Arsası olan bize geliyor

2.10.2017 15:48:000
Paylaş Tweet Paylaş
Arsası olan bize geliyor

Orçay’ın sahibi Erdoğan Ailesi’nin son 10 yılda en büyük işi inşaat oldu. “Grupta ağırlık inşaata kaydı” diyen Fatih Erdoğan, bu yıl gayrimenkule 6 milyar TL yatırım yapacak.

Orçay, Türkiye’nin en büyük çay üreticilerinden biri. Çay pazarında ilk 5’te yer alıyor. Orçay’ın sahibi Rizeli Erdoğan Ailesi, son dönemde inşaat sektöründeki yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Ailenin en küçüğü Fatih Erdoğan’ın şirkete dahil olmasıyla işleri büyüten grup, bu yıl Pasifik İnşaat çatısı altında gayrimenkule 6 milyar TL yatırım yapacak. Pasifik İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, çaydan inşaata yönelmelerini şöyle anlatıyor:

SEKTÖR ARAYIŞI

“Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezunum. Okulda çok aktif bir öğrenciydim. Mezun olduktan sonra ailenin en küçüğü olmama rağmen ailem işlerin yönetimini bana devretti. 5-6 yıl mühendis kafasıyla çay işimizi yönettim, iyi bir noktaya getirince de yeni sektör arayışlarımız başladı. İnşaat sektörü cazip geldi ve 2008’de Pasifik markasıyla inşaata girdik. 9 yılda grupta ağırlık çaydan inşaata kaydı. Ankara’da iyi bir arsası olan bize vermeye çalışıyor.

YENİ PROJELER SIRADA

Geçen yıl Ankara’da konut satış ciromuz 110 milyon TL’yi geçti. Ankara’da yıl sonuna kadar 6 milyar TL yatırım yapacağız. 429 konutluk Next Level Çayyolu projemizin inşaatı devam ediyor. 2 bin 66 konut ve 1.517 ofisten oluşan Merkez Ankara’nın inşaatına ise yeni başladık. 1.848 konutluk Next Level Yıldız projemizin de yıl sonunda inşaatına başlamayı hedefliyoruz. Next Level markasıyla İstanbul ve Bodrum’da da konut projeleri yapmak istiyoruz.”

 

BAŞARININ 4 NEDENİ

İnşaatta başarılı olmamızın 4 önemli nedeni var. İlki hızlı hareket etmiyoruz, bir projeyle işimiz bitmeden diğerine geçmiyoruz. İkincisi problemli arsalardan uzak duruyoruz. Üçüncüsü inşaatı ilerlettikten sonra satış yapıyoruz. Ve son olarak proje geliştirmeye sektörde kimsenin harcamadığı parayı harcıyoruz.

YERELLERDE SAYI NEDEN AZALIYOR?

Son 5 yılda yerel perakendeciler güçlenmiş, ulusal ve uluslararası rakiplerine göre daha hızlı büyümüştü. 5 yılda cirolarını 30 milyar TL’ye çıkaran yerel marketlerin sayıları 400’ü geçmişti. Son bir yılda ise yerel perakendeci sayısında gerileme yaşanıyor. Yerel perakendecilerin çatı örgütü Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun başkanı Mustafa Altunbilek, yerel perakende zinciri sayısının 400’lerden 330’a düştüğünü söylüyor. Altunbilek, indirim marketlerinin yerel zincirler için tehdit oluşturduğu kanısında ve şunları söylüyor:

OYUNCULAR “Bu yıl Türkiye genelinde indirim marketlerinin sayısı 20 bini bulacak. Bunlar Anadolu şehirlerinde kuralsız, kaidesiz büyüyor. Her şehir ve ilçede yan yana 3 indirim mağazası görebiliyoruz. Buna yerel yönetimlerin müdahale etmesi lazım.

KATKI İndirim mağazaları istihdama katkı sağlamıyor, katma değer üretmiyor. Asıl yerel marketler istihdam ve katma değer sağlıyor. Yerel markette bir mağazada en az 20 kişi çalışırken onlarda sadece 3 kişi çalışıyor.

HEDEF Yerel zincirler olarak 2017 hedefimiz, 33 milyar liralık ciroya ulaşmak. Bu yıl yerel market sayısında da yüzde 15-20 civarında büyüme sağlamayı hedefliyoruz. Bu da ortalama 6 bin kişilik istihdam demek.”

Başkan’ın ajandasında ne var?

“MARMARA’YA ALTERNATİF TEK BÖLGEYİZ”

Adana, 37 milyar TL’lik üretim hacmiyle Marmara Bölgesi’ne rakip oldu. Geçen yıl 121 teşvik belgesinin alındığı Adana’da yeni yatırımların tutarının 5 milyar TL’yi geçeceği öngörülüyor. Adana’nın yeni yatırımlar konusunda İstanbul’un ardından 2’nci sırada yer aldığını söyleyen Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, şöyle konuşuyor:

EN FAZLA YATIRIM ENERJİYE

“Son 10 yılda Adana’nın ihracatı 816 milyondan 1,6 milyar dolara çıktı. Adana’da yeni yatırımlarda önemli bir artış yaşanıyor. Teşvik alan yatırım tutarı, son 3 yılda 7 kat artarak geçen yıl 5 milyar TL’yi geçti. 2016’da teşvik belgeli 121 yatırım arasında en önemli payı ise 3,7 milyar TL ile enerji sektörü aldı. Bu yılın ilk 3 ayında 636 milyon lira tutarında yatırım yapılmak üzere 36 yatırım teşvik belgesi alındı. Bu yıl da teşvik belgeli yatırımlar içinde ilk sırada enerji var. Enerjiyi, sanayi ve hizmet yatırımları izledi.

ÖNCELİKLİ HEDEFLER

Adana sanayisinin güçlü biçimde daha ileri seviyelere taşınması, hak ettiği yere kavuşabilmesini hedefledik. Yatırım, üretim, ihracat ve istihdam artışı en öncelikli hedeflerimiz. Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ve ihraç edilmesi için çabalıyoruz.  Ceyhan Enerji Endüstri İhtisas Bölgesi’nin faaliyete geçirilmesi, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında bölgemiz firmalarının pay alması çalışmalarımız arasında.

 

SIÇRAMA YAPABİLECEK 5’İNCİ İL

“Türkiye’de nitelikli sıçrama yapabilecek 20 il arasında 5’inci sıradayız. Bölgemiz sahip olduğu güç ve birikimle Marmara Bölgesi’ne alternatif olabilecek ender üretim alanlarından biri. Önümüzdeki dönemde Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde devam eden kamulaştırma çalışmalarının tamamlanarak bölgenin rafineri ve petrokimya yatırımlarıyla yeni bir cazibe merkezi haline getirilmesi en önemli beklentimiz.”

TESLA’NIN EN BÜYÜK TEDARİKÇİSİ OLDU

Tülin Tezer, Bursa’da faaliyet gösteren dünyanın en büyük ilk 3 korna üreticisinden Seger’in genel müdürü. Erkek egemen otomotiv yan sanayinde, 9 yılda Seger’i dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Tesla’nın en büyük tedarikçilerinden biri yapan Tezer ile yeni hedeflerini konuştuk:

HEDEF GLOBAL OLMAK “Tesla’nın yeni aracı Model-3 için korna tedarikçisi olarak seçildik. Hedefimiz hem OEM tarafında hem de satış sonrası yenileme pazarında tercih edilen, global bir korna markası olabilmek. Bu doğrultuda markalaşma çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Ayrıca Çin’de de üretim tesisi kurduk.

ÜRÜNLER KÜÇÜLÜYOR Araçlarda artan donanımlar sebebiyle korna montajı için ayrılan hacimler her geçen gün küçülüyor. Bu da araç üreticilerini ve bizleri daha küçük ve daha hafif korna tasarımlarına zorluyor. Biz de şirket olarak ürün gamımızı daha kompakt ve daha hafif korna tasarımlarıyla genişletiyoruz.

HER YIL BİR YENİ ÜRÜN Genel hedefimiz, her yıl ürün portföyümüze en az bir yeni ürün katmak. Bu hedef doğrultusunda geçen yıl, daha kompakt ve daha hafif yeni bir havalı korna tasarımı üzerinde çalıştık. Ayrıca ticari araçlarda ve iş makinelerinde kullanılması zorunlu hale gelen geri vites ikaz sistemi için yeni bir ürünü de portföyümüze kattık. OEM tarafında ise daha kompakt bir elektrikli salyangoz korna tasarımı yaptık. Bu yeni kornamız, 2018’de Türkiye’de üretilecek yeni bir araç projesinde kullanılacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz