrıca klima ile ABS’de opsiyonel donanımda yer alıyor. Jumpy 1.9 dizel ve 2.0 HDI dizel motor seçeneklerine sahip.
Jumper Citroen’in minibüs ve panel van sınıfındaki büyük hafif ticari aracı Jumper 2.8 lt’lik HDI dizel motorlara sahip. Jumper ailesinin baz versiyonunda immobilizer, sürücü hava yastığı, uzaktan kumandalı merkezi kilit, radyo teyp, elektrikli ön camlar standart donanımda yer alıyor.
DOĞUŞ OTOMOTİV-VOLKSWAGEN
Ticari araç pazarında ithal markalar içinde birinci sıraya oturan VW, Caddy, Transporter ve Volt adı altında topladığı onlarca ürünü ile rekabette yerini alıyor.
Caddy 2004 yılı mayıs ayında Türkiye pazarına uzun bir aradan sonra yenilenerek yeniden giren Caddy, kısa sürede VW’nin en çok satan ticari modeli haline geldi. Küçük ve kompakt boyutları ile şehir içi taşıma işlerinde ve hafta sonları özel amaçlı kullanımlarda avantaj sağlayan Caddy, 1.9 TDI ve 2.0 lt SDI dizel motor seçeneklerine sahip. Caddy’nin panel van ve kombi van, tipleri satalıyor. Caddy ailesinde ABS, ASR, EBC, sürücü hava yastığı, yolcu hava yastığı (Caddy Kombi standart), ön ve arka viraj denge çubukları, dört tekerlekte disk fren, elektronik immobilizer, EPS, yükseklik ve derinlik ayarlı hıza duyarlı elektromekanik servo-direksiyon, klima, elektrik kumandalı ve ısıtmalı yan aynalar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, elektrik kumandalı ön camlar, yüksekliği ayarlanabilen sürücü koltuğu, yüksekliği ve derinliği ayarlanabilir teleskopik direksiyon, rezistanslı arka cam sileceği, CD çalarlı radyo gibi ekipmanlar standart donanımda yer alıyor.
Transporter VW’nin ticari araç pazarındaki en önemli modeli olan Transporter, Türkiye pazarında 50 farklı versiyonuyla satılıyor. Ticari faaliyet yürütürken araca ihtiyacı olan her türlü talebe yanıt verecek şekilde artırılmış ürün gamıyla dikkat çekiyor. Transporter ailesinde panel van, camlı van, city van, kombi, Multivan gibi karoser seçenekleri, 1.9, 2.5 lt dizel motor seçenekleri bulunuyor. Standart ekipmanları arasında ABS, ASR, EBC, EDL sürücü hava yastığı, ön ve arka viraj denge çubukları, 4 tekerlekte disk fren, elektronik immobilizer, klima, elektrik kumandalı ve ısıtmalı yan aynalar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, elektrik kumandalı ön camlar, yüksekliği ayarlanabilen kolçaklı sürücü koltuğu, yüksekliği ve derinliği ayarlanabilir teleskopik direksiyon, rezistanslı arka cam sileceği, joystick vites kolu, bağımsız askılı süspansiyon yer alıyor.
Volt VW’nin ticari araç serisinde büyük hafif ticari segmentinde yer alan Volt, 2.5 ve 2.8 lt hacimli 109 ve 158 beygir gücündeki TDI dizel motorlarla donatılı. Panel van ve minibüs tipleri mevcut. Okul ve servis taşımacılığında tercih edilen 18+1, 20+1 kişi taşıma seçenekleri bulunuyor. Volt ailesinde de Transporter serisindeki tüm konfor ve güvenlik donanımları standart olarak bulunuyor. Volt ailesindeki standrat ekipmanlar panel van ve minibüs tiplerinde ayrışıyor. Minibüs tipi okul servisi araçlarında hız konrol ünitesi de standart sunuluyor.
PEUGEOT TİCARİDE DE İDDİALI
Fransız Peugeot kuruluşu olan Peugeot Otomotiv tarafından temsil edilen marka, hafif ticari araç segmentinde 206 van, Partner, Expert, J9 ve Boxer modelleri ile konumlanıyor. İthal markalar içinde önemli paya sahip olan Peugeot, bu yılın ilk iki ayında 340 adeti ithal, 1.487 adeti yerli üretim olmak üzere 1.827 adetlik ticari araç satışı gerçekleştirdi. Peugeot’nun Partner, J9 ve Boxer modelleri Karsan tarafından Türkiye’de üretiliyor.
Partner Peugeot’nun Karsan tarafından Bursa’da üretilen ve Türkiye pazarında önemli talep gören modellerinden olan Partner, 1.4 lt, 1.6 lt, 1.9 lt dizel ve benzinli motor seçeneklerine sahip. Aracın binek, kombi van karoser seçenekleri bulunuyor.
Expert ve J9 Peugeot’nun artık ömrünü tamamlamış ve sadece Türkiye’de üretilen ve satılan ama buna karşın özellikle şehir içi insan taşımacılığında büyük talep gören J9 aracı 2.5 litre dizel motora sahip. 14+1 ve 18+1 kişi taşımaya uygun seçenekleri var.
Expert ise 1.9 lt dizel ve 2.0 lt HDI dizel motorları ile ithal hafif ticari araçlar segmentinde Peugeot’nun destek modellerinden biri konumunda.
Boxer Peugeot’nun büyük hafif ticari araç segmentindeki aracı Boxer, 2.0 lt, 2.2 lt ve 2.8 lt dizel motor seçenekleri sunuyor. Camlı van, extravan, M van ve minibüs tipleri olan Boxer fiyatları 27 bin 250 YTL’den başlıyor.
MITSUBISHI-TEMSA
Ticari araç pazarında Sabancı grubu şirketlerinden Temsa ile temsil edilen Mitsubishi, Türkiye pazarına L200, L300, Canter ve Prestij modellerini sunuyor. Canter ve Prestij modelleri Temsa’nın Adana fabrikasında üretiliyor.
L200 modeli tek ve çift kabin pick up olan Mitsubishi’nin L300 modeli küçük panel van tipinde. L serisinde 2.5 lt dizel motor görev yapıyor.
Canter ise orta sınıfı kamyon sayılabilecek bir araç. 3.5 ve 3.9 litrelik motorlara sahip Canter ailesinde Turbo motor seçeneği de yer alıyor.
Prestij midibüs ise 27+1 kişilik, Turbo DLX modeli 3.9 lt hacimli motorun görev yaptığı şehir içi taşıma amaçlı kullanıma uygun bir midibüs.
İsotlar-Tata Türkiye pazarında yeni yeni yer amaya başlayan son markalardan biri de Hindistan menşeli Tata. Uygun fiyatlı modelleri ile otomotiv pazarında yer alan Tata’yı VW Adana bayilerinden İsotlar temsil ediyor. Tata, Türkiye pazarına tek ve çift kabin pick up tarzı ticari araçlar sunuyor. Tata fiyatları 18 bin 490 YTL ile 29 bin 690 YTL arasında değişiyor.
PAZAR PAYIMIZ YÜZDE 12 OLUR
Bu yıl ilk iki aylık satışlara bakıldığında 2004 yılındaki ikİ aylık satışlarla paralel bir pazar seviyesi görülüyor. Doğuş Otomotiv olarak ticari araç pazarının bu yıl da 2004 yılındaki seviyelerinde kapanacağını öngörüyoruz. 2004 yılında her ne kadar ertelenmiş talep realize olduysa da bu yılın ekonomik büyüme beklentisi yüzde 6’larda. Enflasyon ve faizlerdeki düşüş trendi de sürüyor. Bu iki olumlu verinin ertelenmiş talebin realizasyonunun yarattığı handikapı aşacağını öngörüyorum.
Pazarda Volkswagen olarak bizim payımız yüzde 12 civarında olur. Bu da 30 bin adete yakın satış demek. Bu nedenle hem vdf ile hem de Garanti Bankası ve Garanti Leasing ile kampanyalarımız sürüyor. Ticari araç pazarında en donanımlı araçları sunuyoruz. Kış Paketi adıyla sunduğumuz Transporter promosyonu ile başarılı olduk. 12 yıllık paslanmazlık garantisini bir tek biz veriyoruz. Sınırsız km 2 yıl mekanik garanti de önemli avantajımız. Peşin alımlarda yüzde 6-10 oranında indirim yapıyoruz.
SEKTÖR 2004 SEVİYESİNİ KORUR
2003 yılında 132 bin aracın satıldığı hafif ticari araç pazarında, Kia modellerinin pazar payı yüzde 2,15 iken, 2004 yılında 240 bin adet olarak tamamlanan hafif ticari araç pazarındaki payımız yüzde 2,37 oldu. 2004 yılının ikincisi yarısı itibariyle uygulamaya konan, hükümetin otomotiv sektörüne olan müdahalelerinin olumsuz sonuçlarının, 2005 yılında, daha yoğun olarak hissedileceği düşüncesindeyim. Yeni bütçe yılına girilmesi ile birlikte, yeni karlılık hedefleri oluşturulacak, bu durum araç satış fiyatlarının artışına sebebiyet verecek ve dolayısı ile pazar daralacak. Tahminim, 2005 yılı otomotiv pazarının 550–600 bin adet aralığında gerçekleşmesi. Ancak daralma çok büyük oranda binek otomobil pazarında yaşanacak, hafif ticari araç pazarı, yaklaşık olarak 2004 yılı satış adetleri seviyesinde olacak. Bu sebepledir ki, 2005 yılı pazarının 200–250 bin adet aralığında gerçekleşmesi olası. 2005 yılı pazar payı hedefimiz, hafif ticari araç pazarı koşullarına bağlı olarak, yüzde 2,7 – yüzde 3,3 aralığında değişiyor. Distribütörlüğünü devralmış olduğumuz tarihten bugüne, Kia’nın marka imajını ve bilinirliğini, hak ettiği seviyeye getirmeye, aynı zamanda satış grafiğini ve pazar payını artırmaya yönelik pazarlama faaliyetleri yoğun bir şekilde yürütülmekte, etkili reklam çalışmaları gerçekleştiriliyor.
MÜŞTERİYE NASIL BAKIYORUZ?
Piyasaya yeni bir hafif ticari araç sunarken, müşterilerin ihtiyaçlarını, gelir düzeylerini, rakiplerimizin fiyat ve ekipman stratejilerini, pazarın genel olarak durumunu ve beklentileri göz önünde bulunduruyoruz. Hafif ticari araçları küçük veya orta ölçekli işletme sahipleri ya da serbest çalışan geleneksel yaşam tarzını benimsemiş, ancak her türlü gelişmeyi modern bir yaklaşımla takip eden ve işlerini büyütmek sorumluluk sahibi, yatırımlarını atılıma dönüştürmek için işlerinde kullandıkları araçların güçlü bir markaya ait olmasının önemini kavramış, bu marka ile ortaklık kurmak isteyen kişiler olarak düşünüyoruz. Bu paralelde Corsavan, Astravan, Combo, Vivaro ve Movano'nun oluşturduğu 5 araçlık geniş ürün gamımız ile ticari araç müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz.
Halil Okşit
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?