Telekom sektöründe hizmet veren RGN, 2009 yılında kuruldu. RGN, kurumsal şirketlerin borçlularını telefonla arayarak kurumların alacaklarını tahsil etmesine yardımcı oluyor. Sadece bu alanda uzmanlaşan şirket, kurulduğu günden bu yana yüzde 160'ın üzerinde büyüme göstererek sektörde emin adımlarla ilerliyor. Türkiye'de birçok çağrı merkezinin bulunduğunu, bunların içinde sadece kendilerinin tahsilat alanıyla sınırlı olduklarını vurgulayan RGN Genel Müdürü Gonca Ergün, bu durumun şirket için önemli bir fark yarattığını söylüyor. "Alanımızda ilk ve tekiz" diyen Gonca Ergün, adını henüz deklare etmek istemedikleri yabancı bir şirketle anlaştıklarını, şubat ayından itibaren telif hakları tahsilatıyla ilgili olarak Türkiye'de ilk olacak bir çalışmaya başlayacaklarını da sözlerine ekliyor. RGN Genel Müdürü Gonca Ergün, dergimizin sorularını yanıtladı:
RGN'nin kuruluşundan kısaca söz eder misiniz?
- 2009 yılında kurduğumuz çağrı merkezimiz alacak tahsilatı yapıyor. Daha doğrusu, kurumsal şirketlerin borçlularını onlar adına arayarak borçlarını ödemeye ikna ediyoruz. Onları, ödememeleri halinde olabilecekler hakkında bilgilendiriyor, durumlarına uygun ödeme planları hazırlamalarına yardımcı oluyoruz. Biz sadece bu alanda uzmanlaşmayı uygun gördük. Müşterilerimiz, bankalar, varlık yönetim şirketleri, telekom şirketleri gibi kurumsal ve borçlusu çok olan şirketler. Genel olarak baktığınızda diğer çağrı merkezlerinin sahip olduğu her
türlü altyapıya sahibiz. Ama biz, çok iyi yaptığımızı ve bildiğimizi düşündüğümüz bu alanın dışına çıkmak istemiyoruz. Zaten banka ve telekom şirketleri dışındaki kurumsal olmayan şirketlere hizmet vermiyoruz.
Sistem nasıl işliyor?
- Alacaklı alacağından hiçbir zaman vazgeçmiyor. Birinci madde bu. Mesela bankalar alacaklarını tahsil etmek için uzun süre uğraşıyor. Haciz yolunu deniyorlar. Tahsil edemediği borçların dosyalarını bir süre sonra varlık yönetim şirketlerine satıyorlar. O andan itibaren de dosyaları alan şirket alacaklı hale geliyor. Böylece borçlu için süreç baştan başlıyor. Varlık yönetim şirketi bunları uzun vadede tahsil edebileceğine inanıyor. Bir de varlık yönetim şirketleri bu dosyaları çok daha küçük rakamlara satın alıyor. Bilançoları açısından baktığınızda bankalar gibi çok da aceleleri olmuyor. Alacaklı vazgeçmediği sürece borçlunun bu ödemeden kurtulması gibi bir durum yok. Hatta borçlunun ölmesi durumunda mirasçılarından bile tahsil edilebiliyor. Bankaların kendi içerisinde de müthiş bir çağrı merkezi var. Onların hepsi zaten bunun için arama yapıyorlar. Fakat tahsil edemediklerinde bir hukuk bürosuna vererek icra takibi yapılsın istiyorlar. İşte biz o kısımda devreye giriyoruz. Yani alacaklı bir avukata gitmeden hemen önce. Müşterimize, avukata gitmeden önce belirli bir komisyonla bu alacakları tahsil etmeyi öneriyoruz. Elbette bizim hukuki bir şey yapma yetkimiz yok; biz sadece ulaştığımız borçluları ödemeye ikna ediyoruz. Zaten kimse ödememe yanlısı değil, sadece uygun biçimde ödeyebileceği, borcundan kurtulabileceği bir planın peşinde.
Yani bir nevi "köprüden önceki son çıkış"sınız...
- Evet, öyle de diyebiliriz. Biz arabulucuyuz. Arıyoruz, borcunuz var gelin, ödeyin diyoruz. İndirim yapabiliyorsak indirim; taksit yapabiliyorsak taksit öneriyoruz. Ödemezlerse karşılaşacakları hukuksal sorunları anlatıyoruz. Şunu unutmamak lazım ki, o kişiler bankalar için geleceğin müşterisi. Onları kaybetmemek gerekiyor. Borçlunun durumunu sabırla dinlemek, anlamak ve empati kurmak gerekiyor.~
Siz bu insanlara nasıl ulaşıyorsunuz?
- Biz sadece telefon yoluyla ulaşabiliyoruz. Online sorgular, 118 şirketleri, kişinin başka bir kuruma yaptığı başvurulardaki bilgileri bizim başlıca kaynaklarımız. Sosyal medya bile bizim için önemli bir kaynak. Bizim devreye girmemiz, şirketler için büyük bir maliyet avantajı yaratıyor. Bizim katı olmayan tutumumuz
borçluların bize güvenmesini de sağlıyor. Sonuçta bir orta yol bulup, onların ödemelerini, şirketlerin de alacaklarını tahsil etmelerini sağlıyoruz.
Başarı oranınız nedir?
- Müşterilerimizin tamamı, banka ya da telekom şirketi. Onların deneyip de tahsil edemediği alacaklarının ortalama yüzde 40'ını tahsil edebiliyoruz. RGN Çağrı Merkezi 20 kişiyle kurulan ve şu an 120 kişi olmuş bir yapı. Verdiğimiz hizmet katma değerli olmasa böyle büyüyebilmemiz mümkün olmazdı.
Büyüme hedefleriniz neler?
- Kurulduğumuzdan beri yaklaşık yüzde 160 büyüdük. Ama büyüme hedefimiz halen devam eden bir süreç. Bu alanda mevcut pazarın dışına çıkmayı da düşünüyoruz. Bize göre enerji sektörü bu alanda büyük bir potansiyel. İnsanların elektrik, su ve doğalgaz borçları var. Kamu kuruluşlarının bir süre sonra bu alacaklarını outsource edeceklerine inanıyorum. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bir çalışma yapabiliyor olsak, kuruluşların
SGK borçlarının önemli bir kısmını alabiliriz diye düşünüyorum. İnsanların doğalgazını, elektriğini, suyunu kesmek ancak kısa vadeli bir çözümdür. İnsanların sadece iyi niyetli ve kendilerine yardım eden bir bakış açısına ihtiyaçları var. Türk halkı yapı olarak borcuna sadık. Ya ödeme güçleri yok ya da nasıl ödeyeceklerini bilemedikleri için ödeyemiyorlar. Biz insanlara her zaman ulaşabiliyoruz. Bu insanların cebinde bugün para yok ama yarın olabilir, önemli olan bunu yakalamak. Bu da iyi bir takibi getiriyor ki, biz buna sahibiz.
Şirketinizin nasıl bir iş modeli var?
- Biz buradaki personelimizle kazan-kazan politikası ile çalışıyoruz. Biz yaptığımız tahsilat üzerinden para alıyoruz. Tahsilat yapamazsak hiçbir para almıyoruz. Alacaklı bize 10 milyon TL'lik bir risk verdiyse biz bunun 4 milyon TL'sini tahsil ettiysek, 4 milyon TL üzerinden ücret alıyoruz. Yani ne kadar tahsilat yaparsak o kadar kazanıyoruz ve buradaki ekip de ne kadar kişiyi ikna ettiyse onun üzerinden prim alıyor. Böyle olunca herkesin odağı tahsilat aslında. Bizde bazı çağrılar 40 dakika sürebiliyor. Çünkü karşı tarafı ikna etmeniz, bir ödeme planı yapmanız gerekiyor. Bir şekilde karşı taraf ikna olmak istiyor. RGN olarak finans kuruluşlarına çok önem verdik. 2011 hedefimiz telekom sektörüne girmekti, Haziran 2011'de girdik. 2012'de kesinlikle enerji sektörünün buna ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.
Elemanları nasıl seçiyor ve yetiştiriyorsunuz? - Artık online siteler sayesinde çok fazla başvuru alabiliyoruz. Bizim işimizi yapabilmek için iletişim ve empati gücünün yanı sıra yaşanmışlığın da olması lazım. Karşı taraf param yok dediğinde buradaki personelin paranın olmamasının ne olduğunu anlaması, bilmesi lazım. Farkındalık şart. Bunun beraberinde çok ciddi eğitimlerden geçiriyoruz. Telefonda iletişim ve ikna teknikleri, sesi kullanma gibi klasik eğitimlerin dışında tahsilat yapabilme eğitimleri, karşı tarafı anlayabilme teknikleri eğitimleri veriyoruz. Yeni bir projeniz var mı? Şu an telif haklarıyla ilgili bir projeye başlıyoruz. Bu proje Türkiye'de çok büyük yankı uyandıracak. Şimdi bu alanla ilgili eğitim alıyoruz. Sanal ortamda müzik, film, bilgisayar oyunu gibi telife konu teşkil eden eserlerin izinsiz olarak indirmesi halinde, eser sahiplerinin alacaklarını tahsil etmesine aracılık edeceğiz. Yurtdışındaki bir şirket Türkiye'deki ihlalcileri tespit etmiş ve onların bu telifleri ödemesini istiyor. Biz de burada devreye girecek ve onların adına bunun tahsil edilmesini sağlayacağız. Şubat ayından itibaren uygulama başlayacak. RGN'nin bu projesi Türkiye'de bir ilk olacak. Söz konusu yabancı şirket, hangi ID ile hangi saatte hangi eserin indirildiğini tespit etmiş durumda. Elimizdeki liste de çok kabarık açıkçası. Bu projenin öncü olacağını düşünüyorum. Bu proje için 120 kişilik bir istihdam gerekiyor.~
2011'de şirketinizin cirosu ne kadar oldu?
- Ciromuz 3 milyon 800 bin TL oldu. Yılda 100 milyon TL'nin üstünde tahsilat yapıyoruz. Ciromuzu bu tahsilat üzerinden aldığımız komisyon oluşturuyor. 2012 yılında telif hakları projesiyle birlikte ciromuzun yüzde 100 artacağını düşünüyorum.
2012 hedefleriniz neler?
- Sektörümüz için gerekli kalite belgelerine sahibiz. EN15838 belgesi, sadece çağrı merkezlerinin aldığı ve Avrupa standartlarında hizmet verildiğini gösteren bir belgedir. 2012'de 27001 almayı planlıyoruz. Bu da bilgi güvenliği anlamına geliyor. Bazı eksikliklerimiz var, bunlar için danışmanlık alıyoruz. 2012 yılında ciddi bir teknolojik yatırım gerçekleştireceğiz.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?