İş sonuçlarına olumlu yansıyor

Hasan Süel ile Vodafone Türkiye'nin sürdürülebilirlik stratejisini ve gelecek hedeflerini ve gerçekleştirdiği projeleri konuştuk.

1.10.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İş sonuçlarına olumlu yansıyor

VODAFONE, dünyada "en sorumlu" şirketler liginde üst sıralarda yer alan oyunculardan biri... Bu anlayışının temelinde ise sürdürülebilirlik stratejisi oluşturmasının payı büyük. Vodafone Türkiye de özellikle son yıllarda bu alandaki ataklarıyla dikkat çekiyor. Vodafone Türkiye Kurumsal ilişkiler ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Süel, bu kapsamda ilk defa bir Sürdürülebilirlik Raporu oluşturduklarını söylüyor. "Ekonomik kalkınmanın itici güçlerinden telekomünikasyon sektörünün lider oyuncularından biri olarak, sürdürülebilirliği temel iş stratejilerimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz" diye konuşuyor. Bu alanda son dönemde WWF Türkiye ile yaptıkları işbirliğine de vurgu yapan Süel, yaptıkları çalışmaları şöyle özetliyor: "WWF ile işbirliği içinde gerçekleştirdiğimiz 'Doğadaki Karbon Ayak izimiz' projesi, başta Vodafone'un kendi iş yapma süreçleri olmak üzere, ekosisteminde varlık gösteren tüm paydaşları kapsayacak şekilde karbon ayak izinin azaltılmasını hedefliyor 'Yeşil Ofis' projesi kapsamında ise Vodafone Türkiye çalışanlarının doğa konusunda farkındalıklarının artırılması ve karbon emisyonunun azaltılmasını amaçlıyoruz. WWF ile işbirliğimiz çerçevesinde, Türkiye'de çevresel anlamda somut ve ölçülebilir iyileşme sağlamaya yönelik projelere imza atıyoruz."

Global Vodafone'da sürdürülebilirlik stratejisi ne zaman başlatıldı? Ana stratejinin özünde ne var?
- Vodafone Grubu'nun globalde sürdürmekte olduğu sürdürülebilirlik stratejisinin temelinde, sorumlu, etik ve dürüst bir kurumsal vatandaş olma ve değer zincirleri çapında çevre üzerindeki etkileri asgari düzeye indirme taahhüdü yer alıyor. Bu çerçevede Vodafone Grubu, gerek çalışanları gerekse iş ortakları ile daha sürdürülebilir bir toplum yaratma amacıyla hareket ediyor. Vodafone Grubu, sürdürülebilirlik alanına katkısını ekonomik gelişmeyi teşvik etmek ve düşük karbonlu bir toplum oluşturmak olmak üzere iki temel alanda konumlandırıyor. Bu çerçevede Vodafone Grubu'nun sunduğu tüm ürün ve hizmetler, sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik anlayışının bir parçası olarak, sürdürülebilir geleceğin inşasına katkıda bulunmak, ekonomik, sosyal ve çevresel olarak olumlu sonuçlara yol açmak anlayışıyla üretiliyor.

Vodafone Türkiye'nin sürdürülebilirlik stratejisini paylaşır mısınız?

- Ekonomik kalkınmanın itici güçlerinden telekomünikasyon sektörünün lider oyuncularından biri olarak, sürdürülebilirliği temel iş stratejilerimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Vodafone Grubu'nun globalde sürdürülebilirlik konusunda uyguladığı titiz yaklaşımı biz de Vodafone Türkiye olarak aynı hassasiyetle benimsiyor, globaldeki sürdürülebilirlik stratejisini ülkemizin şartlarına ve ihtiyaçlarınauyarlayarak müşterilerimizin ve paydaşlarımızın beklentilerini etkin şekilde karşılamaya odaklanıyoruz. Bu anlayış çerçevesinde, bir yandan yaptığımız yatırımlarla istihdamın artmasına katkı sağlayarak ekonomik büyümeyi teşvik ederken, diğer yandan tüm iş süreçlerimizde harcadığımız enerji miktarını ve dolayısıyla karbon emisyonumuzu azaltmaya çalışıyor, bu şekilde çevresel etkilerimizi en aza indirgemeye odaklanıyoruz. Tüm bu faaliyetlerimizi yürütürken, uzun vadeli kurumsal değer ve sürdürülebilir iş modelleri yaratmanın anahtarı olarak gördüğümüz şeffaflık ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket ediyoruz. ~
Şeffaflık ve hesap verebi-lirlik, bugün tüm sektörler ve kurumlar için iş süreçlerine entegre edilmesi gereken temel iki prensip haline gelmiş durumda. Bu çerçevede biz de Vodafone Türkiye olarak şeffaf raporlamanın, tüm paydaşlarımızla oluşturmuş olduğumuz güven bağının sürdürülebilirliği açısından son derece önemli bir gereklilik olduğuna inanıyor ve uzun vadeli sürdürülebilirlik hedeflerimizi paylaşmak üzere Sürdürülebilirlik Raporu'muzu yayınlıyoruz. ilkini 2009-2010 mali yılında yayınladığımız bu raporu ülkemize karşı sorumluluğumuzun bir teminatı olarak görüyoruz.

Vodafone, Türkiye'de sürdürülebilirlik alanında yaptığınız çalışmalardan, projelerden örnekler verebilir misiniz?
İş yapma süreçlerimizin merkezine yerleştirdiğimiz sürdürülebilirlik anlayışı kapsamında; ülke ekonomisine ve topluma katkıda bulunurken; aynı zamanda istihdamın artırılması, genç nüfusun istihdam sorununun aşılması, bu şekilde sürdürülebilir büyüme sağlanması, toplumun farklı kesimlerinin sosyal hayata kazandırılması ve çalışanlarımızdan başlayarak kapsamlı bir çevre bilinci yaratılması gibi pek çok farklı alanda projeler yürütüyoruz. Bunların içinde WWF ile işbirliği içinde gerçekleştirdiğimiz "Doğadaki Karbon Ayak izimiz" projesi, başta Vodafone'un kendi iş yapma süreçleri olmak üzere, ekosisteminde varlık gösteren tüm tedarikçileri ve müşterileri kapsayacak şekilde karbon ayak izinin azaltılmasını hedefliyor ve bu sebeple bizim için oldukça önemli bir noktada konumlanıyor. Davranışsal ve teknik olmak üzere iki boyutu bulunan projede temel amaç, bireysel davranışları geliştirerek sürdürülebilir çalışma ve tüketim alışkanlıklarının yaygınlaşmasına zemin oluşturmak. Bu çerçevede oluşturduğumuz "Yeşil Ofis" projesi kapsamında, Vodafone Türkiye çalışanlarının doğa konusunda farkındalıklarının artırılması ve karbon emisyonunun azaltılmasını hedefliyoruz.

Global çapta gerçekleştirilen başarılı çalışmalardan örnekler verebilir misiniz? Türkiye olarak benchmark aldığınız çalışmalar var mı?
- Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ile işbirliği içinde uygulamaya geçirdiğimiz Vodafone Çiftçi Kulübü projemizi global çaptaki projelerimize örnek verebiliriz. Vodafone Türkiye olarak globalde benimsemiş olduğumuz sosyal iş modeli kapsamında, toplumun tüm kesimleri için değer yaratmaya ve farklı ihtiyaçlara cevap vermeye odaklanıyoruz. Bu çerçevede ortaya koyduğumuz projelerden biri olan Vodafone Çiftçi Kulübü, mobil iletişim teknolojilerinin daha yaygın kullanımı ile tarımda verim ve değer artışı elde edilmesini ve böylece milyonlarca Türk çiftçisinin yaşam kalitesinin artmasını amaçlıyor. Çiftçilerimizin bütçelerine destek olmak amacı ile bir yandan ekonomik mobil iletişim tarifeleri sunarken, diğer yandan onlara ucuz ve dayanıklı cep telefonları sağlıyoruz.

Kadınlara yönelik global çapta yürütülen bir proje daha var. Bunun detayları nedir?

- Vodafone Türkiye olarak globalden benchmark aldığımız bir diğer proje ise Dünya GSM Birliği (GSMA) ve Cherie Blair Foundation for Women işbirliğinde gerçekleştirilen mWomen Programı. mWomen Programı'nın Türkiye ayağını oluşturan "Teknolojide Kadın Hareketi" projesi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınları iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlarla tanıştırarak, ekonomiye katılımlarına yönelik fırsat eşitliği yaratmayı, sosyo ekonomik durumlarını iyileştirmeyi ve girişimciliklerini geliştirmek için gerekli zemini hazırlamayı hedefliyor. ~
Vodafone Türkiye, programın Türkiye ayağının yerelleştirme çalışmalarına ilk olarak 8 Mart 2011 Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde farkındalık yaratma hedefiyle başladı. Bu vesileyle Türkiye, "Kadınlar ve Cep Telefonları: Küresel Bir Fırsat" raporunu ingilizce dışında bir dile çevirerek yayımlayan ilk ülke oldu. Haziran ayı başında ise Güney Afrika'da düzenlenen mWomen Çalıştayı'na davet edilerek, bu konuda küresel çözümün bir parçası olma yolunda önemli bir rol üstlenmek üzere katılımda bulunduk.

Sürdürülebilirlik alanında ileriye dönük hedefleriniz nelerdir?
- Vodafone Türkiye olarak kurumsal faaliyetlerimizin sadece şirketimizi değil, tüm paydaşlarımızı etkilediği bilinciyle, Vodafone Grubu'nun sürdürülebilirlik stratejisine paralel olarak çalışmalarımıza devam ediyor olacağız. Faaliyetlerimizin çevre üzerindeki etkilerini azaltma hedefimiz doğrultusunda uygulamalarımızın enerji verimliliği üzerinde çalışırken, yenilenebilir enerji teknolojilerinin yaygın kullanılması ve atıkların azaltılması bir diğer odak noktamızı oluşturuyor olacak. Bu çerçevede, iklim değişikliği stratejimiz paralelinde karbondioksit emisyonlarımızı azaltmak, yenilenebilir enerji kullanan baz istasyonlarımızın sayısını artırmak ve e-fatura uygulamamızı yaygınlaştırmak gibi hedeflerimiz bulunuyor.

Bu alanda yaptığınız çalışmalar şirketin iş sonuçlarına nasıl katkıda bulunuyor?

- Sürdürülebilirlik anlayışımızın bir yansıması olarak misyonumuzu mobil interneti herkes için erişilebilir kılarak Türkiye'yi daha iyi bir geleceğe taşımak olarak belirledik. Bu çerçevede son çeyrek rakamlarımıza baktığımız zaman, Haziran 2011 itibarıyla 5,3 milyon abonemizin aktif olarak mobil internet kullandığını görüyoruz. Bu, geçen yıla göre yüzde 36'lık bir artış anlamına geliyor. Bunların kullandığı veri trafiğine bakıldığında, 3G öncesine göre tam 88 katlık bir artış söz konusu. Bir diğer önemli performans göstergesi olan ARPU'da (abone başına gelir) ise 2011 Haziran sonu itibarıyla, faturalı ve faturasız abonelerimizde, bir önceki mali yılın aynı çeyreğine göre yüzde 23,4 oranında artış yakaladığımızı görüyoruz. Bir diğer rekor büyüme ise data gelirlerinden geliyor. Burada da yine 30 Haziran itibarıyla, toplam 64 milyon TL'lik bir veri gelirimiz olduğunu görüyoruz ki bu rakam, geçen yıla oranla yüzde 80 artışa karşılık geliyor.

UĞUR BAYAR/ WWF TÜRKİYE BAŞKANI
WWF işbirliği neyi amaçlıyor?

ÇALIŞAN FARKINDALIĞI ARTACAK

WWF Türkiye ve Vodafone Türkiye işbirliğinde 2011 yılında başlattığımız işbirliği Vodafone Türkiye'nin emisyonlarının azaltılması için harekete geçmeyi, çalışanların farkındalığını artırmayı amaçlıyor. İşbirliğimiz dahilinde, Vodafone Türkiye'nin mevcut emisyon salınımlarının hesaplanarak karbon ayak izinin belirlenmesi, enerji verimliliği ve süreç dönüşümlerini içeren şirket içi azaltım stratejisinin ve azaltım yol haritasının belirlenmesi, toplam emisyonlar üzerinden azaltım hedefinin oluşturulmasını amaçlıyoruz.~
İKLİM DOSTU ÜRÜNLER
Böylece iklim değişikliğiyle mücadelede özel sektörün yükümlülüğünün is dünyasına ve kamuoyuna tanıtımını, enerji talebinin şekillendirilmesi, is dünyasının pratikleri içinde yer alması, iklim dostu ürün ve hizmetlerin piyasaya sunulmasını hedefliyoruz. Proje kapsamında ayrıca Vodafone Türkiye Maslak Vodafone Plaza'nın 'Yeşil Ofis' olması için çalışıyoruz. Yeşil Ofis Programı, katılımcı şirketlerin ofis kaynaklarının sistematik bir şekilde değerlendirilerek, tasarruf kriterlerinin belirlenmesine ve bu çerçevede ofislerin kendi çevre yönetim sistemini yaratmalarına olanak sağlıyor.
KURUMSAL İMAJA KATKI
Doğayı koruyarak farklılasan şirketlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu amaçla hazırlanan Yeşil Ofis logosu ve diploması, kurumsal imaja katkıda bulunuyor, şirketlerin doğayı korumak için geliştirdikleri stratejilere değer katıyor. Elektrik ve su tasarrufu yapılması ile tüm atıkların ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılması veya uygun şekilde bertaraf edilmesi göstergelerini seçen Vodafone Türkiye, bunun için Vodafone Plaza'da pilot uygulamalar gerçekleştirerek üretim süreçlerinde doğal kaynak kullanımını sürdürülebilr kılmayı hedefliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz