GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİNİ GELİŞTİRİYORUZ

“Vodafone’un Türkiye’nin teknoloji üssü olarak konumlandırdığı İTÜ Vodafone Future Lab, akademi ve iş dünyası arasında bir köprü oluşturuyor”.

5.12.2019 14:47:000
Paylaş Tweet Paylaş
GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİNİ GELİŞTİRİYORUZ

Future Lab’ın aynı zamanda, yerli ve milli bir ekosistem yaratma hedeflerinin önemli bir parçası olduğunu belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, “Nesnelerin interneti ve diğer yeni nesil teknolojilerden yararlanarak pek çok alanda kurumsal müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştiriyoruz” diyor.

50’yi aşkın ülkede 85 milyondan fazla nesneye hayat veren Vodafone Grubu, dünyanın en büyük IoT hizmet sağlayıcısı konumunda yer alıyor. Globalden aldığı güçle Türkiye’de de IoT odağında hayata geçirdiği ve planladığı birçok önemli yatırımla tüm sektörlerin dijitalleşmesine destek olmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, şirketleri geleceğin teknolojileriyle buluşturabilmek amacıyla İstanbul’da İTÜ Vodafone Future Lab adı altında yeni nesil bir Ar- Ge ve teknoloji deneyim laboratuvarı kuran Vodafone Türkiye, burada nesnelerin interneti ve diğer yeni nesil teknolojilerden yararlanarak pek çok alanda kurumsal müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştiriyor.

Future Lab’de, endüstriyel tesis yönetiminden enerji yönetimine, dijital perakende çözümlerinden IoT platform çözümlerine, akıllı bina sistemlerinden akıllı araçlara kadar pek çok farklı ihtiyacı karşılayacak Vodafone Business çözümleri sergilendiğini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, burada üretilen projelerin ürüne dönüştürülerek dünyaya ihraç edilmesini hedeflediklerini söylüyor.

Şahin’le Vodafone Future Lab’in çalışmalarını konuştuk:
Vodafone Future Lab’ın yapısından bahseder misiniz?

İTÜ Vodafone Future Lab’de, neredeyse tamamı yerli 30 çözüm ortağımızla birlikte geliştirdiğimiz 34 akıllı teknoloji çözümü, her sektöre ve hayatın her alanına dokunuyor. Future Lab’i, sadece mevcut akıllı çözümleri bir araya getirdiğimiz bir “deneyim alanı” olarak tasarlamadık. Burayı, Vodafone Ar-Ge ekibi ve İTÜ doktora öğrencilerinden oluşturduğumuz çalışma gruplarıyla sürekli yeni projeler üreten bir “akıllı teknoloji merkezi” olarak konumlandırdık. Future Lab’le geleceğin dünyasında rekabete hazırlanmak isteyen, işini büyütmeyi hedefleyen her işletmeye, her kuruma, bu çalışma gruplarıyla bir araya gelme ve kendi işletmesine özel akıllı çözümlere ulaşma imkanı sunuyoruz.

Merkezimizi 1,5 yıl içinde 1.000’den fazla kişi ziyaret etti. Yerli ve yabancı 300’ün üzerinde şirketi konuk ettik. Bazı şirketleri ve iş insanlarını birden çok kez ağırlıyoruz. Hatta iş toplantılarını Future Lab’de yapmak istediklerini belirtiyorlar. Future Lab’de çözüm ortaklarımızla ilişkilerimizi pekiştirmek amacıyla Partner Days etkinlikleri yapıp düzenli olarak bir araya geliyoruz.

Future Lab’de nasıl çözümler bulunuyor? Bu çözümler kimlere hitap ediyor?
İTÜ Vodafone Future Lab, aynı zamanda, yerli ve milli bir ekosistem yaratma hedefimizin de önemli bir parçası. Nesnelerin interneti ve diğer yeni nesil teknolojilerden yararlanarak pek çok alanda kurumsal müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştiriyoruz.

Future Lab’de deneyimlenebilen çözümlerimizden iki örnek vermek istiyorum. Biri, Dijital Tarım İstasyonu. Tarımsal IoT çözümlerinin verimli kullanılması halinde, üretimde ve kalitede en az yüzde 25 artış olabileceği gibi girdi maliyetlerinde de yüzde 50’ye kadar tasarruf sağlanabiliyor. Bu kapsamda çiftçilerimize Vodafone’un IoT teknolojisiyle Dijital Tarım İstasyonu’nu sunuyoruz. Dijital Tarım İstasyonu, toprağın nemini ve kalitesini, ayrıca hava durumunu anlık takip eden ve haşere, doğal afet gibi konularda erken uyarı veren bir ürün. Ürünün bir güzel yanı da uzaktan takibi mümkün kılması. Tüm uyarılar çiftçilerin telefonlarına anlık olarak gidiyor. Çiftçiler de kameraları aracılığıyla tarlalarını canlı olarak uzaktan takip edebiliyor. Dijital tarım istasyonu sadece çiftçiler için değil gıda üreticisi şirketlerden sigorta şirketlerine, hatta gübre üreticilerine kadar büyük faydalar sağlayan bir çözüm olarak konumlanıyor.

Future Lab’de sergilediğimiz bir diğer çözümümüz Red Kontrol. Red Kontrol ile işletmelerin verimlilik ve maliyetlerini uzaktan dahi kontrol altında tutabilmelerine olanak sağlıyoruz. Red Kontrol’ün “Verimli İş Takibi”, “Makine Takip” ve “Enerji Takip” çözümleriyle işletmeler artık üretim tesislerinde zamanın nasıl yönetildiğini, makinelerin yeterli üretim yapıp yapmadığını, enerji giderlerini görebiliyor ve bu doğrultuda önlemler alabiliyor. Bu çözümümüzle çalışan verimliliğinde yüzde 20’ye kadar artış, iş güvenliği maliyetlerinde yüzde 20’ye kadar azalma, operasyonel verimlilikte yüzde 10’a kadar artış ve enerji yönetimi alanındaki kestirimci bakımda yüzde 40’a kadar maliyet avantajı yaratabiliyoruz. Örneğin 1.200’e yakın personelin çalıştığı, Vodafone müşterisi olan bir tekstil şirketi, Verimli İş Takibi’yle üretim verimliliğinde yüzde 20’lik artış sağladı. Bununla birlikte işletmede fazla mesai ihtiyacı da yüzde 30 azaldı. Makine Takip çözümünü kullanan bir Vodafone müşterisi, operatör molaları, hammadde sevkiyatı ve makine arızalarını daha iyi yönetmeye başladığı için verimliliğini yüzde 20 artırdı.

Future Lab’in orta ve uzun vadede hedefi nedir?
İTÜ Vodafone Future Lab’de kurduğumuz iş modeli dünyaya örnek oluyor. Burada kurduğumuz iş modeli şimdi yeniden dünyaya örnek oluyor. Farklı ülkelerden Vodafone ekipleri birbiri ardına Türkiye’ye gelerek İTÜ Vodafone Future Lab’i ziyaret ediyor, burada yer alan akıllı çözümleri inceliyor, çözüm ortaklarımızla geliştirdiğimiz teknolojilerden etkileniyor. Örneğin Vodafone teknolojileriyle Glasgow’daki ilk canlı 5G testlerini gerçekleştiren Glasgow Üniversitesi’nden gelen bir ziyaretçi grubumuz, Future Lab’in bir benzerini İskoçya’da da kurmak istediğini belirtti. Birleşik Krallık Bilim ve İnovasyon Ağı (UK Science and Innovation Network) Avrupa Bölge Müdürü Frances Wood, Future Lab’i bilim ve inovasyon ekosistemi içinde önemli bir başarı hikayesi olarak tanımladı. Bu ilginin daha da artacağına ve Future Lab iş modelimizin tüm dünyada yaygınlaşacağına inanıyoruz.

Future Lab’de sergilediğimiz çözümleri diğer şehirlerdeki işletmelerimizle de buluşturmak amacıyla Vodafone Dijitalleşme Tırı ile de yola çıktık. Şehir şehir geziyoruz. #dijitalleşmeyolunda Adana, Mersin, Gaziantep, Diyarbakır, Trabzon, Kayseri ve Antalya, İzmir, Ankara, Bursa, Kocaeli ve İstanbul’dan oluşan toplam 12 şehri gezip Vodafone Dijitalleşme Tırı ile yaklaşık 3 ayda 10 binden fazla kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Vodafone Dijitalleşme Tırı’nda aralarında Red Kontrol, Dijital Tarım İstasyonu, Metro Ethernet, Araç ve Motor Takip, Güvenli Depo, Dijital Koruma, Onedio Reklam Hizmeti, Hedefli SMS, Güvenli Depo ve Kurumsal Sanal Ağ, Bulut Depo ve Sanal Sunucu’nun da bulunduğu toplam 20 dijital çözüm sergiliyoruz.

Detaylar için tıklayın.


İlandır


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz