Bilginin yüzde 10'unu Bulutlar idare edecek

Önder Sönmez, bulut bilişim pazarını ve bu pazara ilişkin öngörülerini bizimle paylaştı

1.09.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Bilginin yüzde 10'unu Bulutlar idare edecek
EMC, veri depolama teknolojileri ve yazılım sektöründe dünyanın önde gelen şirketlerinden biri. 1979 yılında kurulan şirketin amacı, o yıllardaki veri depolama sistemlerindeki ihtiyacı karşılamaktı. Bu alanda hızlı büyüyen şirket, Türkiye pazarına ise 1999 yılında girdi. Şirketin genel müdürü Önder Sönmez, “Alanımızda dünya lideriyiz. Şu anki yapımız, bir donanım şirketi olmanın çok ötesinde bilgi altyapısı çözümleme şirketi haline geldiğimizi gösteriyor” diyor. Sönmez, gerçek anlamda bulut bilişim pazarının büyüklüğü konusunda henüz sağlıklı bir araştırma yapılmadığını söylüyor. Ancak pazarın 200-600 milyon TL arasında bir yerde olduğunu tahmin ediyor. Bu rakama ise “hosting” veya bulut bilişim tanımına girmemekle birlikte aynı şirketlerin verdiği hizmetlerin dahil olmadığına dikkat çekiyor. Sönmez, Türkiye’de pazarın hızlı büyüdüğünü ve büyüme oranının en az yüzde 50 seviyesinde olduğunu tahmin ediyor. EMC Türkiye Genel Müdürü Önder Sönmez, bulut bilişim pazarını ve bu pazara ilişkin öngörülerini bizimle şöyle paylaştı:

KÂRLI VE AVANTAJLI
Gartner şirketinin yaptığı araştırmaya göre, dünya çapında 91 milyar dolar olan bulut servisleri, 2012 yılında 109 milyar dolara çıkacak. İşletmelerin bulut bilişime ve hizmetlere yapacağı harcamanın ise 2016 yılında 207 milyar dolara ulaşması planlanıyor. Buna oranla maliyetleri azaltan, veri depolama sistemini hacimsel olarak küçülten, düzenleyen, öncelik sıralamasına koyarak organize edebilen bulut bilişime olan yatırımlar da artış gösterecek. Potansiyeli her geçen gün artan ve sağlayıcıları heyecanlandıran bulut bilişim pazarı, hem işletmeler hem sektör şirketleri için kârlı ve avantajlı yapısını sürdürecek.

NEDEN POPÜLER OLDU?

1960’larda ortaya çıkan bulut bilişim kavramının günümüzde popülerleşmesinin başlıca sebebi; sunucu, depolama ve network sanallaştırma teknolojilerinin olgunlaşması, WAN altyapılarının hızlanıp ucuzlamasıdır. 1960’larda sadece mainframe ortamında hayata geçebilen bazı kavramlar, açık sistemlerdeki teknolojik gelişmenin hız kazanması ile günümüzde revaçta olmaya başladı.

BULUTLAR İDARE EDECEK

2011 yılında gerçekleştirilen “Kaostan Değer Yaratmak” isimli IDC Digital Universe adlı araştırma, dünya genelinde bilginin her 2 yılda bir 2 katın üzerinde artmakta olduğunu gösteriyor. Bu çalışmaya göre 2011 yılında, 1,8 zettabayt tutarında bilgi yaratılacak ve türetilecek.~
Personel sayısındaki artışsa veri miktarındaki bu artışın çok altında kalıyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünya genelinde BTdepartmanlarında sanal ve fiziksel sunucu sayısı 10 katına çıkacak. Yönetilen bilgi miktarının ise 50 katına ulaşması bekleniyor. Buna karşılık bütün bunların idaresinde kullanılacak BT profesyoneli sayısı sadece 1,5 kat artacak. Verilerdeki bu yüksek artış hızına karşılık kaynaklardaki artışın böyle sınırlı kalacağı düşünülüyor. 2015 yılına kadar mevcut bilginin yaklaşık yüzde 20’sinin bulut bilişim hizmet sağlayıcılarının eline geçeceği tahmin ediliyor. Yani bir BIT’in kaynağından son kullanıcısına ulaşana kadar bir bulutta saklanacağını ve hatta toplam bilgilerin yüzde 10’u kadar bilginin bulutlar tarafından idare edileceğini düşünüyoruz.

HIZLI BÜYÜME
Consensus Economics çalışması, birinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 büyüyerek Çin’i ve dünyanın bütün ülkelerini geride bırakan Türkiye’nin, 2001 yılı GSYIH artış tahmininin de ciddi oranda yukarı çekildiğini gösteriyor. Bu, pazarın ve ekonominin büyüme trendinde olduğunu gösteren önemli bir gösterge. Sadece gerçek anlamda, bulut bilişim pazarının büyüklüğü konusunda henüz sağlıklı bir araştırma yapılmadı, 200-600 milyon TL arasında bir yerde olduğunu tahmin ediyorum. Ancak bu rakama “hosting” veya bulut bilişim tanımına girmemekle birlikte aynı şirketlerin verdiği hizmetler dahil değil. Büyümenin çok hızlı olduğunu tahmin ediyorum. Büyüme Türkiye’de en az yüzde 50 gibi olmalı. Bulut bilişim olgunlaştıkça halka açık bulut mimarisinde servis veren şirketlerin yaygınlaştığı görülecek. Bununla beraber özellikle bulut mimarisi sistem güvenliği konusu öne çıkacak. Ayrıca kullanılan servislerin kullanıcı veya departman bazında detaylı ölçümü, raporlanması, fiyatlandırması gibi yönetimsel yazılımlar çözümleri farklılaştıracak.

“36 TEKNOLOJİ ŞİRKETİ SATIN ALARAK BÜYÜDÜK”

İHTİYAÇ VARDI
EMC, 1979 yılında veri depolama sistemlerinde büyük bir ihtiyaç görüldüğü için kuruldu. EMC olarak 1999 yılında Türkiye’ye gelerek işyerleri ve hizmet sağlayıcıların, bilgi teknolojisini bir hizmet olarak sunmalarını sağlayacak şekilde faaliyetlerini dönüştürmelerini sağlıyoruz. Alanımızda dünya lideriyiz. Şu anki yapımız, bir donanım şirketi olmanın çok ötesinde bilgi altyapısı çözümleme şirketi haline geldiğimizi gösteriyor.

AR-GE ÖNEMLİ

Önceliğimiz, yenilikçi ürün, hizmet ve çözüm önerilerimiz sayesinde bulut bilişime giden yolculuğu hızlandırarak BT departmanlarının en değerli varlıkları olan bilgiyi daha esnek, güvenilir ve maliyet etkin bir şekilde saklamasına, yönetmesine ve analiz etmesine yardım etmek. AR-GE yatırımına büyük önem veriyoruz. 2003 ile 2010 yılı arasında toplam AR-GE yatırımımız yaklaşık 10,5 milyar dolar civarında oldu.
ŞİKAYET ALIYORUZ
Çekirdek faaliyetimizi güçlendirmek ve pazarımızı değişik alanları da içerecek şekilde genişletmek için EMC olarak aynı dönemde şirket satın almalarına 14 milyar dolar harcadık. Sadece 2006 yılından bu yana bünyemize toplam 36 teknoloji şirketini dahil ettik.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz