Numara taşıma ve kârlılıkta lider olduk

Erkan Akdemir, sektöre yön verecek trendleri şöyle anlattı.

1.02.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Numara taşıma ve kârlılıkta lider olduk
Cirosal anlamda 15 milyar TL'yi bulan ve hızlı büyüyen bir sektör olan mobil iletişim 2011'de büyümesini hız kesmeden sürdürdü. Türkiye'de kişi başı cep telefonu kullanıcı sayısı neredeyse nüfusu yakaladı ve 64,8 milyona ulaştı. Mobil haberleşmede sesin payı azalma göstermiş olsa da mobil veri gelirlerinin ciddi bir artış içinde olduğu bir yıl geride bırakıldı. Bu ortamda sektörün en rekabetçi oyuncularından Avea da önemli gelişmeler kaydetti. 201 l'i "kalite" ve "yatırım" yılı olarak ilan ettiklerini belirten Avea CEO'su Erkan Akdemir, bu doğrultuda hemen hemen her ay yeni bir ilde, yatırım atağı içerisinde olduklarını ve kapsama alanlarını yüzde 50 artırdıklarını söylüyor. Akdemir, "Türkiye'nin her yerinde kapsama oranımız yüzde 97,4'e ulaştı. Bu ciddi yatırımlarımız, yeni müşteri, tüketicilerin ses dışında da ta ve 3G kullanımının artışı olarak geri döndü. Geçen yılın aynı dönemine göre müşteri tabanını en çok büyüten, müşteri başı kullanımı ve faturalı ARPU'su en çok yükselen, önceki çeyreğe göre kârlılığını en çok artıran, yüzde 44 ile en yüksek faturalı hatlı müşteri oranına sahip, mobil numara taşıma kapsamında lider operatör olduk" diyor. Avea CEO'su Erkan Akdemir, hem sektörün hem kendilerinin son dönemde yaşadığı gelişmeleri ve önümüzdeki dönemde sektöre yön verecek trendleri şöyle anlattı:

Türkiye'de telekom sektörü özetle nereden nereye geldi? Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında sektör gelişiminin hangi noktasında?

- Türkiye'nin genç nüfus yapısı sektör büyümesine olumlu etki yapan en önemli faktör. Bir yandan da mobil veri kullanımı ve bu kullanımdan faydalanan servislerin çoğalması ile gelirler artacak. Cirosal anlamda 15 milyar
TL'yi bulan ve hızlı büyüyen bir sektör olan mobil iletişim 2011'de büyümesini hız kesmeden sürdürdü. Türkiye'de kişi başı cep telefonu kullanıcı sayısı ise neredeyse nüfusu yakaladı ve 64,8 milyona ulaştı. Mobil haberleşmede sesin payı azalma göstermiş olsa da mobil veri gelirlerinin ciddi bir artış içinde olduğu bir yılı geride bıraktık. BTK verilerine göre, 2011 yılı ilk 3 çeyrek dönemini net numara taşımada ulaştığımız 510 bin rakamı ile sektör lideri olarak kapattık. 2011 üçüncü çeyrek sonuçlarına göre mobil internet kullanımı da Ocak 2011'den bu yana yüzde 120 oranında artış göstermiş bulunuyor. Abone başına düşen kullanım oranlarında ise Ocak 2011'den itibaren yüzde 80 oranında büyüme görüyoruz. Sektörün gelirleriyle birlikte kârlılığı da bu dönemde arttı.

2012'de sektörle ilgili beklentiler neler?
- Yaşam kalitesini artırarak çeşitlenen mobil iletişim hizmetleri, özellikle artan veri kullanımı, tablet ve akıllı cihazlardaki çeşitlilik ve onlara yönelik yükselen talep ve bunlarla gelen mobil uygulamalar ön planda olacak. Masaüstü cihazlarda yapılan tüm işlemler için mobil cihazlar kullanılacak.~

"Data yükselen bir ivme içinde"

Yenilikler
Rekabetin her alanda hissedildiği GSM pazarında kampanyalar ve tarifelerin yanı sıra yenilikler 2011'e damga vurdu. Bir başka önemli gelişme ise Türkiye'de akı llı cihaz kullanımın da hızla artması. Bu cihazların genel cihaz kullanımının içerisindeki payı yüzde 10'u geçmiş durumda.
2 milyon mobil
Mobil modem kullanımında da 2 milyona yaklaşı yoruz. 3G abone sayı sı 2011 'in üçüncü çeyreği itibariyle 28,6 milyona ulaştı. Bu, toplam abone sayısının yüzde 44'ü seviyesine geliyor.
Tüketim trendi
Bu durumda Türkiye, Avrupa'nın yüzde 30,1'lik 3G abone ortalamasının da üstüne çıkmış durumda. Bizim de abonelerimizin tüketim trendlerine, tercihlerine baktığımızda datanın yükselen bir ivme içinde olduğunu gözlemliyoruz.

Türkiye'de telekom sektörünün bugün en büyük sorunları nedir?

- Sektörün büyümeye devam etmesinin öncelikle sürdürülebilir ve etkin rekabet ortamının sağlanmasından geçtiğini her zaman ifade ediyoruz. Bu noktada atılması gereken adımlar bulunuyor. Örneğin frekansların verimli kullanılması ve adil dağılımının sağlanması gerekli. Son dönemde BTK tarafından bu yönde yürütülen çalışmaların tamamlanması ile sektörün yatırım etkinliğinin önemli ölçüde artacağını öngörüyoruz. Yine sektörün gelişimi açısından ortak altyapı kullanımı konusundaki çalışmalarda da ilerleme sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.

Bir diğer önemli konu da arabağlantı ücretleri... Bu konuda bir gelişme var mı?
- Ülkemizde geçtiğimiz dönemde arabağlantı ücretlerinde önemli düşüşler yapıldı. Bu sayede pazarda yenilikçi ve tüketicilerin ihtiyaçlarına daha çok cevap veren teklifler sunulmaya başlandı. Bunların sonucunda hem sektör hem tüketiciler kazandı. Bugün geldiğimiz noktada yeni nesil teknolojiler ile birlikte maliyetlerde önemli düşüşler oluyor. Bu durum neticesinde Avrupa'da arabağlantının artık bir maliyet olarak dikkate alınmamasına yönelik modeller konuşuluyor. Tüm bu gelişmelerin takip edilmesi ve ülkemiz için en uygun olanının uygulanmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Son olarak mobil sektördeki vergi yükünün diğer ülkelere göre çok daha yüksek olduğu gerçeğini bir kere daha belirtmek gerektiği kanaatindeyiz. Dünya genelinde özellikle de Avrupa'daki operatörler arasında altyapı paylaşım modellerinin başarı ile uygulandığını görüyoruz. Bu şekilde kaynakların etkin kullanımı sağlanırken, hizmetlerin daha geniş kitlelere daha düşük maliyetlerle ulaştırılması mümkün oluyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının öncülüğünde nüfusu 500'den az olan yerleşim yerlerinin kapsanması için yürütülecek olan projede de kapsamlı bir işbirliği olacak.

Kârlılıktaki son durum
Kârlılığın rotası

Artan veri kullanımı, tablet ve akıllı cihazlardaki çeşitlilik ve onlara yönelik yükselen talep ve bunlarla gelen mobil uygulamaların artması kârlılığı da doğru orantılı olarak artırıyor.
Rekabetçi ortam
Hizmet kalitesinin artması için yapılan yüksek yatırımlar ve rekabetçi ortamda fiyat ve tarifeler, sektörde operatörler aleyhine kâr marjlarının düştüğüne dönük bir algı yaratıyor.
Data kullanımı
Ancak tüketici eğilimine ve tüketim trendine baktığımızda sesin yanında yoğun bir data kullanı mı var. artiş tredİ Avea olarak 2011'in ilk 9 ayı nda 3G kullanıcı sayımızı yüzde 45 oranında artırdık. Piyasadaki en rekabetçi tarife ve fiyatları sunuyor olmamıza rağmen gelirimiz ve EBİTDA'mızda artış trendi var. Avea son 5 çeyrektir gelirini artıran bir operatör.~

Siz kârlılığı artırmak için hangi alanlara yatırımlar yaptınız?
- Avea olarak 2011'i "kalite" ve "yatırım" yılı olarak ilan etmiştik. Bu doğrultuda da hemen hemen her ay yeni bir ilde yatırım atağı içerisinde olduk. 2011 yılında, Antep'ten Maraş'a, İzmir'den Adana'ya, Rize'den Trabzon'a ülkenin dört bir yanında satış ve bayi kanalına 45 milyon TL'lik yatırım yaptık. Kapsama alanımızı yüzde 50 artırdık. Kapsama için 770 milyon TL'lik dev bir yatırım gerçekleştirdik. Son 3 yılda 1.608,4 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Türkiye'nin her yerinde kapsama oranımız yüzde 97,4'e ulaştı. Bu ciddi yatırımlarımız, yeni müşteri, tüketicilerin ses dışında data ve 3G kullanımının artışı olarak geri döndü. Geçen yılın aynı dönemine göre müşteri tabanını en çok büyüten, müşteri başı kullanımı ve faturalı ARPU'su en çok yükselen, önceki çeyreğe göre kârlılığını en çok artıran, yüzde 44 ile en yüksek faturalı hatlı müşteri oranına sahip, mobil numara taşıma kapsamında lider operatör olduk. Özgürce operatör değiştirebilme rahatlığı gerçek rekabeti getirdi. Her yöne rahat rahat konuşan müşterilerimiz, cazip kampanya ve tarifelerimizle diğer operatörlerle aramızdaki farkı da kolayca test etmiş oluyor. Hizmet kalitesi ve altyapısı güçlü olan operatör olarak numara taşıma yarışında ipi göğüslüyoruz. Bu gelişmelerin ışığında, 2012'de numara taşımada iddialı olmanın yanı sıra yatırımlarımıza devam edeceğiz.

Sektörde farklılaşmak için 2011'de rakiplerinizden farklı ne gibi projelere imza attınız?
- Avea olarak sektörde yenilikçi çözüm ve uygulamaları, AR-GE çalışmaları ile farklılaşan bir şirket olmayı kendine ilke edinmiş bir yönetim anlayışımız var. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz birçok başarılı proje bulunuyor. Örneğin, Eyüp Belediyesi'yle Türkiye'nin ilk en kapsamlı Akıllı Belediyesi'ni hayat geçirdik. Tüm altyapı çalışmaları Avea tarafından 3G altyapısı üzerinden gerçekleşti. Parklarda ücretsiz internetten, güvenliğe, çöp arabalarının takibine ve personel verimliliğine kadar çok geniş bir çerçevede proje geliştiriliyor. Yaklaşık 20 ayrı ürün ve hizmeti kapsayan modülden oluşan ve Eyüp Belediyesi için ilk etapta 6 modülü hayata geçirilen projenin, 2012 yılsonunda tamamlanması hedefleniyor. Eyüp Belediyesi ve Avea işbirliği ile gerçekleştirilen proje tamamlandığında alanında dünyanın en kapsamlı "Akıllı Belediye Projesi" unvanın da sahibi olacak. Avea, ilk defa Rixos Otelleri için hayata geçirdiği, gerçek dünya ile online dünyanın sınırlarını birleştiren Augmented Reality (Zenginleştirilmiş Gerçeklik) Projesi ile Rixos müşterileri, tesis içinde ulaşmak istediklerinoktalara ve edinmek istedikleri bilgilere cep telefonlarından erişebilecek. Bu proje, üç boyutlu dijital objelerin gerçek dünyada pozisyonlandırılması teknolojisi ilk defa bir GSM operatörü tarafından uygulandı. Bu yıl 6'ıncı yılına girdiğimiz Genç Yetenek Programımız Kırmızı Kuşağı, AveaMasters olarak yeniledik. AveaMasters programına katılan gençler Evreka proje yarışmasına katılarak yaklaşık 4 aylık uzun bir süreçte Avea yöneticilerinin koçluğunda gerçek iş dünyasından pazarlama, teknoloji, finans ve satış vakaları ile yaratıcı çözümler üretecek, takım arkadaşları ile başarı hikâyelerini yazacaklar. Avea, Prof Dr. Kerim Güler'in öncülüğünde, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü - Pfizer ve Datasel işbirliği ile tansiyon hastalarının aile hekimleri tarafından 7/24 takip edilebileceği bir model olan Avea Mobil Sağlık Platformu'nu hayata geçirdi. Aile hekimlerine özel olarak geliştirilmesi bakımından Türkiye'de bir ilk olan ve mobil teknolojiler üzerinden kronik hastalık takibi amaçlı projede, hipertansiyon konusu model olarak seçildi. ~

Gelecekte neler olacak?
Odaktakiler
Önümüzdeki yıllarda operatörler geleneksel telekomünikasyon ürün ve servislerinin yanı sıra geleneksel olmayan telekomünikasyon ürün ve servislerine odaklanacak.
Her an erişiebilir
Sadece insanlar değil, cihazlar, makineler, birbirine bağlı sensörler, barkodlar, RFID etiketler ve benzeri tekniklerle sürekli bağlı ve her an erişilebilir olacak. dİkey yakinsama Telekomünikasyon ve diğer sektörler arası nda dikey yakı nsamalar da önem kazanıyor olacak. Özellikle telekomünikasyon ve finans sektörlerinin yakınsaması gelecekte hızlanarak devam edecek.
Önü açılmalı
Sektörün büyümeye devam etmesi, yüksek seviyedeki altyapı yatırımı ile yeni teknolojileri Türkiye hizmetine sunabilmesi için önünün açılması gerekiyor. Şebekelerde altyapı paylaşımı ve vergilerin abone başı na değil kullanım üzerinden alınması ve basitleşmesi gelişme yaşanması beklenen alanlar arasında.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz