KOBİ cephesi hızlı büyüyecek

Sinan Kılıçoğlu, bulut bilişimde yaşanan son gelişmeleri ve sektörün önümüzdeki dönemde gideceği noktayı paylaştı.

1.09.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
KOBİ cephesi hızlı büyüyecek
Bulut bilişim pazarı hızla büyüyor. Yapılan araştırmalara göre 2020 yılına kadar pazar 240 milyar dolarlık bir hacme ulaşacak. Türkiye’de de net rakamlar verilemese de şirketlerin bu alana ilgisi her geçen gün artıyor. Sektörün en büyük kuruluşlarından T-Systems’in Türkiye genel müdürü Sinan Kılıçoğlu, özellikle KOBİ’lerin bulut bilişime yoğun ilgi gösterdiklerini belirtiyor. “KOBİ segmentinden daha yoğun bir talep geliyor. Önümüzdeki dönemde KOBİ’lerde bulut bilişim teknolojilerinin giderek yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Belli büyüklükteki ve finans gibi belli sektörlerdeki şirketler, hem regülasyonların hem mevcut ihtiyaçların getirdiği koşullardan dolayı daha çok kendi içlerinde sanallaştırma çözümlerine yöneliyor” diyor. Kılıç’a göre bulut bilişime gösterilen bu ilginin arkasında 3 önemli unsur var. Bunlar da bulut bilişimle sağlanan maliyet avantajı, esneklik ve gündelik tüketici kullanımına açık bir yapı. T-Systems Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoğlu, bulut bilişimde yaşanan son gelişmeleri ve sektörün önümüzdeki dönemde gideceği noktayı şöyle paylaştı:

Bulut bilişimin dünyada büyüme hızı nedir? Gelecekte ne kadarlık bir hacme ulaşacak?

- Yapılan araştırma ve öngörüler bulut bilişimin 2020 yılma kadar yaklaşık 240 milyar dolarlık bir pazara ulaşacağını gösteriyor.

Türkiye’de sektörün büyüklüğü ve büyüme hızı nedir? Gelecekte neler olacak?
- Türkiye’de önümüzdeki dönemde bulut bilişimin yükselen bir eğilim izleyeceğini öngörmekle beraber bu pazara yönelik net rakamlar verebilmek çok kolay değil. Bunda tanımların ve standartların oturmamış olmasının da etkisi büyük. Yine de önümüzdeki dönemde özellikle KOBİ’lerde bulut bilişim teknolojilerinin giderek yaygınlaşacağını düşünüyoruz.

En çok talep hangi sektörlerden, hangi tip şirketlerden geliyor?
- Özellikle KOBİ segmentinden daha yoğun bir talep geliyor. Belli büyüklükteki ve finans gibi belli sektörlerdeki şirketler, hem regülasyonların hem mevcut ihtiyaçların getirdiği koşullardan dolayı daha çok kendi içlerinde sanallaştırma çözümlerine yöneliyor. Ek olarak kamuda, özellikle e-devlet, Fatih gibi projelerle bu teknolojinin kullanımı giderek yaygınlaşıyor.

Sektörün büyümesinin önündeki en büyük engel nedir?
- Belli standartların tam olarak yerleşmemiş olması diyebiliriz. Bu konuya standart getireceği umulan tanım ise ABD hükümeti tarafından yapıldı. Bu resmi tanımda bulut bilişim, internet üzerinden “kullandığın kadar öde” iş modeliyle sağlanan ve satın alınan ölçeklenebilir, esnek sistemlere dayalı genel hizmetler bütünü olarak tanımlanıyor. Burada anahtar nokta, “kullandığın kadar öde” modeli olması. Örneğin, veri merkezlerinin daha verimli kullanılmasını sağlayan sanallaştırılmış “özel bulut sistemleri” ödemeli olmadığı için bulut bilişim olarak değerlendirilmiyor.~

Bulutu dış kaynak kullanımından ayıran özellikler neler?
- Birincisi maliyet avantajları. Bulut bilişim çözümleri ile geleneksel dış kaynaktan daha yüksek maliyet avantajları elde edilir. İkinci olarak esneklik geliyor. Bulutta herhangi bir zamanda daha yüksek bir kaynak ihtiyacına daha hızlı erişim sağlanabiliyor. Şirket istediği an kullandığı kaynakları artırıp azaltabiliyor. Üçüncü sırada da bulut teknolojisinin gündelik tüketici kullanımına da açık bir yapı olması geliyor.

Bu yöntemle şirketler hangi tip bilişim hizmetlerini alabiliyor?

- Altyapı hizmetlerinde (IaaS) kullanıcı, yazılım ve uygulamalarını kullanmak için ihtiyaç duyduğu güç kaynağı, klima, ağ cihazları, veri depolama, sunucu gibi fiziksel bileşenler için donanımlardan yararlanıyor ve süreçlerine uygun olarak yönetebiliyor. Platform hizmetinde (PaaS) kullanıcı uygulamalarının uyumlu olduğu platform hizmetlerinden yararlanıyor. Uygulama hizmetindeyse (SaaS), CRM gibi herhangi bir uygulama kullanıcı başına ödeme yapılarak şirket tarafından kullanılabiliyor.

Bulut bilişimi kullanan şirketlerin performansları nasıl etkileniyor? Ciroya, kâra somut etkisi var mı?
- Ciroya etkisi şirketin satış, müşteri ilişkileri gibi süreçleri veya uygulamaları bu teknolojiye ne derece entegre edebildiği veya bilgi teknolojilerindeki bir kesinti veya duraksamanın ciroya net etkisinin ne olduğuyla doğrudan ilgili. Bu sebeple net bir yorumda bulunmak kolay değil, fakat maliyet avantajları ve esneklik özellikleri ile kârlılığa net etkisi var.

T-Systems şimdiye dek ne yaptı, gelecekte ne yapmayı planlıyor?
- Bulut bilişim gün geçtikçe artarak dünya genelinde sağlanan standart bir çözüm haline geliyor. Buna rağmen pek çok şirket ve organizasyon için BT yapılarının buluta taşınması halen risk olarak görülüyor. CIO’ların güvenini kazanma noktasında bulut bilişim servis sağlayıcılarının özellikle bazı konuları net olarak açıklayabilmeleri gerekir. Bunlar güvenlik, veri yönetimi tecrübesi, destek ve problemlerin zamanında çözümü, ihtiyaç anında servis ilave edilebilmesi, açık ve güçlü SLA sunulabilmesi, uygulama tecrübesi, sektörel tecrübe ve esnek fiyatlandırmadır.

NELERE DİKKAT ETMELİ?
RİSKLER

Şirketlerin bulut bilişime geçişi maalesef bir düğmeye basarak gerçekleşmiyor. Önemli bir yatırım söz konusuyken risklerin de etraflıca incelenmesi kaçınılmaz. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar ise uygulamaların bulut teknolojisine uygunluğu, iş süreçlerinin gözden geçirilmesi ve hedeflerin şirket politikaları ile örtüşmesi. ~
PAZAR LİDERİ
T-Systems 7 yıllık bulut bilişim tecrübesi ile bütün bu noktaları dikkate alarak uçtan uca hizmet, danışmanlık, uygulama ve işletme konularındaki pazar liderliğini sürdürüyor.
HIZLI SERVİSLER
T-Sytems’ın bulut üzerinden sağladığı çözümler altyapı, SAP ve SAP proje çözümleri, tümleşik iletişim, ağ iletişiminde port önceliği, kurumsal tanıtım videosu, gezici servisler ve hızlı bulut iletişimi servisleri. Bunun yanında enerji, sağlık ve otomotiv gibi sektörlere yönelik özel çözümler de yine bulut teknolojisi üzerinden sağlanabiliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz