Türkiye'de Bulut 2013'te yüzde 54 büyüyecek

Oracle Türkiye Genel Müdürü Filiz Doğan ile bulut bilişimin dünya ve Türkiye’de gelişimini ve geleceğini konuştuk.

1.09.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Türkiye'de Bulut 2013'te yüzde 54 büyüyecek
Son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren bulut bilişim şirketlere önemli bir maliyet avantajı sağlıyor. İlk yatırım maliyetini sıfıra indirmesi ve operasyonel maliyetleri düşürmesi nedeniyle şirketler tarafından tercih edilen sektörün geleceği de parlak görünüyor. Bulut bilişimin 2015 yılında dünya çapında gelirinin 170 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Global pazarda 2013 yılında telekomünikasyon hizmetlerinde beklenen büyüme yüzde 4 iken, bulut hizmetlerindeki büyümenin yüzde 26 seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor. Oracle Türkiye Genel Müdürü Filiz Doğan, sektörde faaliyet gösteren şirketlerin 2011 yılında bulut hizmetleri altyapısı için yaptıkları yatırımın 11 milyar doları geçtiğini, şirket sayısının da ikiye katlandığını söylüyor. Doğan’a göre, bugün bulut bilişime perakende sektörü ile küçük ve orta ölçekli firmalar başta olmak üzere tüm sektörler ve kurumsal şirketler talep mevcut. Doğan, Türkiye’de bulut bilişim hizmetlerinde 2013 yılında yüzde 54 büyüme beklediklerini de açıklıyor. Oracle Türkiye Genel Müdürü Filiz Doğan ile bulut bilişimin dünya ve Türkiye’de gelişimini ve geleceğini konuştuk:

Bulut bilişime şirketler ne kadar yatırım yapıyor?

- Bulut bilişim şirketlerinin 2011 yılında bulut hizmetleri altyapısı için yaptıkları yatırım 11 milyar doları geçti. Bulut hizmet sağlayıcılarının sayısı 2008 yılında yaklaşık 50 iken, 2011 yılı sonunda 100’e çıktı. Her geçen gün yenilikçi bulut bilişim hizmetleri sağlayıcıları ve iş ortakları pazardaki yerlerini alıyor. Bu trendin hızlı şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Bugün sektörün dünyada yarattığı büyüklük ne kadara ulaştı? Gelecekte ne kadar olacak?
- Bulut bilişimin 2015 yılında dünya çapında gelirinin 170 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Global pazarda 2013 yılında telekomünikasyon hizmetlerinde beklenen büyüme yüzde 4 iken, bulut hizmetlerindeki büyümenin yüzde 26 seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de ise bulut bilişim hizmetlerindeki büyümenin 2013 yılında yüzde 54 seviyesinde olması öngörülüyor. Dünyada bulut bilişim pazarındaki en büyük büyüme potansiyeli SaaS hizmetlerinde. 2015 yılında SaaS kullanımındaki büyüme beklentisi yüzde 16. Bu da yaklaşık 26 milyar dolarlık bir gelir beklentisi var demek. Türkiye’de ise SaaS kullanımındaki büyümenin 2015 yılına kadar yüzde 25’e ulaşması bekleniyor.

Şirketler bulut bilişim ile hangi hizmetleri alabiliyor?

Kullanım şekilleri “kullandıkça öde” (Pay-as-you-go) ya da kiralama yöntemiyle yapılıyor. Mevcut hizmetleri 5 başlık altında özetleyebiliriz.~
İlki, altyapı hizmetleri (IaaS) alıyorlar. Kendi bünyelerinde BT altyapısı kurmak ve barındırmak istemeyen şirketler internet üzerinden bulut hizmet sağlayıcılarına abone olarak BT altyapı kaynaklarına erişiyor. Bununla birlikte yedekleme ve felaket kurtarma gibi hizmetleri de bu yöntemle alabiliyorlar. Örneğin, dünyada Amazon ve Rackspace bu hizmetleri sağlayan öncü şirketler. Yakın zamanda Türkiye’deki telekomünikasyon operatörleri de bu tür hizmetler vermeye başladılar. İkinci hizmet kategorisinde ise, altyapı hizmetlerine ek olarak küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaç duydukları uygulama sunucuları, veritabanları, entegrasyon ve iş zekası platformları gibi teknoloji platformları internet üzerinden kullanılabiliyor. Bunun bir sonraki seviyesi de büyük ölçekteki kurumlar için ihtiyaç duydukları uyum, güvenlik ve ağ gereksinimlerine göre uyarlanmış kurumsal BT altyapı, teknoloji ve uygulama hizmetleri sağlamak. Oracle hem bireysel, hem orta ölçekli ve kurumsal müşterilerine bu tür hizmetleri sağlamak için kendi bulut ortamı “Oracle Public Cloud” oluşturdu. Bu saydığımız bulut hizmetlerinden farklı olarak, endüstriyel hizmetlere de talep artıyor. Bu hizmetler bir endüstrinin ihtiyaç duyduğu uygulamalar, teknoloji platformu ve altyapıyı içeren özelleşmiş bulut ortamları üzerinden hizmetlerin sunulması ve kullandırılmasına olanak sağlıyor. Özellikle kamu, enerji, sağlık ve perakende sektörleri bu tür bulut bilişim hizmetlerini talep etme ve kullanma konusunda öncüler. Mevcut bulut bilişim hizmetlerinin üzerine oturtulan bir diğer hizmet de, iş süreçleri hizmetleri. Yakın zamanda popülerliği artan bu hizmet aslında bildiğimiz iş süreçleri, dış kaynak kullanımı (BPO) ve bulut uygulama hizmetlerinin (SaaS) birleşiminden oluşuyor. Şirketler geleneksel iş süreçlerini, iş süreçlerinin yönetimi ve takibini bulut hizmeti olarak alabiliyor.

En çok talep hangi sektörlerden geliyor?
Perakende sektörü, küçük ve orta ölçekli firmalar başta olmak üzere bulut bilişim hizmetlerine yönelik talepler tüm sektörler ve kurumsal şirketlerden geliyor.

Peki Oracle, bulut bilişimin neresinde?

Oracle teknolojilerinin bugün bildiğimiz en iyi bulut bilişim ortamlarının temelini oluşturduğunu söyleyebiliriz. “Oracle Engineered Systems”, veritabanı ve orta katman ürünleri dünyadaki büyük bulut hizmetleri ve SaaS sağlayıcılarının bir çoğu tarafından kullanılıyor. Bunların ilki Amazon’un Amazon Web services (AWS)’in parçası olan “Elastic Compute Cloud” (EC2)dur. Oracle ayrıca müşterilerinin de kendi bulut bilişim ortamlarını kurmaları için ihtiyaç duydukları tüm ürün ve hizmetleri sağlıyor. Aynı ürünler uzun süredir hizmet vermekte olan “Oracle On Demand” hizmetleri altyapısında da kullanılıyor. Bu sayede Oracle müşterileri kendi ihtiyaçlarına yönelik özel bulut, uygulama ve teknolojilerini kullanabiliyor.

Son dönemde ne gibi yeni çalışmalar yaptınız?

- Yakın zamanda Oracle, “Oracle Public Cloud” adıyla kendi genel bulutunu duyurdu. “Oracle Public Cloud”la birlikte Oracle da bir bulut bilişim hizmet sağlayıcısı olarak pazarda yerini aldı. “Oracle Public Cloud” ile veritabanı hizmetleri, Java hizmetleri, yazılım geliştiriciler için hizmetler, web hizmetleri, mobil hizmetler, döküman ve analitik hizmetleri veriyoruz.~
Bu platform hizmetlerinin yanında “Fusion brand” altında insan kaynakları yönetimi, yetenek yönetimi, finans, satış & pazarlama, kurumsal sosyal ağ, proje yönetimi, kullanıcı deneyimi, yönetişim, risk ve uyum gibi uygulamaları kurumsal seviyede SaaS olarak sağlıyoruz.

Sizce bulut ne kadar güvenilir?

- Bulut bilişim hizmetleri kullanımı yaygınlaştıkça güvenliğe yönelik kaygılar da azalıyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre günümüzde BT profesyonellerinin yüzde 85’inin bulut bilişim güvenilirliği konusunda emin olduklarını, şirketlerin büyük çoğunluğunun da kullandıkları bulut hizmetlerine güvendiklerini görüyoruz. Bugün şirketlerin neyi buluta emanet edecekleri, neyi etmeyecekleri konusunda önlerinde seçenekler var. Örneğin, şirkete ait gizli finans bilgileri, kredi kartı bilgileri, gizli IP ya da ticari sırlar, çalışan bilgileri bunlar arasında. Bu veri veya bilgileri şirket duvarları dışına çıkarmayıp hali hazırda bulut hizmetleriyle entegre ederek kullanmak artık mümkün hale geldi. Hibrit bulut adıyla anılan bu bulut tipi, şirketlerin mevcut BT altyapı ve hizmetlerini, aldıkları bulut hizmetleriyle entegre bir şekilde kullanmalarına olanak sağlıyor.

‘İŞ VERİMLİLİĞİNİ HIZLI ARTIRIYOR’
Bulut bilişim, şirketlerin performanslarını nasıl etkiliyor?

Bulut bilişim kullanımı şirketler için ilk yatırım maliyetini neredeyse sıfıra indiriyor. Operasyonel maliyetlerde de yüzde 35 civarında tasarruf sağlıyor. Bu da şirketlerin daha fazla kâr etmesini ve önceden BT bakım, idame için ayırdıkları bütçeyi pazardaki rekabet koşullarına göre hızlı cevap verecekleri yeni ürün hizmetler yaratmaya ayırmalarına imkan veriyor. Şirketlerin çalışma modellerinde, iş süreçlerine yer ve zaman bağımsız şekilde erişimlerinin olması kuşkusuz iş verimliliği ve dolayısıyla performanslarının artmasını sağlıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz